Національна збірна вирушає на Дефлімпійські ігри

Національна збірна вирушає на Дефлімпійські ігри

Сьогодні ввечері відбудеться урочиста церемонія проводів Національної збірної команди України для участі у літніх Дефлімпійських іграх, передає УНІАН.

ХХІІІ літні Дефлімпійські ігри триватимуть 18 – 30 липня.

"Сьогодні ввечері ми урочисто на Поштовій площі, біля Річкового вокзалу, проводжаємо Національну збірну команду України для участі у дуже престижному міжнародному змаганні - Дефлімпійських іграх", - зазначив під час Години запитань до Уряду в Парламенті сказав міністр молоді та спорту України Ігор Жданов.

Він додав, що змагання відбудуться у Самсуні (Туреччина).

Нагадаємо, українські спортсмени дебютували на цих змаганнях у 1993 році і з того часу займають лідируючі позиції у світовому дефлімпійському спортивному русі.

Зазначимо, що Перші Дефлімпійські ігри відбулися у 1924 році в Парижі. Учасниками були делегації Бельгії, Чехословаччини, Франції, Великої Британії, Нідерландів, Польщі, Угорщини, Італії, Латвії й Румунії.

Спортсмени перших Ігор брали участь в змаганнях з легкої атлетики, велоспорту, футболу, стрільби й плавання. Ігри пройшли успішно. 16 серпня 1924 року керівництво спортивних делегацій країн учасників на нараді вирішили організувати Міжнародний спортивний комітет глухих (МСКГ) (Comite International des Sport des Sourds — CISS), основною метою якого мало стати заснування союзу всіх спортивних федерацій глухих та розробка їх статуту для заснування та керівництва тільки-що народжених Ігор. Того ж року було вирішено, що ігри проводитимуться кожні чотири роки.

Лише через 25 років, у січні 1949 року, в Австралії були проведені 1-ші Міжнародні зимові мовчазні ігри, в яких взяло участь 33 спортсмени з п'яти країн світу. У 1955 році Міжнародний олімпійський комітет визнав МСКГ як міжнародну федерацію з олімпійськими принципами, а через два роки комітет почав змінювати статут, приводячи його у відповідність до олімпійського.

Нині МСКГ налічує понад 90 національних федерацій. Рішенням Виконавчого Комітету МОК у травні 2001 року Всесвітні ігри глухих перейменовано у Дефлімпійські ("Deaflympic"). Того ж року у Римі були проведені 19-ті Дефлімпійські ігри. Понад 3000 спортсменів із 80 країн світу вели боротьбу за медалі найвищого ґатунку.