У Freedom House пояснили, чому у звіті Україну назвали "частково вільною"

У Freedom House пояснили, чому у звіті Україну назвали "частково вільною"

Директор представництва Freedom House в Україні Метью Шааф в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" пояснив, чому у звіті Україну назвали "частково вільною".

Ведуча:

Галина Бабій

"Наш звіт розглядає дотримання політичних та громадянських прав в Україні та в усіх інших країнах світу. У цьому році Україна залишається частково вільною, як і минулого року. Проте була втрата балів у зв’язку з тим, що відбулося у минулому році. Наприклад, Україна втратила один бал у зв’язку з насиллям проти осіб, які брали участь у мирних протестах, і невідповідною реакцією з боку правоохоронних органів. Ми розглядаємо країну в межах 20 питань, і якщо в рік ми побачимо погіршення ситуації у цьому ж питанні, ми забираємо бали", — зазначив Метью Шааф.

Метью Шааф пояснив, чому Крим має статус "невільного".

"У нас два звіти по Україні. Один звіт — це Україна разом з  непідконтрольними територіями. Також є окремий звіт, пов’язаний з ситуацією в Криму, оскільки там ситуація істотно відрізняється від решти основних частин України. За нашою методологією, Крим вважається "невільним". Це пов’язано з загальним провалом прав людини, з порушенням прав людини майже в усіх сферах, які розглядає наш звіт. У цьому році ми зняли ще 1 бал у зв’язку з тим, що з Росії переміщаються нові особи для посилення окупації", — сказав Шааф.

"Майже в усіх звітах ми дуже добре оцінюємо рівень громадської спільноти в Україні. І до Майдану, і після громадські організації. Громадські активісти вкладали багато в розвиток демократії, економіки країни. На щастя, ця ситуація залишається", — зазначив Шааф.

Він додав, що Україні потрібно працювати у боротьбі з корупцією.

"Але потрібно працювати у боротьбі з корупцією. Після війни на Донбасі, корупція — найважливіший елемент неефективності управління в країні. Ми чекаємо на реалізацію закону про Антикорупційний суд України", — прокоментував Шааф.

Шааф наголосив, що у Freedom House слідкують за дотриманням свободи медіа.

"Також ми слідкуємо за свободою медіа, свободою журналістів. Останнім часом були утиски журналістів та застосування насилля щодо журналістів, порушення їх прав. Це стосується і застосування обмежень щодо ЗМІ у рамках боротьби з Росією, з тероризмом. Крім того, це і обмеження роботи веб-сайтів. Ми вважаємо, що у демократичній країні має бути публічне обговорення таких дуже важливих питань", — сказав він.

Шааф зауважив, що Польща та Угорщина відступають від демократії, а в України є хороші тенденції.

"Польща та Угорщина відступають від демократії. 10 років тому, ми вважали, що ці країни розвиваються, що інститути демократії посилюються, але останнім часом стало зрозуміли, що цей прогрес, на жаль, не може повернутися. Останнім часом у цих країнах було послаблення дуже важливих інститутів, наприклад, інституту виборчого процесу, правосуддя, інституту громадської спільноти. Порівняно зі сусідами за Сході на Заході, в України є хороші тенденції", — повідомив Шааф.

Як повідомляється, Україна у 2019 році залишається "частково вільною" країною, а її окупована Росією частина, Крим, отримала статус "невільної" території. Про це йдеться в оприлюдненому 5 лютого новому щорічному звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House, яка займається підтримкою і дослідженням стану демократії, політичних свобод і дотримання основних прав людини в різних країнах світу.

Прослухати повну версію.

На фото: Метью Шааф,  джерело: apostrophe.ua