Віце-президент Спілки архітекторів: в архітектурі Хрещатика немає переваги комуністичних символів

Віце-президент Спілки архітекторів: в архітектурі Хрещатика немає переваги комуністичних символів

Про те, що приховали автори Хрещатика в його фасадах та чи варто включати вулицю Хрещатик до переліку пам'яток Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Культура.Live" говорили з віце-президентом Спілки архітекторів Оленою Олійник.

Ведучі:

Людмила Ляхевич, Артур Бобрик

Департамент охорони культурної спадщини КМДА планує розробити науково-проектну документацію для підготовки досьє, щоб внести Хрещатик у Всесвітню спадщину ЮНЕСКО.

Олена Олійник розповіла, скільки часу може зайняти процес внесення Хрещатика у Всесвітню спадщину ЮНЕСКО і що треба для цього зробити.

"Швидкість внесення Хрещатика в список ЮНЕСКО залежить від наполегливості влади. Процедура відбувається таким чином: міська рада подає прохання до Міністерства закордонних справ, а воно, в свою чергу, ставить питання і готує досьє та передає його в комітет Всесвітньої спадщини", — говорила Олійник.

За словами Олени Олійник, ця тема виникла через те, що вона є міжнародним експертом в групі, яка готує транскордонний проект міжнародної спадщини.

"До нього можна віднести кілька столиць, які були реконструйовані і їх центральні магістралі виникли  в 30-50 роки. Поки в цей список попередньо включені Варшава, Мінськ, Берлін і Київ. Хрещатик є унікальним в низці інших пам'яток тоталітарної архітектури. Епоха, в яку він був створений, уже не повернеться і він є місцем певних подій, які відбувалися, та місцем ідентифікації нації", — сказала Олійник.

Віце-президент Спілки Архітекторів додала, що Хрещатик був єдиним місцем, де відбудовуючи після війни, дбайливо зберегли кожен будинок, який постаждав і відбулася реставрація в перших його формах.

"Хрещатик, як спадкоємець Київської Русі, успадкував просторові зв'язки з рельєфом. Через відкриті арки поєднували Хрещатик з оточуючими пагорбами, показуючи неперевершений ландшафт давнього Києва. В декор фасадів, в супереч тодішнім тенденціям, було вплетено елементи українського бароко. Насправді в архітектурі Хрещатика немає переважання комуністичних символів", — зазначила Олійник.

Олена Олійник повідомила, що відповідальність за таку пам'ятку, як Хрещатик, несе власник будівлі, а саме КМДА.

"Незважаючи на те, чи буде Хрещатик включений в спадщину, він вже є пам'яткою містобудування місцевого підпорядкування. Згідно з законом про культурну спадщину, немає різниці якого підпорядкування пам'ятка: місцевого чи всесвітнього. Вона повинна охоронятися однаково. Для того, щоб забезпечити збереження Хрещатика, треба  провести мораторій на два роки на всі забудови і перебудови, зробити його інвентаризацію,  план управдіння і план організації", — розповіла Олійник.

Також Олена Олійник додала, що ЮНЕСКО виділяє гроші та гранти для пам'яток, які є у його списку, притягує туристів, може прислати експертів.

"Фізична охорона є прегогативою місцевої влади. Якщо Хрещатик буде в списку місцевої влади, то вона повинна забезпечити режим його охорони, якщо вона цього не зробить, за кілька років він може бути виведеним із списку ЮНЕСКО", — повідомила Олійник.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — wikimedia.org

Останні новини
Ніхто не очікував, що такого ляпаса імперській політиці дасть якийсь український кінорежисер —  Брюховецька
Ніхто не очікував, що такого ляпаса імперській політиці дасть якийсь український кінорежисер — Брюховецька
Іде наступальна перевірка боєм, яку роспропаганда намагається роздути, як повномасштабний наступ
Іде наступальна перевірка боєм, яку роспропаганда намагається роздути, як повномасштабний наступ
На "єВідновлення" держава використала понад 10 млрд гривень – Шуляк
На "єВідновлення" держава використала понад 10 млрд гривень – Шуляк
Шуляк: до війська може мобілізуватися понад 20 тисяч засуджених
Шуляк: до війська може мобілізуватися понад 20 тисяч засуджених
Любов і закрутки: Vitaliia видала пісню до Дня Матері
Любов і закрутки: Vitaliia видала пісню до Дня Матері
Новини по темі
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Писанка завжди була оберегом, а не сувеніром — Зоя Сташук
Успенський собор Києво-Печерської лаври і його 950-літня історія, як аргумент проти "руського міра"
Російські окупанти пошкодили в Україні 781 пам'ятку культурної спадщини — Мінкультури
ЮНЕСКО нарахувало 274 культурні об'єкти, зруйновані росіянами, Україна — понад 2 тисячі