Сергій Галака: "Можливо ми ніколи не дізнаємося про повний зміст тих переговорів"

Сергій Галака: "Можливо ми ніколи не дізнаємося про повний зміст тих переговорів"

Сьогодні президент США Дональд Трамп зустрінеться з членами Конгресу, передає СNN. Трамп проведе закриту нараду з членами Конгресу на наступний день після суперечливого саміту з президентом Росії Володимиром Путіним.

У Білому домі не повідомили, хто буде на цій зустрічі і який буде порядок денний. Зустріч відбудеться у зв'язку з тим, що Трамп піддався різкій критиці з боку американських законодавців після зустрічі з Путіним.

Підсумки зустрічі президентів Росії і США: як вони вплинуть на світ і Україну? Чи варто покладати на цю зустріч великі сподівання? Своїми думками щодо цього зі слухачами програми Українського радіо "Сьогодні. Зранку" поділився доктор політичних наук, професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка, фахівець із зовнішньої політики США Сергій Галака.

Чи варто очікувати на зміни в геополітиці внаслідок цієї зустрічі Путіна і Трампа і коли? Як щодо українського питання після такої зустрічі?

Сергій Галака: З українського питання і почнімо. Фактично про Україну під час прес-конференції Трамп не промовив жодного слова. Взагалі нічого. Путін водночас сказав, що Україні варто виконувати Мінські угоди. Трамп йому не заперечував, але і не підтримав. Щодо наслідків, дуже важко сказати з огляду на таку дуже сумбурну прес-конференцію, де на прямі питання Трамп не відповідав, або зводив все до вини Обами, Хіларі Клінтон, демократів загалом. Питання в тому, що було на закритій зустрічі. 2,5 години Трамп і Путін зустрічались тільки з перекладачем. Причому, якщо це перекладач російський, то можливо ми ніколи до кінця не дізнаємося про повний зміст тих переговорів. Судячи з напруженої трошки постави Трампа, він відчував себе не дуже комфортно під час прес-конференції, а Путін, навпаки, відчував себе досить розкуто.  

Критика в Конгресі нищівна практично з усіх боків і тому Трампу прийдеться дуже важко виправдовуватися щодо своїх заяв, в яких він фактично дезавуював власні спецслужби і нейтрально чи прихильно висловлювався про Росію. CNN, порівнявши Трампа з Чемберленом, сьогодні зранку в своєму коментарі давало досить негативні оцінки.

Щодо наслідків. Зараз дуже важко сказати з огляду на те, що ніякої конкретики на прес-конференції ми не почули. Мабуть пройде час і ми будемо судити по конкретних діях, акціях, що саме зміниться в короткостроковому чи середньостроковому плані. В довгостроковому - загадувати дуже важко, бо ніхто не знає чим закінчаться проміжні вибори восени в США, і взагалі, як поведе себе Трамп в наступному витку досить складної ситуації з союзниками, з торговими війнами з Китаєм і ЄС тощо.

Під час зустрічі з президентом Росії Трамп не визнав анексію Криму, хоча напередодні у кремлівських ЗМІ поширювалася думка, що Трамп визнає анексію. Сам президент США, спілкуючись з журналістами, жодного разу не згадав про кримське питання. Ви думаєте це тиск Конгресу? Чи, все ж таки, про щось не вдалося домовитися?

Сергій Галака: Ми не можемо 100-відсотково судити, ці міркування трошки спекулятивні будуть, але здається, що Трамп якісь поради своїх радників врахував, хоча сьогодні вранці газета "Вашингтон пост" дуже критично висловилася щодо того, що Трамп не слухає власних радників, яких сам і призначив. Але настійлива порада не робити гучних заяв щодо Криму була ним врахована. А Путін - як завжди, Росія відкатала свою стандартну позицію. Поки що дуже непевна ситуація. Не зрозуміло, які будуть наслідки, навіть у короткостроковому плані. Після неминучої серйозної перипетії в Конгресі, яка чекає на Трампа, і критики, можливо якісь роз'яснення дасть його найближче оточення, бо з вуст самого Трампа ми чули лише критику на адресу демократів, Обами, як завжди...Але про Крим - жодного слова.

Слухайте розмову за посиланням.