Сексуальне виховання: що про це потрібно знати

Сексуальне виховання: що про це потрібно знати

Засновник першого lovespace Тарас Крупа та просвітниця Олександра Саюк в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповіли, що потрібно знати про сексуальне виховання.

Ведучий:

Роман Коляда

Чи змінюється щось у сприйнятті?

Тарас Крупазмінюється постійно. На сьогоднішній день з’являється маса книжок. Про їхню якість я не можу судити, оскільки я — не критик. Але мені подобається все, що з’являється. Окремим пластом є так звані "секс-педагоги", які почали говорити про секс "від" і "до". Це починаючи від роботи з дітьми з травмами, тому що це проблемне питання в Україні, закінчуючи елементарними нормами гігієни, як сказати "так", а як сказати "ні". Треба розуміти, що сьогодні з’явився тренд на секс, і це добре. Але тренд завжди породжує багато фейків, багато фейкових спеціалістів, які називають себе "сексологами". Насправді це напрямок психології, і він не відокремлений.

Як знайти справжнього сексолога або психолога в сексуальній сфері?

Олександра Саюк: дуже рідко існує виключно фізіологічне порушення. Швидше за все, це якась психологічна історія. Знайти фахівця складно, лише методом проб та порад. Насправді, чим більше було б знань, тим менше було б міфів. І це надзвичайно простіше не тільки в плані потрібного сексолога, психотерапевта чи терапевта. Чим більше людина орієнтується в собі, знає свою фізіологію, орієнтується в понятійному апараті, тільки так почнеться шлях пошуку потрібного фахівця.

Як фільтрувати пошук, наприклад, в інтернеті?

Олександра Саюк: є така штука, яка допомагає — критичне мислення. Наприклад, гуглити в пошуку елементарну фізіологію. Починати з схематичних малюнків. Спочатку фізіологія, потім все інше.

Яким має бути сексуальне виховання?

Тарас Крупасексуальне виховання дітей — це не розмова про секс з дітьми. Сексуальне виховання дітей — це про сексуальне виховання батьків. 99% батьків, які приходять в наш лекторій, кажуть, що у них не було сексуального виховання, наприклад, в школі. Тому це в першу чергу про сексуальне виховання батьків, щоб вони знали, що відповідати дітям, коли дитина до них приходить. Це насправді про прийняття, про довіру дитини.

Проблема слововживання

Олександра Саюк: важливо називати все своїми іменами, щоб не трапилось підміни понять. Це важливо, тому що насправді це про безпеку. Називати частини тіла своїми іменами — це перш за все про безпеку.

Тарас Крупадо того ж, така підміна понять у дорослому житті людей збиває з орієнтиру.

Прослухати повну версію.

На фото — засновник першого lovespace Тарас Крупа та просвітниця Олександра Саюк