У Росії обурені українізацією освіти в Україні (Аудіо)

У Росії обурені українізацією освіти в Україні (Аудіо)

У Росії продовжують виказувати незадоволення новим  законом України "Про освіту".  Так, у МЗС Росії суто внутрішні українські рішення розглядають як антиросійську політику. Сьогодні речниця російського зовнішньо-політичного відомства Марія Захарова виказала думку, що Україні  потрібно брати приклад із Швейцарії, яка, мовляв, має кілька офіційних мов.
     
Але, як зауважує наш кореспондент у Москві Роман Цимбалюк, який поспілкувався із російською дипломаткою, Захарова забула вказати, що ані Франція, ані Німеччина не воюють та не захоплюють території під приводом захисту французькомовного або німецькомовного населення:
                   
"МЗС Росії висловив обурення українізацією освіти в Україні. Кажуть, що метою нового закону "Про освіту" є максимальне обмеження інтересів мільйонів російськомовних громадян України.

Але чогось не пояснюють, хто Москві дав право представляти інтереси російськомовних українців. Тим більше, коли вторгнення в Україну обґрунтовували саме захистом російськомовних і ввели російську армію в Крим та на Донбас.

Результат більше десяти тисяч загиблих, в першу чергу російськомовних мешканців східної України. Про це в російському зовнішньо політичному відомстві не згадують і роблять вигляд, що не розуміють, що російсько мовні українці – абсолютно не означає, що вони проросійські.

Цікаво, що МЗС РФ коли жаліється на українізацію освіти в Україні, ні слова не згадує, що українська мова вигнана з окупованих Криму та Донбасу, а на території РФ немає взагалі шкіл з українською мовою.

Зараз же російські дипломати заявили, що на різних міжнародних майданчиках будуть піднімати питання українізації української освіти, та мають намір створити коаліцію з представниками Угорщини, Польщі, Румунії, а також Молдови,  які висловили свої застереження з приводу нового закону про освіту в Україні".

Роман Цимбалюк з Москви, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!