Наші артисти дійсно почали менше гастролювати в Росії

Наші артисти дійсно почали менше гастролювати в Росії

Про нові нові "вимоги" до артистів, які гастролюють у Росії, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" керівник служби віце-прем'єр-міністра України В.Кириленка Сергій Сиротенко.

Наші артисти дійсно почали менше гастролювати в Росії через податок, який доведеться сплачувати, чи це - патріотизм?

Треба враховувати всі фактори. Очевидно, не останнім фактором була суспільна дискусія на початку року навколо законопроекту "Про особливості впровадження гастрольно-концертної діяльності в Україні особам, які беруть участь у видовищних саходах на території агресора або тимчасово окупованих територіях", який був внесений до Верховної ради. Ці громадські дискусії і стримують бажання деяких артистів гастролювати в Росії. Також треба пам'ятати, що патріотизм публічних людей завжди у фокусі уваги суспільства.

Які зміни у законопроекті про гастрольну діяльність?

Законопроект полягає у тому, щоб артист повідомив СБУ про гастролі за 10 днів до відбуття. Після гастролів СБУ перевіряє, чи вности артиста у публічний реєст, що виступав на території агресора. Це буде впливати на їхню популярність в Україні.

Про що запитують українських артистів під час гастролів, є спроби завербувати?

Якщо пам'ятаєте, нещодавно в Росію їздив на гастролі Віталій Козловський. Він виступав на другорядній сцені, але його світлини використали, щоб збурити громадську думку - це дуже підступна інформаційна агресія. Не важливо, чи співпарцюють артисти з агресором, важливо, що артисти туди їдуть, а це вже є проблемою для України.

Будь-який виступ українського артиста контролюється, інформаційні провокації Росії розраховані на масову аудиторію. Що означає їх виступ там - вони свідомо йдуть на колабароцію з агресором. Якщо є якісь українські санкції, це буде викорисано агресором проти України.

Який гастрольний збір на артистів?

Двадцять відсотків коштів, які вони зароблять в Україні, віддаватимуть державі. За межами України нереально дослідити, скільки отримав артист.

Які перспективи розгляду у парламенті цих законопроектів?

Оптимізм у прийнятті цих законопроектів пов'заний з тим, що група підтримки цих законопректів досить потужна.