Писанкарство внесене до національних списків нематеріального спадку в Естонії та в Україні (аудіо)

Писанкарство внесене до національних списків нематеріального спадку в Естонії та в Україні (аудіо)

Україна та Естонія разом подадуть клопотання про внесення мистецтва писанкарства до списку нематеріальної спадщини людства в ЮНЕСКО. Це питання обговорювалося на засіданні круглого столу в талліннському  Центрі української культури.

Докладніше розповідає наша кореспондентка в Естонії Віра Коник:

"Керівник делегації, виконувач обов'язків директора Українського центру культурних досліджень Олександр Буценко зазначив, що ідея подавати клопотання до ЮНЕСКО щодо внесення писанкарства до списку нематеріальної спадщини людства спільно від України та Естонії виникла в результаті співпраці між українськими та естонськими фахівцями.

"Естонці, які неодноразово відвідували Україну, поділилися своїм значним досвідом співпраці з ЮНЕСКО, адже зусиллями естонських фахівців туди внесені чотири унікальні явища естонської народної культури", - зауважив пан Буценко. За його словами, писанкарство є органічною складовою українських традицій, яке з прадавніх часів до наших днів зберігає та розвиває народ.

А керівник талліннського Центру української культури Анатолій Лютюк наголосив, що осередок відродив мистецтво розписування писанок і українська громада популяризує його на естонських теренах. За його словами, писанкарство внесене до національних списків нематеріального спадку в Естонії та в Україні.

Як зазначив Олександр Буценко, спільне рішення учасників круглого столу почало процес з підготовки клопотання до ЮНЕСКО, що триватиме приблизно півтора року.

Віра Коник із Таллінна, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!