Де українці провели відпустки: підсумки літнього туристичного сезону

Де українці провели відпустки: підсумки літнього туристичного сезону

Про підсумки літнього туристичного сезону в Україні розповіли в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" директор Центру розвитку туризму в Україні Володимир Царук та авіаційний експерт Богдан Долінце.

Скільки українських туристів побувало за кордоном а також на вітчизняних курортах?


на фото: Володимир Царук

Володимир Царук: за кордоном за рік подорожують 3,5-4 мільйони українських туристів. Лідерами організованого туризму українців були Туреччина і Єгипет - там відпочило близько двох мільйонів туристів. Також популярні європейські напрямки і Об'єднані Арабські Емірати. За літо на 20% зросла кількість туристів, які подорожують чартерними рейсами, сюди не увійшли авіа-подорожі до Грузії, які зросли на 10-15%. Вітчизняні курорти цього літа також були непогано затребувані, про якийсь прорив, звичайно, не йдеться, але ринок внутрішнього туризму досяг свого піку - були заповнені пляжі Одеси, Затоки, тільки у районі Арабатської стрілки відпочило майже мільйон туристів.

В українців з'явилося трохи більше грошей у порівнянні з минулими роками для того, щоб подоружувати, але все одно наші громадяни дуже мало подорожують. З появою лоукостів подорожей буде більше, але нині у тренді подорожі Україною - тури вихідного дня, - заповнюються туристичні автобуси або люди самі подорожують, наприклад, до Львова чи Ужгорода, взяти квиток у напрямку Закарпаття дуже складно, це каже про те, що туристичний потік збільшується, навіть не вистачає квитків на додаткові потяги.

Всі памятають випадок, коли майже 300 українських туристів застрягли у Тунісі через невиконання туроператорами та авіаперевізником своїх зобов’язань. Чи можуть нині люди з упевненістю і спокоєм на душі брати квитки і відпочивати за короном?

Володимир Царук: пік сезону вже пройшов, на сьогоднішній день ситуація врегульована таким чином: авіакомпанії повинні зрозуміти, де вони можуть взяти додаткові літаки, якщо виникають технічні проблеми, щоб турист міг полетіти чартерним рейсом на іншому літаку, відповідно, ця вся система повинна працювати. Ринок авіаперевізників не встигає за кількістю замовлених чартерних рейсів, які замовляють туроператори.

на фото: Богдан Долінце

Богдан Долінце: колапс виник у авіакомпаній, які виконують нерегулярні рейси, чартерні рейси за туристичними напрямками, адже сплеск активності був у літній період, до того ж такі перевезення регулюються своїми окремими правилами, наприклад, якщо говорити про компенсацію пасажирам за затримку рейсів, то у звичайних авіаперевізників це відбувається трохи по-іншому. Чартерного авіаперевізника складніше притягнути до відповідальності через те, що за умовами договору зазвичай вони вказують день, коли вони здійснюють перевезення, при цьому у контракті на туристичну путівку немає часу, дати або місцезнаходження аеропорту, вони самостійно визначають час, або можуть переносити час вильоту хоч кожну годину. Жодної відповідальності за такі дії перевізники не понесуть. У Європі ці правила досить жорстко регламентуються, люди, які користуються чартерами, мають такі самі права на відшкодування, як і ті, що користуються регулярними перевезеннями.

Всі туроператори, які діють в Україні, працюють на більш-менш однакових базових умових, - законодавство не вимагає більш жорстого регулювання. Вирішити це питання можна на державному рівні - запровадити більш жорсткі правила, які будуть визначати, яким чином фіксується затримка рейсів, на яку компенсацію мають право пасажири. У Верховній раді пропозиція запровадити такі правила не зрушила з місця.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
Росію виключили із Всесвітньої туристичної організації ООН. Як це вплине на світовий туризм?
Бустерний сертифікат дозволить більше подорожувати: як це працює
Україна потрапила до п'ятірки лідерів за відновленням авіатрафіку: куди літають українці?
Зимові канікули: експерт про найпопулярніші напрямки подорожей українців в Україні та за кордоном
Відпочинок за кордоном: куди звертатись, якщо у вас неприємності?