Майже 60% викликів екстреної медичної допомоги непрофільні - Максим Іонов

Майже 60% викликів екстреної медичної допомоги непрофільні -  Максим Іонов

Поки первинна сімейна амбулаторна служба не візьме тягар відвідування хронічно хворих на себе, служба екстреної медичної допомоги буде максимально навантажена.

Екстрена і невідкладна допомога у Києві з 1 вересня запрацює у новому і якіснішому форматі. Про це повідомляє прес-служба КМДА. Щоб викликати допомогу треба буде набрати єдиний і добре відомий всім номер 103. Екстрена і невідкладна допомога: які зміни чекають українців з 1 вересня? Про це говорив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" голова Громадської ради Міністерства охорони здоров’я України 2015 – 2017 років, асистент кафедри соціальної медицини Національного медичного університету ім. Богомольця Максим Іонов.

На фото: Максим Іонов.

Розкажуть про зміни, які відбудуться із першого вересня. Потрібно телефонувати на 103 і вже диспетчер визначає, яку бригаду відправляти?

Максим  Іонов: Я теж чув про такі зміни, але це стосується міста Києва, тому що не у всіх містах України є відкладна медична допомога. До речі, Київ одне із небагатьох міст, де було поєднання цих служб. Але десь приблизно 25-30 років тому назад невідкладна  медична допомога була в структурі системи швидкої медичної допомоги. Колись всі виклики приймалися через центральну диспетчерську, а потім визначалися хто поїде, або невідкладна, або швидка допомога. Зараз ми вже пройшли шлях багатьох змін, реформ і, чесно кажучи, не знаю: чи дійсно буде це зручніше, тому що, на мій погляд, це приречено. Адже поки первинна сімейна амбулаторна служба не візьме тягар відвідування хронічно хворих на себе, служба екстреної медичної допомоги буде максимально навантажена. Станом на сьогодні в Центрі екстреної медичної допомоги міста Києва, де я пропрацював 13 років, майже 60% викликів непрофільні, тобто це не ті виклики, на які має виїжджати екстрена медична допомога. Проблема не так медична як соціальна. У людини не залишалося вибору як телефонувати на номер 103.

Що важливо знати слухачам в рамках цих змін? Що зміниться з 1 вересня? Що варто пам'ятати і на що зважати? 

Максим Іонов: Прийняття виклику на 103 диспетчером — це персональна відповідальність цієї людини, яка приймає рішення: чи викликати бригаду екстреної допомоги, або передавати на невідкладну. Тому я не думаю, що людина, яка приймає виклик, зніме із себе відповідальність і буде на свій власний розсуд приймати рішення: куди поїде бригада, а куди не поїде. Тому мають бути певні відпрацьовані алгоритми, які дозволять диференціювати, як правильно у тій чи іншій ситуації поводитися. Має бути доступним консультаційний номер телефону, куди можна перенаправити людину у випадку, коли виклик диференціювався як не екстрений. Це перше.  А по-друге і головне, у громадян ніхто не забрав право звертатися на 103. Якщо людина відчуває загрозу своєму життя та здоров'ю, або родичів, то, безперечно, треба телефонувати на 103.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!

Останні новини
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
Новини по темі
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"На УКФ цьогоріч держбюджетом закладено відносно невелику суму" — Володимир Шейко
"Справжнє народження європейської оборони почалося, коли ЄС вирішив надавати військову допомогу Україні" — Шарль Мішель
Одна країна тримає ЄС у заручниках і тому зміни неминучі — експерт
"Ґвалту більше, ніж змін" — Филипович про заборону релігійних організацій, пов'язаних із РФ