Лев Парцхаладзе: Є революційне рішення, яке може припинити хаотичну забудову

Лев Парцхаладзе: Є революційне рішення, яке може припинити хаотичну забудову

Будівельна галузь переживає часи свого реформування. Поступово змінюється законодавство, спрощуються процедури, переглядаються технічні вимоги в будівництві, а також державні будівельні норми. Але чи стало українцям комфортніше жити у своїх оселях? Чи безпечнішим, екологічнішим став їх життєвий простір? На думку багатьох експертів, розвитку будівельної галузі заважають корупційні чинники.



В ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" нові норми містобудівництва пояснював заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе.

Ви народилися в Тбілісі, але вже 32 роки живете в Україні. Ваша родина вирішила переїхати жити до Києва, бо сподобалось місто, воно було комфортним. Якщо б ситуація повторилася, чи залишилася б ваша родина зараз у Києві? Наскільки комфортним є зараз це місто, зокрема і з точки зору розвитку містобудівельної сфери?

Лев Парцхаладзе: По-перше, окрім міста,  більш приємний чинник - це люди.  Коли мій брат служив у Прибалтиці, ми автомобілем проїхали через Тбілісі, Ростов, Москву. Але потім, коли ми вирішили переїхати через Київ, через Україну, то тут зовсім інші люди, інший менталітет, і нам дуже сподобалось. Я вважаю, що люди, які живуть в Україні, найглибші, які тільки можуть бути.

Журнал The Economist опублікував щорічний рейтинг найкомфортніших для проживання міст світу.  Київ побив антирекорд - у списку посідає 118 місце. На першому - Відень.  Як ви оцінюєте комфортність того житла, в якому ми проживаємо, зокрема, якщо говорити про столицю?

Лев Парцхаладзе: Після війни 1941 - 1945 років були побудовані "хрущівки" і "сталінки". Якщо зараз подивитись на ці планувальні рішення, то це жахливі умови, наприклад,  кухня має 5 метрів. Вони не енергоефективні. Експлуатаційний термін інженерних мереж уже закінчився. Якщо ми бачимо як живуть у Відні, і там на одну людину припадає близько 50 квадратних метрів, то у нас - це 24 метри. У нас приблизно 70% - застаріле житло. Тому ми маємо законодавчі ініціативи і хочемо це змінити.

Мінрегіон обіцяє нам посилення містобудівельного законодавства. Відповідні ініціативи відображені зараз у проекті державних будівельних норм, які мають набути чинності вже з вересня. Документ покликаний замінити низку правил, які на думку чиновників, уже не відповідають вимогам часу, є застарілими. Але експерти вважають, що нові будівельні норми при збереженні корупції, відсутності належного контролю не призведуть до результату. Навпаки - вони можуть збільшити будівельне свавілля. Ви розробник цієї реформи. Які зміни очікують на будівельний ринок, і які тут ризики того, що нові будівельні норми також не будуть виконуватися?

Лев Парцхаладзе: Якщо є якісь зауваження, то потрібно говорити конкретно. Те, що стосується дотримання чи недотримання будівельних норм, то є органи, які це перевіряють. Зараз як це робиться? Зараз будівельні норми не є законом. Будівельні норми ми затверджуємо наказом міністерства. Але це затверджується на науково-технічній раді. Це такий публічний документ.  Ми пропонуємо ініціативу, яка є майже в усіх європейських містах. Ми ввели таке нове поняття як "блакитна лінія". Що це таке? Обмеження висотності забудови. Ця ініціатива вступає в силу з 1 вересня. Але у кожному генплані має з'явитися такий розділ.

Якою для Києва має бути максимальна висотність?

Лев Парцхаладзе: Київ має трошки інший ландшафт. Він не є рівний. Зараз Київ хаотично забудовується. Ми зробили максимальну щільність забудови - 450 осіб на гектар. Але у нас є випадки, коли є і по 2 000 жителів на гектар. Тут є проблеми, бо немає зеленої зони, шкіл, дитсадків. Зараз ми запроваджуємо зміни щодо того, як забудовник повинен проектувати і як влада повинна контролювати.

Ми зараз хочемо створити декілька документів, щоб коли будується житло, то  пропорціонально будувалась би і соціальна інфраструктура. Ми хочемо зробити більш жорсткими вимоги до житлового будівництва, щоб там обов'язково були місця для дитячих садочків, шкіл.  Зараз ми норми вводимо і почекаємо, бо може потрібно буде ще щось змінити. Ми хочемо зробити більш жорсткими вимоги, щоб ще коли проектується, щоб там ообов'язково були місця для дитячих садочків, шкіл.  Якщо немає цих місць, то навіщо будувати стільки житла?

У нас є революційне рішення, яке може припинити хаотичну забудову. Ми хочемо дозволити вбудовувати в житлових будинках дитячі садочки і школи. Таким чином ми будемо стимулювати забудовників у своїх комплексах будувати школи і дитсадки.

Величезна кількість об'єктів зведені незаконно. Хтось дасть гарантії, що нові будівельні норми будуть виконуватися?

Лев Парцхаладзе: Треба, щоб місцева влада колись когось зупинила і показово щось знесла. Ми повинні жорсткіше підходити до таких людей, таких компаній. Ми не повинні давати дозволу потім на узаконення таких будівель. Ми повинні бачити, щоб когось покарали. Норм потрібно дотримуватись.

Ми повинні захищати інтереси людей, а не забудовників.

Прослухати повну версію розмови.

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Лев Парцхаладзе про переїзд Офісу президента: є декілька технічних проблем
Лев Парцхаладзе про нові ДБН, "міст Кличка", проблеми хмарочосів і дитячих садочків у містах-мільйонниках
Відмовитися від сміттєпроводу можна простою більшістю - Костянтин Салій
Георгій Духовичний: Нові будівельні норми не повинні погіршувати життя українців
Віктор Лещинський: До органів влади треба залучати більше профільних організацій