Методист: добровільна сертифікація — це можливість для активних вчителів себе проявити

Методист: добровільна сертифікація — це можливість для активних вчителів себе проявити

Добровільна сертифікація вчителів не вирішує проблему їх малої заробітної плати, але є для них можливістю себе проявити. Таку думку в ефірі Українського радір в програмі "Сьогодні.Зранку" висловив заступник директора школи з навчальної роботи Володимир Онацький.
 
"Це безумовно не знімає проблему бідності вчителя. Це окреме питання і його треба вирішувати на державному рівні. Тому сертифікація — це лише стимулювання тих вчителів, які працюють у перших класах за новою програмою української школи і вона стосується лише 1 тис. вчителів початкових класів з 500 тис. вчителів у закладах середньої загальної освіти. Це питання абсолютно не вирішується, але це дає можливість хоча б тим активним вчителям, які хочуть себе проявити, заявити про себе на всю країну, виявити свої здібності. Можливо в них щось зміниться в житті, їм запропонують інші заклади освіти і вони будуть отримувати гідну заробітну плату вже в недержавних установах", — переконаний Володимир Онацький
 
За його словами, МОН повністю змінив підхід до атестації вчителів.
 
"Повністю змінився підхід щодо зовнішнього оцінювання педагогів. Тепер не вимагається, як це було в первісному документі, повної оцінки знань з історії, хімії, фізики, біології і іншого. Ми наразі маємо реально наближену систему знань, які необхідні саме вчителю початкової школи", — зазначив він.
 
Нагадаємо, З 2019 українські педагоги регулярно проходитимуть сертифікацію, яка поступово замінить обов’якову нині атестацію. Від атестації сертифікація відрізнятиметься не лише частотою – раз на три роки, тоді як атестують вчителів раз на п’ять років, а й способом оцінювання. Сертифікація передбачає комплекс заходів, що складатиметься із ЗНО з профільного предмету, а також перевірки методик викладання і знання педагогом дитячої психології. 
 
Слухати повну версію.