Австрія святкує День ухвалення закону про постійний нейтралітет (аудіо)

Австрія святкує День ухвалення закону про постійний нейтралітет (аудіо)

Сьогодні Австрія відзначає головне національне свято День ухвалення закону про постійний нейтралітет. Вже понад 60 років цей документ номер один визначає політику країни – Альпійська республіка не бере участь у воєнних діях, не допускає на свою територію іноземні підрозділи та не приєднується до військових блоків.

З Відня повідомляє наша власна кореспондентка Оксана Діденко:

"Після поразки у Другій світовій війні Австрія втратила свою незалежність. Держави-переможниці - Радянський Союз, США, Великобританія та Франція - поділили країну між собою і керували нею 10 років поспіль. Лише у 1955-му місцевій владі вдалося домовився з окупаційними силами про відновлення суверенітету. За умови, що країна проголосить себе нейтральною.

26-го жовтня 55-го року австрійський паламент ухвалив відповідний Коституційний закон. Цей день є найбільшим державним святом. Як свідчать соцопитування, австрійці і досі пишаються своїм нейтралітетом.

26-го жовтня традиційно відбувається демонстрація потужностей австрійської армії - у вигляді інтерактивної виставки. У центрі Відня розставлено безліч військової техніки, яку можна "помацати" і роздивитися. Військові фахівці надають тематичну інформацію і відповідають на запитання.

Найвищі державні установи сьогодні працюють в режимі "відкритих дверей" – кожен може завітати до президента, федерального канцлера, міністрів, зайти в парламент і поспілкуватися з високопосадовцями особисто. Єдина перешкода – довжелезні черги, оскільки охочих скористатися такою нагодою завжди дуже багато".

З Відня, Оксана Діденко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!