Петро Дарморіс: Соціальне підприємництво — це вирішення суспільних проблем за допомогою бізнес-інструментів

Петро Дарморіс: Соціальне підприємництво — це вирішення суспільних проблем за допомогою бізнес-інструментів

Менеджерка програми соціального підприємництва для стартапів Української Соціальної Академії Марина Богма та виконавчий директор Української Соціальної Академії Петро Дарморіс в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповіли про те, чим відрізняється соціальне підприємництво від класичного бізнесу та як його можна використовувати у громадській діяльності.
 
Що таке соціальне підприємництво 
 
Петро Дарморіз: Традиційний бізнес створюється для того, щоб примножити свій капітал. Соціальне підприємництво — це також бізнес, тільки єдина річ, якщо в традиційному розумінні підприємництво створюється, щоб примножувати прибутки, які осідають в кишені власника, то соціальне підприємництво створюється не заради прибутку, а для вирішення якоїсь соціальної проблеми. Тобто це вирішення соціальної проблеми за допомогою бізнес-інструментів. 
 
У соціальному підприємництві доходи повністю не осідають в кишенях власників чи співзасновників, а велика їх частина просто-на-просто реінвестується в те, щоб вирішити ту чи іншу проблему.
 
Моделі соціального підприємництва
 
Марина Богма: Однією з моделей є працевлаштування вразливих верств населення, коли ми залучаємо людей з інвалідністю, або пенсіонерів. Таким чином, ми включаємо їх у суспільство.  Це також може бути звичайне підприємство, яке просто реінвестує свій прибуток в якийсь інший соціальний проект.
 
Це може бути якийсь ініціативний стартап, нова послуга, якої раніше не було на ринку і вона вирішує якусь соціальну проблему. Наприклад, окуляри для людей, які не чують і вони бачать певні речі в цих окулярах. Це теж вирішення соціальної проблеми. Насправді моделей може бути безліч. 
 
Громадські організації та соціальне підприємництво
 
Петро Дарморіз: Соціальною підприємницькою діяльністю можуть займатися також неприбуткові організації. Як правило, вони здійснюють фандрейзінг, тобто шукають, де взяти гроші на свою діяльність. Такі організації також можуть самі генерувати прибуток, але в статуті має бути чітко прописано, що весь отриманий дохід просто йде на статутну діяльність. 
 
Що таке Українська соціальна академія
 
Петро Дарморіз: Українській соціальній академії цього року вже виповниться 5 років. Працюємо ми протягом цих років, власне, у сфері соціального підприємництва. Вона була заснована випускниками різних університетів Європи, які повернулися в Україну, щоб ділитися тим, що ми отримали там і впроваджувати ті чи інші практики тут. 
 
Вся діяльність академії будується на принципах суспільної етики, тобто нашою місією є їх поширення. Тут ми говоримо про повагу до людської гідності, солідарність, субсидіарність, спільне благо. Зараз у нас два основні напрямки діяльності. Це соціальне підприємництво, місія якого — робити все для того, щоб вирішувати так звані проблеми сталого розвитку: безробіття і подолання бідності. Інший напрямок — це суспільна етика і лідерство, де ми хочемо генерувати нове покоління людей, які мають етичні критерії і здатні втілювати ці принципи у своєму житті.
 
Успішні приклади соціального підприємництва 
 
Марина Богма: один з кейсів — це Ірина Полтавець-Медведєва. Один з її проектів називається “Дім світла”. Це проект, де жінки, які потрапили в різні складні ситуації, можуть знайти для себе роботу і підтримку. Вони шиють різні вироби і деякий час там можуть перебувати з дитиною. Отримують якусь зарплатню та підтримку, а монетизація проекту — це продаж цих виробів.
 
Інший приклад, це IB-NAILS. Ірина Боднар — його засновниця. Це наче  класичний бізнес, салон краси для жінок, але їх соціальна місія в тому, що певну частину прибутку вони інвестують в допомогу жінкам поважного віку, які прийти і отримати певні послуги безкоштовно. 
 
Слухати повну версію.
 
На фото: Менеджерка програми соціального підприємництва для стартапів Української Соціальної Академії Марина Богма та виконавчий директор Української Соціальної Академії Петро Дарморіс