Депутати вирішили недофінансувати Суспільне мовлення

Депутати вирішили недофінансувати Суспільне мовлення

Верховна Рада у бюджеті на 2019 рік передбачила фінансову підтримку національної суспільної телерадіокомпанії в розмірі трохи більше 1 млрд грн. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.зранку" повідомив секретар Наглядової ради ПАТ «НСТУ» Вадим Міський.
 
Ведуча: Тамара Гусейнова
 
“Якщо вірити всім документам, то в нас залишається 1 млрд 5 млн і 100 грн на наступний рік. Це з того що виділили депутати. Звичайно ми ще чекаємо на фінальний текст бюджету. До нового року він точно буде підписаний та опублікований і головою Верховної Ради, і президентом, але судячи з того, що обговорювали в залі і було оприлюднено в документах напередодні голосування, це от така сума”, — розповів Вадим Міський.
 
За його словами, це менше, ніж очікувалося, але є приблизно такою ж сумою, як і минулого року.
 
“Це менше, ніж гарантія, передбачена нам законом. За гарантією, мало б бути трохи більше, ніж 1,8 млрд. Фактично, це на 45% менше, ніж гарантує закон, але разом з тим ця сума є трохи більшою, ніж бюджет минулого року. Якщо від неї відняти ті борги, які ми накопичили за цей рік через критичне недофінансування, то в нас залишається приблизно той самий бюджет, як і минулого року. Тобто, це фактично є бюджетом виживання, а не розвитку”,— зазначив Вадим Міський.
 
Секретар наглядової ради ПАТ НСТУ вважає, що потрібно змінювати механізм фінансування Суспільного мовника.
 
“Через надзвичайно великі зусилля громадських організацій, прихильників суспільного мовлення, депутати пішли на поступки і трохи збільшили бюджет відносно 2018 року, але разом з тим проблема залишається. Попри те, що є гарантії певного рівня фінансування, вони мають можливість втручатися і щорічно її переглядати. Ми як Наглядова рада суспільного мовлення запропонували механізм, який допоможе убезпечитись від цього на наступні роки. Це фінансування за формулою: половина надходжень від рентної плати за користування радіочастотним ресурсом. Коли ця формула буде прийнята — питання часу”,— підкреслив Вадим Міський.
 
Нагадаємо, сьогодні зранку Верховна Рада України схвалила в другому читанні і в цілому проект закону про державний бюджет України на 2019 рік. Засідання Ради з перервами тривало від 16:00 22 листопада, деджбюджет схвалили близько 6 ранку.  
 
Зазначимо, відповідно до закону про суспільне телебачення та радіомовлення України, державне фінансування повинно становити не менше 0,2 відсотка видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік.
 
 
Напередодні посли G7 висловили стурбованість критичним недофінансуванням Суспільного мовлення, також Європейська мовна спілка  закликала забезпечити належне фінансування Суспільного.
 
Цього року Суспільне мовлення також не було повною мірою профінансовне. У зв'язку з цим у вересні правління Національної телерадіокомпанії змушене було вдатися до плану антикризових заходів.
 
Слухати повну версію.