За рік українське сало подорожчало на 71%

За рік українське сало подорожчало на 71%

Експерти Української Асоціації постачальників торговельних мереж дослідили темпи зростання вартості "м'ясного кошика" українця за рік.

Про це на сторінці у Facebook повідомив голова Асоціації Олексій Дорошенко, пишуть Агроновини.

Усі види м’яса стали дорожчими за рік на 25%-71%. Найбільше у ціні додало сало - 71%. Свинина подорожчала на 41%, яловичина - на 27%.

У порівнянні з минулим роком свинина додала в ціні 34 грн за кілограм, а сало - 29 грн.

"На кінець квітня кілограм яловичини можна було купити в середньому в країні за 125 грн, свинини - за 116 грн, філе курятини - за 91 грн, вареної ковбаси - за 86 грн, сала - за 70 грн, а бройлера - за 55 грн”, - написав він.

Якщо ж в цілому оцінити вартість "м’ясного кошика", то на кінець квітня 2018 року він коштував 543 грн, тоді як рік тому його вартість становила 402 грн.

“Тобто, м’ясний кошик за рік подорожчав на 35%, або на 141 грн”, - уточнив Дорошенко.

Нагадаємо, що серед причин подорожчання свинини та сала експерти називають епідемію африканської чуми свиней. Із хворобою та значними темпами її поширення уповноважені держоргани України не можуть впоратися вже третій рік поспіль. Як наслідок, зростає кількість імпортованої свинини та сала.

Зауважимо, як повідомив депутат Сергій Тригубенко, нідерландське сало витісняє українське.

"Так багато свинини, як зараз, ми не імпортували протягом останніх 4 років. За перші 3 місяці 2018 року Україна ввезла 1,8 тис. т м’яса свиней, що на 17% більше, аніж торік. Імпорт сала додав ще більше — майже 60% (ввезли понад 14 тис. т)", - зазначив він.