Дональд Трамп збільшив мита на пральні машини і сонячні панелі

Дональд Трамп збільшив мита на пральні машини і сонячні панелі

Адміністрація президента США Дональда Трампа запровадила додаткові ввізні мита на пральні машини та сонячні панелі, що викликало критику Китаю та інших торгівелних партнерів Вашингтона.

Про це інформує dw.

22 січня американський президент Дональд Трамп затвердив запровадження підвищених ввізних мит на пральні машини та сонячні панелі, повідомив офіс торгівельного уповноваженого Сполучених Штатів Роберта Лайтхайзера.



Лайтхайзер заявив, що таким чином уряд підтвердив свій намір "завжди захищати інтереси американських робітників".

Мита на сонячні панелі та фотоелементи становитимуть 30 відсотків та поступово знижуватимуться до 15 відсотків впродовж найближчих чотирьох років. На імпортні пральні машини вони становитимуть від 20 до 50 відсотків. Ці мита є останнім із низки заходів програми Дональда Трампа "America First", покликаної захистити американських виробників від закордонної конкуренції.

За словами Лайтхайзера, нові тарифи на сонячні тарифи задумані передусім проти Китаю. Торговельний уповноважений заявив, що США запроваджували мита на продукти для сонячної енергетики з Китаю і раніше, але китайські фірми перенесли своє виробницто у інші країни, аби обійти обмеження.

Китай вже висловив своє незадоволення американським рішенням щодо нових мит. Із відповідною заявою виступило китайське міністерство комерції у вівторок, 23 січня. На думку китайської сторони, подібні кроки є "шкідливими" для міжнародної торгівлі у цій сфері, а кроки Вашингтона із захисту власних виробників - "надмірними".

Із критикою рішення Трампа виступили і у Південній Кореї, яка має зі Сполученими Штатами угоду про вільну торгівлю і в якій базуються два найбільших імпортери пральних машин до США - Samsung та LG. У південнокорейському Міністерстві торгівлі вже пообіцяли оскаржити нові мита у Світовій організації торгівлі (СОТ).

У німецькому федеральному уряді у відповідь на рішення Трампа анонсували переговори із Вашингтоном. "Чим менше мит ми маємо, чим менше протекціонізму ми маємо, тим краще для громадянок та громадян", - заявив виконувач обов'язків федерального міністра фінансів Німеччини Петер Альтмаєр.