ЗМІ: полонені моряки відмовилися давати свідчення в московському суді

ЗМІ: полонені моряки відмовилися давати свідчення в московському суді

Затримані російськими спецслужбами в районі Керченської протоки українські моряки відмовилися давати свідчення в Лефортовському районному суді Москви.

Про це повідомляють РИА Новости.

"Сьогодні в суді розглядається клопотання слідства про продовження морякам терміну утримання під вартою на 3 місяці, до 6 квітня. Засідання проходять у трьох різних залах одночасно, на лаві підсудних розміщують не більше чотирьох обвинувачених за раз", — йдеться у повідомленні.

У ході засідання про продовження арешту обвинуваченим Богдану Головашу, Сергію Попову, Андрію Шевченку і Володимиру Терещенку моряки заявили, що не відповідатимуть на питання суду, які не стосуються встановлення їх особистості.

"На подальші питання відмовляюся відповідати відповідно до статті 17 Женевської конвенції", — заявив кожен з моряків. Незабаром після цього слухання було закрито на прохання держобвинувачення.

Нагадаємо, Лефортовський районний суд Москви провів засідання по продовженню арешту захопленим українським військовим в закритому режимі. Із зали суду вивели родичів українських військових і журналістів.

Як заявила у Фейсбук уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, навіщо це робиться, якщо приховувати нема чого, не зрозуміло.

"Тепер точно зрозуміло, чому скасовано зустріч з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою. Омбудсман РФ повідомила мені в смс-повідомленні, що вона вимушена виїхати у термінове позапланове відрядження. Усі наші попередні домовленості щодо конфіденційного обговорення важливих для нас питань не мають для уповноваженого РФ ніякої ваги", — написала Денісова.

Як повідомлялося, 25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".

Фото — РИА Новости