Суд відпустив Продана на поруки

Суд відпустив Продана на поруки

Солом'янський суд Києва ухвалив застосувати до колишнього виконувача обов'язків голови Державної фіскальної служби України Мирослава Продана запобіжний захід у вигляді взяття на поруки.

Про це заявила суддя Ірина Усатова, передає Радіо Свобода.

Як повідомляється, Продану заборонили змінювати місце проживання і зобов’язали носити електронний браслет.

За інформацією видання, поручителями колишнього посадовця погодилися виступити 9 народних депутатів, семеро з яких прийшли до зали засідань.

Раніше представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури звернулася до Солом’янського районного суду міста Києва із клопотанням про обрання Продану запобіжного заходу у виді тримання під вартою із можливістю внесення застави у сумі 89 млн. грн., що відповідає сумі ймовірного незаконного збагачення.

За словами прокурора САП Сергія Козачини, які він навів у суді, саме на таку суму придбав майно колишній керівник Державної фіскальної служби в Україні і Туреччині, зокрема, на підставних осіб.

"Офіційні доходи його родини за цей період та задекларовані заощадження – близько 7 мільйонів гривень, але витрати перевищили ці суми більш ніж удесятеро", — сказава Козачина.

Зі свого боку, Продан доводив, що повернувся з ЄС до України 26 листопада, тому що не має наміру тікати від суду і слідства. За його словами, він не хоче полишати вагітну дружину і маленьку дитину і готовий відстоювати свою невинуватість у суді.

За інформацією видання, адвокати Продана звинуватили прокурорів у незаконному отриманні доказів, у порушенні вимог закону під час виклику на допит та у плутанині, яку адвокати побачили в зібраних САП доказах.

Як повідомлялося, генеральний прокурор Юрій Луценко у серпні заявив, що передав до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури частину матеріалів кримінального провадження, що стосуються виконувача обов’язки голови Державної фіскальної служби Мирослава Продана. Йдеться про розслідування випадків контрабанди, які, ймовірно, допустили підлеглі керівника Державної фіскальної служби.

Спеціальна антикорупційна прокуратура надіслала повістку колишньому виконувачу обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану з вимогою з'явитися до слідчого 15 листопада.

Після цього у САП заявили, що Продан не з’явився на виклики до прокуратури для проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні. Екс-керівнику ДФС  заочно оголосили про підозру у незаконному збагаченні.

30 листопада колишній виконувач обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан заявив, що з'являвся на допит в Національне антикорупційне бюро.

Водночас у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що детективи НАБУ допитали Продана, але він відмовився від надання показів на підставі статті 63 Конституції України та не надав жодних підтверджуючих документів щодо поважності причин його відсутності на території України, в тому числі й про проходження лікування та неявок на виклики до САП.