Гроші, що їх Газпром повинен сплатити Нафтогазу, варто інвестувати у збільшення власного видобутку (аудіо)

Гроші, що їх Газпром повинен сплатити Нафтогазу, варто інвестувати у збільшення власного видобутку (аудіо)

Понад 2 з половиною мільярда доларів, що їх російський Газпром повинен сплатити українському Нафтогазу, варто інвестувати у збільшення власного видобутку газу та заходи із енергоефективності.

Про таке каже Голова Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв. Сьогодні у Києві на прес-конференції він повідомив подробиці виграної учора у Стокгольмському арбітражі справи, якою Газпром зобов’язується виплатити Нафтогазу грошову компенсацію за недостатні обсяги прокачування газу через  українську газотранспортну систему.

Чи готові росіяни виконувати рішення міжнародних арбітражів, - дізнавалася Тетяна Власенко:

"Міжнародні арбітри задовольнили  вимогу "Нафтогазу"  щодо компенсації від російського "Газпрому" за недопоставлений ним погоджений обсяг газу для транзиту - на понад 4 з половиною мільярда доларів. Оскільки Нафтогаз має борг перед Газпромом за 2014 рік, після взаємозаліків Україна має отримати від Росії понад 2 з половиною мільярда доларів, пояснює керівник "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

У "Газпромі" зазначили, що не згодні з таким рішенням суду і мають намір захищати свої права всіма законними методами, йдеться в заяві російського монополіста. Це лише емоції, Росія сплатить ці гроші - каже експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

У відповідь на таке рішення суду, російський "Газпром" відмовився продавати Україні газ  – постачання мало поновитися у березні після дворічної перерви. Торік у грудні суд визнав, що пункт газової угоди "бери або плати" є неправомірним щодо нашої країни, але зобов’язав - викуповувати у Росії від 4-до 5 мільярдів газу до кінця 2019 за привабливою, як казав тоді керівник "Нафтогазу" Андрій Коболєв, для України ціною. Він тоді висловив сподівання, що компанія зможе перепродавати надлишки на європейському ринку. Те, що  Росія передумала продавати газ Україні, не матиме негативного впливу на енергетичну безпеку країни, - каже енергетичний експерт Андрій Герус.

Російський газовий монополіст повернув Україні передплату за газ. Представники Нафтогазу відмову від постачання назвали невиконанням рішення арбітражу. За словами Андрія Коболєва, це - черговий привід для європейських країн замислитися, чи варто покладатися на контрагента, який може виставити вам рахунок, отримати гроші і передумати постачати газ. І чи варто дозволяти такому гравцю  посилювати свої позиції на газовому  ринку за рахунок таких проектів, як, наприклад, Північний потік-2".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!