Сорока: "Медичне забезпечення військових у нас на фронті на високому рівні"

Сорока: "Медичне забезпечення військових у нас на фронті на високому рівні"

Спеціалісти прогнозують складну ситуацію щодо гострих респіраторних вірусних інфекцій у північній півкулі протягом епідсезону 2022–2023 рр. ЗМІ вже назвали цю ситуацію "потрійною загрозою". Чи насправді це так? Чи можуть одночасно об'єднатися ці три загрози в одну? Як себе убезпечити? Що робити військовим на фронті, аби підтримати своє здоров'я? Про все це слухачам Українського радіо розповів президент Українського медичного клубу, заслужений працівник охорони здоров'я України Іван Сорока.

0:00 0:00
10
1x

Потрійна загроза цього епідсезону

"Людство дійсно часто зустрічається в певні періоди часу з більшою кількістю інфекційних захворювань, які передаються крапельно-дихальним шляхом. В цьому сезоні нас це буде менше стосуватися. Для цього є багато причин. Пік спалаху ковіду був у нас  трохи раніше. Він впав за останній тиждень на 3.1%. Зменшилася кількість контактів між людьми. Більшість закладів освіти працюють дистанційно. Тому ситуація з ковідом є доволі контрольованою". 

Респіраторно-синцитіальний вірус (РСВ)

"Існують десятки вірусних інфекцій, які передаються крапельно-дихальним шляхом. Самостійно тип інфекції визначити неможливо. Потрібні лабораторні дослідження та консультація сімейного лікаря. Респіраторна інфекція проходить завжди легше, ніж ковід і грип.  

Читати також: "Поки грипу немає, але ковід нікуди не зник": лікар-епідеміолог про стан захворюваності на ГРЗ

Можливо для тих європейських країн, які перебувають поза війною, це і буде проблематично та потребуватиме більшої уваги до цього питання. В нашій ситуації це не буде ключовим фактором щодо збільшення тих чи інших епідемічних захворювань, які передаються дихальним шляхом. Треба звернути увагу на профілактику неінфекційних захворювань і на їхнє лікування. 

Куріння сильно підвищує ризик серцево-судинних захворювань і хвороб дихальної системи".

Профілактика інфекційних хвороб 

"Кількість профілактичних щеплень від ковід-19 меншає. Ми все одно рекомендуємо щеплення. Коли людина отримала дві дози, потрібно зробити ревакцинацію. Є також вакцини від грипу. Профілактика може попередити складні захворювання та ускладнення. Якщо більшість людей зможе отримати вакцинацію, це убезпечить їх від поганих наслідків. Особливо це стосується вразливих категорій населення. І це особливо важливо в умовах війни.  

Безкоштовним на сьогодні є щеплення від ковіду. Вже потім можна буде повертатися до щеплення від грипу. 

Україна ніколи не перевищувала 1-2% загального населення по вакцинації від грипу. Це чомусь не вважається масовим щепленням. В інших країнах відсоток щеплених від грипу набагато більший. В багатьох країнах є державні програми від грипу. Страхові компанії працюють там добре. Вразливі категорії щеплюються цілеспрямовано. І вони дають свої позитивні результати.

Треба дотримуватися протиепідемічних рекомендацій: в громадських місцях носити маски, мити руки, використовувати антисептики, нормально харчуватися і спати, проводити психопрофілактику. Треба вірити ЗСУ, які нас убезпечують від російської навали. Треба також вірити і охороні здоров'я в Україні. Треба жити кожним днем". 

Профілактика в українському війську

"Дотримання заходів протиепідемічного характеру як на рівні підрозділів, так і на рівні індивідуальному. Має бути доступ до води і харчів.

Якщо ми порівнюємо медичне забезпечення наших військових і ворогів, то ми побачимо велику різницю. Навіть якщо порівнюємо медичні аптечки. Це все у нас є на високому рівні"

Фото:armyinform