Відмовитися від сміттєпроводу можна простою більшістю - Костянтин Салій

Відмовитися від сміттєпроводу можна простою більшістю - Костянтин Салій

Мешканці багатоповерхівки можуть відмовитися від сміттєпроводу, проголосувавши простою більшістю на загальних зборах.

Чи бути сміттєпроводам в багатоповерхівках і чи можуть мешканці самі відмовитися від них розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" помічник заступника Київської міської адміністрації Костантин Салій?

З 1 вересня набувають чинності нові будівельні норми і однією з них є обов'язкова відмова від сміттєпроводів у багатоповерхових будинках. Чи можуть мешканці багатоповерхівки самі відмовитися від сміттєпроводу. Що потрібно  зробити, аби офіційно це зробити при умові, що кілька мешканців проти.

Констянтин Салій: Як правило такі питання вирішуються новітніми структурами, такими як ОСББ. Вони голосують це питання  і голова ОСББ звертається до ЖЕКу з такою пропозицією. Або ж люди збираються загальними зборами цього будинку і це питання вирішується. Звичайно, є люди похилого віку і їм важко виносити сміття, але це має вирішити громада будинку, що їм зробити, аби не було пацюків, тарганів та іншого. Питання вирішується більшістю мешканців будинку.

Існує інша проблема: люди сортують сміття, але під ранок приїздить машина і завантажує все.

Костянтин Салій: Питання залежить від того, з якою сміттєзбиральною компанією ЖЕК уклав договір і вона відповідає вимогам сертифікату на вивезення твердих побутових відходів. І це вже питання до  ЖЕКу, щоб він укладав договорити із тими сміттєзбиральними компаніями, які збирають роздільно. До слова, за роздільним сміттям у контейнерах досить часто полюють безхатченки, які забирають скло, картон та пластик, аби заробити якусь копійку.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" з 8.00 до 10.20!