Три роки тому розпочався відхід бійців з Дебальцевського котла (аудіо)

Три роки тому розпочався відхід бійців з Дебальцевського котла (аудіо)

Три роки тому проти ночі 18 лютого розпочався відхід українських підрозділів, які утримували так званий Дебальцевський виступ.

Сьогодні у Музеї історії Другої світової війни у Києві відбувся захід "Дебальцеве. Порятунок із пекла".

Докладніше - Віолетта Карлащук.
 
"Уривки із "Дебальцівського щоденника" журналіста і офіцера 40-го окремого мотопіхотного батальйону Віктора Коваленка зачитував присутнім на заході бійцям АТО старший науковий співробітник музею історії України в другій світовій війні Олександр Очеретяний. Він розповів, що Віктор Коваленко вже проживав у Сполучених Штатах Америки, коли отримав повістку. Не вагаючись залишив дружину і маленького сина і вирушив воювати на схід України. Перебуваючи у вогняному мішку під Дебальцевим він вирішив написати щоденник. У ньому Віктор невдовзі напише, як виходили із котла. Олександр Очеретяний зачитує уривок із щоденника про перший обстріл Дебальцевого, у тому числі із російської реактивної системи "Ураган".

Володимир Назаренко – командир взводу 25-го окремого мотопіхотного батальйону "Київська Русь", коригувальник артилерійського вогню. Відвідувачам музею він розповів про оборону плацдарму, оточення, своє поранення та вихід із котла. За словами Володимира, в оточенні російсько-сепаратистських військ опинилося дві з половиною тисячі бійців, в багатьох з них настрій був пригнічений, бо думали, що їх покинули напризволяще. Тоді, каже Володимир Назаренко, могло прийти підкріплення у вигляді повністю укомплектованої бригади, яка б прорвала оточення і перейшла в контрнаступ.
 
У музеї також відкрито виставку "Український схід", що налічує дві з половиною тисячі експонатів з війни на Донбасі".

Прослухати

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!