ЦПК: 42 кандидати покинули конкурс до ВАСУ

ЦПК: 42 кандидати покинули конкурс до ВАСУ

Громадська рада міжнародних експертів провела своє останнє спільне засідання з Вищою кваліфікаційною комісією суддів, у результаті з конкурсу вибуло 42 сумнівних осіб, залишився 71 кандидат.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Спочатку міжнародні експерти висловили сумнів 49 кандидатам, а згодом голосували за виключення їх із конкурсу на спільних засіданнях із Вищою кваліфікаційною комісією суддів. За підсумками шести спільних засідань конкурс покинули 42 кандидати.

"На відміну від кваліфкомісії суддів, яка раніше брала на віру найсмішніші пояснення кандидатів у конкурсі до Верховного Суду, міжнародні експерти не погодилися визнати доброчесними сумнівних кандидатів на підставі непереконливих доказів. Громадська рада міжнародних експертів показала, як працює європейський стандарт добору суддів", — зазначила експертка Центру протидії корупції Анастасія Красносільська.

Нагадаємо, 12 листопада 2018 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України розпочала кваліфікаційне оцінювання для 270 кандидатів, що претендують на посади суддів Вищого антикорупційного суду України.

Громадські організації та представники громадської ради міжнародних експертів постійно аналізують список кандидатів до Вищого антикорупційного суду України та виокремлюють серед них, зокрема, суддів Євромайдану та кандидатів з сумнівними статками.

До громадської ради міжнародних експертів увійшло 6 міжнародних експертів із Великобританії, Литви, Канади, Данії та Македонії. Серед них 4 колишні судді та 2 — прокурори.

Судову реформу запустили у 2016 році схваленням закону про судоустрій і статус суддів, проте спеціальний закон щодо діяльності антикорупційного суду Верховна Рада схвалила лише у червні 2018 року.

У 2017 році за результатом першого публічного конкурсу сформовано новий Верховний Суд, який почав діяти в грудні 2017 року.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України 2 серпня 2018 року оголосила другий конкурс на 39 посад суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.