Черговий збочений крок РФ — правозахисниця про паспортизацію окупантами українських підлітків

Черговий збочений крок РФ — правозахисниця про паспортизацію окупантами українських підлітків

"Черговий збочений крок РФ, щоби паспортизувати якомога більше українських громадян". Таким чином директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA, яка входить до Коаліції "Україна. П'ята ранку", Альона Луньова прокоментувала Українському Радіо те, що на окупованих територіях за отримання паспортів РФ 14-річним підліткам Росія обіцяє "виплати материнського капіталу". Це цілеспрямована державна політика РФ від окупації Криму, але ще не було, щоб українців стимулювали грошима отримувати російські паспорти. Мабуть, із темпами паспортизації на окупованій території все зовсім погано, констатує правозахисниця. Нічого доброго в одержанні паспорта РФ немає. Водночас звинувачень у колабораціонізмі при отриманні такого документа на окупованій території бути не може. Адже у Кримінальному кодексі України в статті про колабораціонізм подібних дій не прописано, зазначила Альона Луньова. І додала: інколи прийняття паспорта РФ може бути єдиним способом врятувати дитину.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото Укрінформу

 

Із темпами паспортизації на окупованій території у росіян усе зовсім погано

"Це черговий збочений крок РФ, щоби якомога більше українських громадян паспортизувати паспортами Російської Федерації. Це цілеспрямована державна політика РФ від моменту окупації Криму, яка впроваджується в різних формах й після 24 лютого 2022 року. Проте ще не було, щоб українців стимулювали грошима отримувати російські паспорти. Мабуть, з темпами паспортизації на окупованій території, які вони собі запланували, все зовсім погано. Зокрема, йдеться й про Запорізьку та Херсонську області", – розповіла Альона Луньова. За словами експертки, поки що складно сказати, що росіяни мають на увазі під поняттям "материнський капітал": "До того він резервувався — це була форма підтримки родин при народженні ще однієї дитини. Материнський капітал резервувався до певного віку дитини і потім видавався, зокрема, відразу, наприклад, на купівлю житла. Що таке материнський капітал на отримання паспорта громадянина РФ не ясно. Поки що таких новел у російському законодавстві я не знайшла. Можливо, йдеться про щось специфічне для окупованих територій Запорізької та Херсонської областей. Разом з тим, очевидно, що РФ намагається реалізовувати примусову політику навернення в громадянство РФ будь-якими методами, зокрема й матеріального стимулювання". 

Наслідком отримання паспорта РФ є військовий облік 

"Українська держава не сприймає громадянство, набуте на окупованій території, адже це примусове та автоматичне набуття. РФ робить все можливе, щоб спростити порядок отримання паспортів, щоб якомога більша частина громадян України мала російські паспорти. Проблемою ж буде відмовитися від паспорта, бо Україна не визнає цього громадянина України громадянином іншої країни, зокрема РФ", – пояснила Луньова. Проте, додала експертка, Російська Федерація у свою чергу бере у громадянина все. Адже треба здавати біометричні дані, відбитки пальців, фотографуватися, подавати дуже широкий комплекс документів: "У подальшому це означає військовий облік як громадянина РФ, а також може вести до того, що людину, яка отримала російський паспорт, можуть не випустити з території РФ. Тобто нічого доброго в отриманні паспорта РФ немає. Водночас звинувачень у колабораціонізмі при отриманні паспорта РФ на окупованій території бути не може. Адже у Кримінальному кодексі України в статті про колабораціонізм подібних дій не прописано. Це не може бути діянням, яке переслідується в порядку кримінального процесу", – додала Луньова.

Альона Луньова. Фото: zmina.info

Зміна громадянства дітей на окупованих територіях є воєнним злочином

Директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA також розглянула питання, як діяти дитині, якщо вона проти отримання громадянства Росії, а її батьки – за: "Це складне питання, тому що дитина, яка була на окупованій території, дуже залежить від батьків. Очевидно, що російська влада може батьків і змушувати отримувати паспорти, адже ми вже бачили, як РФ змушувала батьків отримувати паспорт на дитину, щоб отримати документ про освіту. Це також питання будь-якої фінансової допомоги, медичного обслуговування. РФ створює умови, щоб паспорт був вимушеним заходом. Якщо батьки навіть взяли такий паспорт на свою дитину, для України цей громадянин все одно є громадянином України. Тому навіть якщо цей паспорт є, він нічого для української держави не означає. 

Водночас зміна громадянства дітей на окупованих територіях є воєнним злочином. Якщо хтось змушував дітей змінити його, то вони, звісно, не можуть бути звинувачені у воєнному злочині. Але треба розуміти, що коли родина живе на окупованій території, то батьки розуміють: якщо їхня дитина не візьме російський паспорт, її переслідуватимуть. Так сталося з підлітками з Бердянська Микитою і Тиграном. Їм було по 16 років і їх убили окупанти. А після цього почалися масові перевірки дітей на окупованих територіях, бо окупанти зрозуміли, що діти можуть бути джерелом спротиву. Відтак отримання паспорта часом може бути єдиним способом врятувати дитину, не показати її проукраїнську позицію, не зробити з неї мішень для окупантів", – зазначила Альона Луньова. 

Або паспорт, або виїзд

Єдиним серйозним захистом від примусової паспортизації, розповіла наприкінці гостя Українського Радіо, залишається виїзд з окупованої території: "Адже можна не брати російський паспорт, проте в РФ було змінене законодавство, яке для окупованих територій запроваджує таке поняття, процедуру, при якій людина, яка проживає на окупованій території і не взяла паспорт РФ, муситиме колись отримати документи іноземця. Відтак вони створюють умови, за яких ти або береш російський паспорт, або ти потім візьмеш посвідку на проживання. Тому тут теж треба бути свідомими, що від тиску, переслідувань, прямого примушування із застосуванням фізичного насильства можна врятуватися, лише якщо ти не на цій території. Якщо уникати паспортизації неможливо, то треба вирішувати: або брати паспорт, але бути свідомими негативних наслідків, які можуть бути, або ухвалювати рішення про виїзд", – підсумувала Альона Луньова.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США