Ольга Поєдинок: В Україні жодної відповідальності за множинне громадянство не передбачено

Ольга Поєдинок: В Україні жодної відповідальності за множинне громадянство не передбачено

Подвійне громадянство в Україні: як законодавчо врегулювати проблему? На це та інші питання  в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" відповідає  юрист-міжнародник Ольга Поєдинок.
 
В Україні, справді, немає кримінальної відповідальності і будь-якої іншої відповідальності за наявність другого громадянства. Наше законодавство передбачає тільки те, що з наявності якогось іншого громадянства, окрім українського, українське як таке мало б скасовуватися, чи ні?
 
Ольга Поєдинок: Зовсім ні. Ніякого автоматичного скасування українського громадянства немає. Добровільне набуття іноземного громадянства може стати відповідно до статті 19 Закону України про громадянство України підставою для втрати українського громадянства. Проте це не відбувається автоматично. Факт втрати громадянства повинен бути зафіксований  указом Президента України. Для цього компетентним органам в першу чергу Держаній міграційній службі необхідно одержати підтвердження іноземної держави відповідної, що її громадянтво було набуте українським громадянином добровільно. Крім того, Україні перед тим, як видавати закон про припинення громадянства необхідно переконатися в тому, що український громадянин, який отримає інше громадянство, не стане особою без громадянства. Щодо кримінальної відповідальності, адміністративної, то у нас вона за множинне громадянство не передбачена.
Чи погоджуєтесь Ви, якщо людина йде на державну службу, то вона немає мати другий паспорт. Якщо набуття другого громадянства у неї зафіксоване, вона автоматично має отримати повну заборону роботу у будь-яких державних органах. І чи можна це оформити законодавчо?
 
Ольга Поєдинок: У нас деякі закони про окремі посади державної служби, окремі посади публічної служби - вони містять такі обмеження. Проблема полягає у тому, що законодавство про публічну службу неузгоджене із законодавством про громадянством. Тому що у законодавстві про громадянство передбачає коли наявність другого громадянства у людини може зберігатися і на короткотривалий період, і на довготривалий. Наприклад, якщо людина набуває українського громадянства і при цьому вона має два роки, щоб відмовитися від іноземного. І ми бачили приклад такого, коли українська держава запросила до себе попрацювати іноземців, яким надала українське громадянство. Вцілому, я погоджуюся з ідеєю щодо державних, публічних службовців повинен застосовуватися бульш високий критерій.
 
А в чому полягає різниця між державним і публічним службовцем?
 
Ольга Поєдинок: Державні службовці - це ті люди, на яких поширюється закон про державну службу. У цьому законі вказаний перелік посад. Публічна служба - це поняття більш широке, яке включає органи місцевого самоврядування і інших посадових осіб.
 
Прослухати повну версію розмови.
 
 
Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.00!
Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Черговий збочений крок РФ — правозахисниця про паспортизацію окупантами українських підлітків
РФ масово видає паспорти депортованим українцям: як цьому протистояти?
Конституціоналіст Сергій Панасюк: "В Україні немає абсолютної заборони на подвійне громадянство"
"З Україною в серці": експерт про перипетії довкола того, чи можна українцям мати множинне громадянство
"Повзуча анексія": РФ масово видає українцям паспорти. Чому українська влада зволікає?