Георгій Духовичний: Нові будівельні норми не повинні погіршувати життя українців

Георгій Духовичний: Нові будівельні норми не повинні погіршувати життя українців

Що змінять для простих людей, забудовників, будівельників нові будівельні норми, які наберуть чинності з 1 вересня цього року, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" віце-президент Київської організації Національної спілки архітекторів України, дійсний член Українського комітету ICOMOS Георгій Духовичний.

Щільність населення за новими  нормами — 450 осіб на один гектар. Чи реальне це нововведення, чи це актуалізація цифр, які і до того були, але не виконувалися?

Ця цифра існувала в нормах з початку 90-х років. Але ми всі дуже добре знаємо, що нечесні забудовники, на жаль, нехтують цією нормою. Тому ми маємо і тисячу, і більше тисячі людей на гектар, що створює неможливе життя для тих, хто там живе, на жаль.

Як щодо безпеки забудов, особливо якщо це стосується близькості ліній електропередач?

Весь світ добре знає, що життя в активізованому електричному полі — це дуже небезпечно для всіх. Це найстрашніший фактор для виникнення різних захворювань. Тому дійсно є норми, які є фундаментальними. І ці фундаментальні норми відслідковують забезпечення нормального стану здоров'я, життя, природного середовища та міського середовища.

До висоток має бути під'їзд пожежних машин з усіх боків, а не з одного, як це зараз. Прописана така норма?

Ні, це знов-таки лукавство, бо за нормами пожежної безпеки круговий об'їзд навколо будь-який будинків, не тільки висоток, обов'язковий. Бо ми рятуємо не тільки тих, хто живе з одного боку, ми рятуємо всіх. І тому там має бути не тільки круговий об'їзд, там має ще бути відповідна проміжна зона, яка дає можливість поставити драбину для врятування. Відповідь дуже проста. Не можна забороною вирішувати містобудівні питання.

А чим тоді? Підвищенням відповідальності?

І підвищенням відповідальності теж. Треба надавати компенсуючі заходи. Наприклад, будувати більше паркингів. Весь цивілізований світ дуже давно прийшов до простого висновку. Коли штраф за неправильне паркування на 15-20% більший, ніж вартість парковки, всі паркуються там, де потрібно.

Як нові норми змінять доступність вулиць та будинків для людей з обмеженою мобільністю?

Те, що прописано сьогодні, теж, на жаль, недостатньо. Там нічого не сказано про підйомники на сходах у будинках, де немає ліфтів. Там нічого немає про обов'язкове проектування ліфтів у форматі можливості користування людьми на візках. За кордоном ніхто навіть не проектує чи не реконструює будівлю без забезпечення всіх необхідних умов для вільного доступу людей з обмеженими можливостями. Хотілося б не просто писати норми, а хотілося б бачити, як ці норми будуть реалізовуватися.