Забруднювачі повітря в Україні не зацікавлені скорочувати шкідливі викиди — еколог

Забруднювачі повітря в Україні не зацікавлені скорочувати шкідливі викиди — еколог

В Україні відсутні стимули для промислових підприємств скорочувати шкідливі викиди в атмосферу. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" висловила Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.
 
"В усій Європі діє принцип "Забруднювач платить". Платить адекватну ціну за забруднення повітря. В Україні екологічний податок є в 5-40 разів меншим, за різними показниками, ніж в Європейських країнах. Але у Європі цей принцип не передбачає, щоб власники виробництв забруднювали, а людям це грошима компенсується. Він передбачає, що сума платежів є такою великою, що підприємства в Європі радше закриються, ніж будуть платити страшенні екологічні податки. Зараз у нас в Україні забруднювачі платять копійки і тому вони не зацікавлені встановлювати очисне обладнання", — зазначила Тетяна Тимочко. 
 
Зазначимо, Україна посіла 49-те місце в рейтингу країн із найзабрудненішим повітрям за 2018 рік, складеному міжнародною організацією AirVisual, яка займається моніторингом якості повітря.  За даними організації, це означає, що концентрація домішок у повітрі прийнятна, проте чутливим до забруднення людям треба берегти здоров’я. 
 
Слухати повну версію.