Немає людей, які не люблять читати, частина просто про це не знає — Олена Гусейнова

Немає людей, які не люблять читати, частина просто про це не знає —  Олена Гусейнова

Холодна пора - не лише для какао під теплим пледом, але і для самоосвіти та читання. Чому ми читаємо? Як почати читати більше? Куди піти обирати книжки? І де стежити за літературними новинками? Про це, в програмі "Твій час" поговорили з ведучою радіо "Культура", завідувачкою редакції літературних передач радіо "Культура" Оленою Гусейновою.

Чому ми читаємо?

Люди читають тому, бо нам завжди хочеться з кимось говорити і прикладати до цього мінімум зусиль. Книжки — це завжди багато голосів, які одразу з тобою в контакті і тобі не треба соціалізуватися, не треба думати, подобаєшся ти чи ні. З книгою ти завжди не один. Ми будемо читати, тому що любові люди потребують завжди, а знаходження в середині тексту і означає бути в любові.

Чому люди хочуть читати легку літературу?

Наше щоденне життя — це рух через сюжет, який є досить складним, тому хочеться мати територію, де все просто, де в принципі знаєш, що скаже герой. Коли ти є професійним читачем, то така передбачуваність може засмутити, але водночас, людину, котра читає не професійно, це ж робить щасливою. Вона відчуває, що мислить однаково з ідеальним героєм художньої літератури.

Як почати читати більше?

Завжди є короткий час перед тим як ми піднялися або лягли спати. Особливо це стосується суботи та неділі. Тепер люди швидше читають Фейсбук, але в цей же час можна читати книжки, які завантажені на смартфони. Корисні звички потрібно формувати поступово, починаючи читати хоча б одну сторінку на день. Я переконана, що немає людей, які не люблять читати, просто частина з них ще про це не знає. Потрібно знайти в собі якусь пристрасть та улюблене заняття, та підбирати книжки, в яких вони найкраще розкриваються.

Як і де стежити за книжковими новинками?

По-перше, треба йти в книгарню. В правильній має бути місце, де знаходяться тільки новинки. Хороша книгарня також має власний топ-10. Існують портали, які займаються анонсами новинок: на ЛітАкценті є книжка дня, на Читомо також є подібні розділи. Крім того, можна підписатися на Фейсбук тих, хто пише про літературу та кому ви довіряєте. Є низка книжкових флешмобів в соціальних мережах, телеграм канали та сайти видавництв.

Ведуча: Ірина Славінська

Прослухати детальніше можете за посиланням