Віктор Лещинський: До органів влади треба залучати більше профільних організацій

Віктор Лещинський: До органів влади треба залучати більше профільних організацій

З 1 вересня цього року набувають чинності нові державні будівельні норми, які регулюють планування та забудову територій. Чи будуть вони виконуватися? На яку реакцію забудовників слід очікувати? Чи розповсюджуватимуться нові правила на старі забудови? Чи врятують наші міста нові державні будівельні норми від стихійних забудов? Чи будуть розповсюджуватись нові правила на старі забудови?
 
В ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" ситуацію аналізував віце-президент Академії будівництва України Віктор Лещинський:
 
Нові будови наших міст не можуть з'являтися несанкціоновано. Які закони, підзаконні акти, документи нині регулюють загальний процес будівництва? 
 
 "По-перше, під час надання земельної ділянки у користування, оренду або відчуження права власності земельна ділянка повинна відповідати земельному акту або договору оренди про цільове використання земельної ділянки. Відповідно до цього органи архітектури міст, районів видають так званий документи умов обмеження, в яких описаний об'єкт, та ті умови, за яких він має бути побудований. Потім замовник ділянки, інвестор замовляють проект відповідно до названих державних будівельних норм, чинних на сьогодні, коли проектується об'єкт майбутньої забудови. Закони зворотньої сили не мають.  Проектують згідно з діючими нинішніми нормами. Проектант повинен дотримуватись цих норм. Хоч деякі забудовники, інвестори хочуть максимально збільшити свої прибутки у майбутньому". 
 
Забудовник зацікавлений у  виконання вимог правил протипожежної безпеки і т.п.?
 
 "В Європі замовник, інвестор несуть більшу відповідальність, ніж в Україні.  Є такий інструмент як експертиза, до котрої проект об'єкта потрапляє під час завершальної стадії на оцінку. 
 
Хто цю експертизу здійснює?
 
 "На сьогоднішній день експертизу здійснюють як два державні підприємства, також комунальні підприємства, а також низка приватних підприємств, які пройшли акредитацію. 
 
Де вершина цього айсберга? Коли з'являється якась будівля в центрі міста, при цьому порушується цілісність архітектурного ансамблю, або напередодні "несподівано" згоріла якась історична будівля,  яка була до початку нового будівництва, намагаємось зрозуміти, хто ця остання людина, яка ставить свій підпис, і дозволяє це будівництво? Це мер, депутат, президент? І коли намагаєшся розібратись у цих заплутаних лабіринтах експертиз і дозволів, то виходить, що вся відповідальність губиться в кабінетах. 
 
"На сьогоднішній день останнім документом перед початком будівництва є, в залежності від категорії та складності об'єкта, повідомлення про початок будівництва або дозвіл на будівництво, який видається Державною архітектурною будівельною інспекцією. Вона ретельно перевіряє всі документи. Але ж документи надані та отриманий дозвіл не є гарантією, що саме за цими документами генеральний підрядник на майданчику будує і дотримується норм. Держінспекція дає дозвіл лише при наявності повного пакету документів. Але як будуватимуть, добудовуватимуть, вводитимуть в експлуатацію об'єкт інвестори і забудовники, чи будуть порушення в процесі будівництва - це вже інше питання, це залежить від тієї жадоби зекономити на тих нормах, системах пожежогасіння, мабуть, на тому людському житті. Долари затьмарюють очі і не дозволяють вкласти потрібні кошти в безпеку життя і здоров'я  людей, прагнення більше заробити перемагає. 
 
 Є багато порушень. Але відповідальність має нести не хтось один, а всі особи, які підписували документи, хто надавав згоду на отримання земельної ділянки. Звичайно, за новими будівництвами треба стежити. Але до органів влади треба залучати більше саме профільних організацій, а не організацій, які не мають жодного відношення до будівництва, а лише мають якісь популістичні наміри. І коли розглядаються навіть зміни, які впроваджуватимуть 1 вересня, то  там вже є низка закладеної проблематики, про яку нині ніхто не говорить, але всі звітують про покращення, які мають відбутися 1 вересня. 
 
 Більша частина українців позитивно сприйняли запропонованні нововведення. Але деякі фахівці застерігають, що нові правила можуть позначитись на вартості квартир".