Об’єкти культурної спадщини України можуть поповнити список ЮНЕСКО (аудіо)

Об’єкти культурної спадщини України можуть поповнити список ЮНЕСКО (аудіо)

Список об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО від України можуть поповнити Андріївська та Кирилівська церкви у Києві, які внесені до "попереднього списку" ще з 1989 року.

Наша кореспондентка Тетяна Сергійчук дізнавалася в науковців і представників громадських організацій, що має зробити задля цього українська сторона.

"Цей промо-ролик про українські об’єкти культурної спадщини, зокрема, ті, що є кандидатами на включення до списку ЮНЕСКО, створили активісти громадської організації "Андріївська пейзажна ініціатива". Її представниця Ірина Нікіфорова говорить: в Україні немає чіткої процедури створення спеціального досьє на кожен об’єкт, без чого сесія ЮНЕСКО не може ухвалити відповідне рішення.

Заступник генерального директора заповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко каже, що Мінкульт лише спрямовує кошти на реставрацію Андріївської церкви.

Потрібно привертати більшу увагу, передусім, українського суспільства до цінних історичних об’єктів, розташованих на її території, - каже історик Віктор Гріза. За його словами, у нинішніх школярів немає уявлення про надбання, якими володіє Україна.

Частково цю проблему громадські активісти намагатимуться розв’язати, поширюючи цей ролик про культурну спадщину України, - говорить правозахисниця Марина Соловйова.

У їхніх планах - також підготувати друковане видання для дітей, аби вони не лише знали українські пам’ятки, а й долучилися у майбутньому до розширення списку об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО".

Тетяна Сергійчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!