У Києві презентували проект про світовий тріумф "Щедрика"

У Києві презентували проект про світовий тріумф "Щедрика"

У Києві 30 листопада презентували виставково-просвітницький проект "Світовий тріумф "Щедрика" — 100 років культурної дипломатії"Про сприяння промоції іміджевої спадщини Української Народної Республіки в сфері культурної дипломатії в програмі "Культура.Live" розповіла кураторка і авторка проекту до 100-ліття світового тріумфу "Щедрика" Тіна Пересунько.

Ведучі:

Олена Гусейнова, Василь Шандро

"У проекті поєднано мистецтво та політику. Головна його ідея полягає в тому, щоб показати співпрацю мистецького та державного сектору сто років назад. Саме сто років тому за ініціативи Симона Петлюри, в умовах боротьби з російською пропагандою в Європі, на мистецькому заході була народжена думка створити проект закордонної музичної промоції України в Європі", — розповіла Пересунько.

Авторка проекту розповіла, що ця ідея виникла на творчому вечорі поета та театрального діяча Миколи Вороного. Після того, як Петлюра зібрав до себе на аудієнцію очільників музичного відділу Міністерства освіти: Олександра Кошиця та Кирила Стеценка, й наказав їм за тиждень створити капелу для закордонної подорожі.

"Конкретною метою створення капели була поїздка на мирну конференцію до Парижу, на якій мало вирішитися питання воєнного розподілу Європи та чи визнають УНР як державний суб'єкт. Петлюра сподівався, що музична промоція продемонструє ідентичність українців", — говорила авторка проекту.

Тіна Пересунько також розповіла, що її проект направлений, щоб показати невідомі та маловідомі документи часів УНР та для того, аби показати, що українська культурна дипломатія розпочалася саме тоді, 1919 року. Також авторка проекту наголосила, що Олександр Кошиць був найвідомішим диригентов свого часу, а "Щедрик" Леонтовича досі є вітчизняним культурним брендом.

Нагадаємо, що презентація проекту "Світовий тріумф "Щедрика" — 100 років культурної дипломатії" відбулася у Києві 30 листопада. Йдеться про гастролі Української Республіканської Капели, якою керував Олександр Кошиць. Завдяки такій культурній дипломатії та гастролям до 17 країн світу, серед яких були Франція, США, Бельгія, Нідерланди, Канада та інші, світ почув "Щедрика", який увійшов у світову культуру, а українська музика здобула престиж та позитивний резонанс.

Авторка проекту розповіла, що в грудні буде відомо, де саме буде розгорнута експозиція. Також, за словами Тіни Пересунько, електронну версію матеріалів проекту можна буде скоро побачити на його сайті.

Фото взяте з ФБ сторінки заходу

Прослухати детальніше можете за посиланням