Латвійське радіо відзначає 92-гу річницю (аудіо)

Латвійське радіо відзначає 92-гу річницю (аудіо)

У листопаді відзначає 92-гу річницю Латвійське радіо – одне з перших мовників у Європі. Нині парламент країни працює над законопроектом про громадські ЗМІ, в якому передбачено низку новацій, зокрема, припинення фінансування за рахунок реклами. Очікується, щодокумент може бути ухвалений у другій половині наступного року, напередодні виборів до Сейму.

З подробицями - наш власний кореспондент у Латвії Володимир Строй:

"Після здобуття незалежності Латвійське телебачення і радіо почали працювати як окремі структури. За цей час було створено 5 радіоканалів. Особливе місце посідає Латвійське радіо-4, що веде мовлення російською, а також мовами 12-ти національно-культурних товариств Латвії, в тому числі українською.

У великих містах в ФМ-діапазоні працює понад 25 радіостанцій. Є ще близько десятка регіональних радіостанцій. Але найвпливовішим і найпопулярнішим залишається Латвійське радіо, розташоване у великому будинку в центрі Старої Риги, на Домській площі.

Ще в 2013 році Нацрада електронних ЗМІ Латвії затвердила концепцію нового громадського ЗМІ, яке мало бути створене протягом п'яти років шляхом об'єднАння Латвійського телебачення, Латвійського радіо та Інтернет-платформи LSM. Очільник Ради Айнарс Дімантс заявив, що настав час для змін у суспільному мовленні, тому Латвії потрібна мовна компанія, яка працюватиме за високими професійними стандартами. Однак цю концепцію заблокували міністри партій, які входять до Національного об’єднання. У результаті документ повернули на доопрацювання, що затягнулося на чотири роки.

У новому законопроекті, як і раніше, залишається ідея об'єднАння радіо і телебачення. На їхній базі планують також створити найпотужніший Інтернет-ресурс. Наголошується. що він має захищати інтереси суспільства та виробляти контент, який не здатні створювати комерційні ЗМІ. Витрати можуть сягнути ста двадцяти восьми мільйонів євро. Кошти будуть вкладені в технології, реконструкцію будівель та навчання працівників".

Володимир Строй з Латвії,  для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!