Питання поділу ДФС на митну і податкову служби є суто політичним — Гетманцев

Питання поділу ДФС на митну і податкову служби є суто політичним — Гетманцев

Доктор юридичних наук, професор, президент Асоціації податкових радників Данило Гетманцев переконаний, що питання чи є митна та податкова служба в одному органі є суто політичним. Про три базові питання, які мають бути вирішені під час реформування Державної фіскальної служби, він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері".

Ведучі:

Наталя Чорна, Віталій Науменко

"Питання чи є митна та податкова служби в одному органі, чи вони розділені не є принциповим взагалі. Це питання суто політичне, яке продиктоване інтересами політичних еліт, які дотичні до його прийняття. Якщо вони вважать за доцільне поділити, воно може бути поділене. Якщо ж прагнуть залишити це в одному органі, це також можна обґрунтувати", — зазначив Данило Гетманцев.

Він зауважив, що якщо ми говоримо про реформування Державної фіскальної служби, є три базові питання, які повинні бути вирішені, а все інше вирішиться само собою.

"Перше — це матеріально-технічне забезпечення діяльності державного органу. Друге — це електронні сервіси. Створення електронного кабінету, системи електронного адміністрування, електронної акцизної накладної, тобто переведення всього в електронний  режим — це прозорість, доступність для платника і неможливість для контролюючого органу певних дій, які можуть викликати у нас сумнів з точки зору корумпованості чи порушення прав платників податків.  Третє, найголовніше, — це особистий приклад керівника", — пояснив Гетманцев.  

Нагадаємо, 18 грудня уряд схвалив постанову про реорганізацію Державної фіскальної служби шляхом поділу на Державну податкову і Державну митну служби.

За словами заступника міністра фінансів Сергія Верланова, конкурс на керівників Державної податкової і Державної митної служб проведуть протягом трьох місяців після затвердження постанови Кабміну.

Як йдеться в Меморандумі про співпрацю з МВФ, Міністерство фінансів України планує завершити розділення Державної фіскальної служби на податкову і митну служби до кінця квітня 2019 року. 

Прослухати повну версію розмови. 

На фото: доктор юридичних наук, професор, президент Асоціації податкових радників Данило Гетманцев