До протестів у Франції призвела відсутність комунікації з виборцем — Одарченко

До протестів у Франції призвела відсутність комунікації з виборцем — Одарченко

Однією з причин протестів жовтих жилетів у Франції стала відсутність комунікації влади та виборців. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Зранку” висловила політичний консультант Катерина Одарченко.

“Це приклад того, як відсутність комунікації з виборцем, який і без того був поляризований після виборів і не розумів державної політики щодо мігрантів і податків, переходить на вулицю і призводить до таких критичних станів, які показує міжнародна преса”, — вважає Катерина Одарченко. 

За її словами, населенню одразу не пояснили, що дії влади спрямовані на виконання передвиборчої програми Еммануеля Макрона, за яку вони проголосували, обравши його президентом.

“Сьогоднішня проблематика розпочалася з досить банальної бюджетної ініціативи, яка, якщо думати логічно і була прописана в передвиборчій програмі пана Макрона — це підвищення акцизів на дизпаливо тому що в своїй програмі він прописав пріоритет на відновлювальні джерела енергії. Якщо слухачі пам’ятають, то відновлювані джерела енергії отримують так званий зелений тариф, а це збільшена плата, яка формується з деяких інших джерел, від чого і підвищується ціна на пальне. Але звісно це досить складна матриця і її звичайний виборець зрозуміти не міг. Тому от така бюджетна ініціатива, без пояснення, завчасної підготовки, була сприйнята негативно. Після цього вже почалося пред’явлення 40 вимог, вже політичних, які як на мене, мають закінчитися деякими політичними жертвами”,— зазначила каатерина Одарченко.

Нагадаємо, 17 листопада по всій Франції почалися масові акції протеступроти зростання цін на паливо та податків. Протестуючі, які називають себе "жовті жилети", блокували дороги та доступ до трьох паливних сховищ країни.

Пізніше уряд Франції заборонив підвищувати ціни на паливо через масові протести. Мораторій введено терміном на шість місяців.

Зазначимо, що кількість затриманих з початку протестів у Франції перевищила 4,5 тисяч осіб.

Слухати повну версію.