Українське кіно показали на XXI Таллінському кінофестивалі

Українське кіно показали на XXI Таллінському кінофестивалі

На ХХІ міжнародному кінофестивалі "Tallinn Black Nights Film" Держкіно України, Фонд Ігоря Янковського та ГО "Ініціатива заради майбутнього представили українське кіно.

Для того, щоб ближче познайомити гостей кінофестивалю з вітчизняними кінематографістами, був організований Український прийом,
передає 112.ua.

Його відкрили меценат і бізнесмен Ігор Янковський, багаторічний директор Талліннського кінофестивалю "Темні ночі" Тііна Локк-Трамберг і голова Держкіно України Пилип Іллєнко.

Пилип Іллєнко розповів про розвиток української кіногалузі в 2017 році, зростання кіновиробництва завдяки збільшеній держпідтримці, а також про перспективу зйомки кінофільмів у копродукції з іноземними продюсерами.

"П'ять років тому, коли ми ініціювали проведення Національного конкурсу короткого метра, почали возити молодих кінематографістів на світові кінофестивалі в Канни і Берлін, проводити Дні українського кіно за кордоном, нашою метою було оживити кінопроцес у країні, стимулювати появу нових талантів. І от зараз ми бачимо молодих режисерів, які привезли в Таллін проекти своїх перших повнометражних фільмів. І я щасливий, що маю до цього безпосереднє відношення", - заявив бізнесмен і меценат Ігор Янковський.

Гості та учасники вечірки також згадали про долю українського режисера з Криму Олега Сенцова, який відбуває 20-річний термін у російській в'язниці. Під час Українського прийому була організована акція з вимогою до російської влади негайно звільнити з в'язниці незаконно засудженого українського режисера.

В основному конкурсі брала участь картина Сергія Тихого "Брама". Також у конкурсній програмі "POFF Shorts International Competition Sleepwalkers" успішно дебютував фільм Філіпа Сотніченко "Технічна перерва", який був визнаний найкращим короткометражним фільмом і нагороджений головним призом.

Крім того, в різних позаконкурсних програмах Таллінського кінофестивалю глядачі мали можливість подивитися три гучні українські прем'єри останніх місяців: фільм Аркадія Непиталюка "Припутні", українсько-італійський фільм Андреа Маньяні "Easy" і українсько-словацьку картину Петра Бебьяка "Межа".