Місяць "Національного кешбеку". Оцінює і радить аналітик

Місяць "Національного кешбеку". Оцінює і радить аналітик

Програма "Національного кешбеку" почала діяти з 2 вересня. Покупці отримуватимуть компенсацію 10% вартості від куплених ними українських товарів. Але для цього треба, щоб зареєструвалися в цій програмі сама особа, магазин, виробники та банки. Брати участь у цій програмі – обмежень з боку держави немає. Так прокоментував в ефірі Українського Радіо перший місяць "Національного кешбеку" керівник аналітичного напряму мережі АНТС Ілля Несходовський. Наступного дня після покупки товарів українського виробництва можна побачити накопичення балів, які після 20 числа повертаються грошима на картку. Аналітик рекомендує для збереження приватності відкривати окрему картку суто для розрахунків по цій програмі.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото із сайту Pixabay 

Заохочувати купувати українські товари

Що закладалося в ідею "Національного кешбеку"?

Якщо в цілому говорити, мета — це заохочувати українців купувати безпосередньо українські товари. І шлях, який обрав Кабмін — надавати фінансове заохочення у вигляді 10% від тієї покупки українських товарів, які ви зробили. Протягом вересня українці вже купували українські товари — треба було, щоби збіглися три пункти. Перший — сама особа має зареєструватися в цій програмі. Другий — магазин, в якому ви купуєте товари, має зареєструватися в цій програмі й виконувати певні вимоги щодо передачі інформації, зокрема щодо тих самих фіскальних чеків, щоб можна було перевіряти, які товари ви купуєте. Потім виробники мають зареєструватися в цій програмі, щоби знати, які саме товари є українського виробництва. І банки мають брати участь в цій програмі. І от коли всі разом беруть участь — тоді, коли ви купуєте товари — наступного дня після вашої покупки можете побачити накопичення балів. Це відбувалося до 30 вересня, ви бачили ці суми, зараз переважна більшість можуть побачити нулі. Це пов'язано з тим, що виробники програмного забезпечення не передбачили, що є ще третій етап — зняти нараховані бали — гроші за ваші покупки, а перерахування коштів відбудеться 20-го числа. І тому на сьогоднішній день нулі. Не хвилюйтесь, гроші будуть дійсно перераховані. Це не обнулилася сума, це просто сума, яка має потім бути перерахована на вашу картку 20-го числа. А чи буде вона ефективною? Українці все одно купують товари у продовольчих магазинах, витрачають значні кошти, але ефекту можуть не досягти. 

Відкриття окремої картки

Була ще ваша критика щодо приватності. Чи не змінилася ваша думка зараз про це? Для всіх учасників є певний ризик зменшення приватності від участі в національному кешбеку? 

Для виробників, банків, магазинів їхня приватність не порушується, вони просто фіксують, що конкретне підприємство, конкретний магазин, конкретний банк бере участь в програмі. І вони зобов'язуються передавати інформацію. А щодо українців — так, в мене не змінилася думка, єдина можливість, як на мене, для того, щоби зменшити доступ до цієї приватності, це, наприклад, відкриття в окремому банку картки. Хоча і в цьому випадку податкова буде мати повну інформацію про конкретну особу і про покупки, яка людина здійснює, а также транзакції, які відбуваються на тій картці, яка прив'язана безпосередньо до цієї програми. Тому я рекомендував відкривати в окремому банку — не там, де ви здійснюєте всі інші транзакції — карточку, за допомогою якої ви будете здійснювати покупки товарів, які пов'язані з нарахуванням національного кешбека. А питання, як далі використовувати цю інформацію буде податкова, держава — воно залишається відкритим. Моя позиція не змінилася.

"Статистики такої ще немає"

Деякі експерти кажуть, що програма фінансово обтяжлива для бюджету, а сам механізм кешбеку несправедливий, бо він, ймовірно, діятиме переважно через великі торговельні мережі. Це нібито завдасть шкоди дрібним виробникам та реалізаторам. Наскільки ви погоджуєтеся з цією критикою і що значить фінансово обтяжлива?

Зараз передбачається певне підвищення податків, тому що у нас не вистачає коштів для фінансування армії. І в той же момент будуть виділятися 3 мільярди — якщо ми будемо говорити про 2024 рік, щоб виплачувати кошти по "Національному кешбеку". Щодо того, що вона буде несправедлива до маленьких виробників, маленьких магазинів — я сумніваюсь, що дуже багато українців будуть змінювати свої уподобання і купувати десь в іншому магазині. Для мене дуже сумнівна позиція — я більше схиляюсь до того, що українці як купували певні товари, так і будуть купувати певні товари, не змінюючи свої уподобання, але кошти будуть просто викинуті на вітер, бо очікуваного ефекту — а головний ефект має бути від цієї програми — збільшення обсягу реалізації української продукції і, як результат, від збільшення обсягу українські виробники заплатять більше податків, тому що обсяги більші таким чином будуть стимулювати наповнення бюджету. Поки що Кабмін говорить про нараховані і виплачені кошти, але це не мета програми витратити кошти. Мета програми — стимулювати українців купувати більше українських товарів. Вони це навіть не спостерігають, вони не ведуть таку статистику.

Ілля Несходовський. Фото: Суспільне 

Мінекономіки прогнозує, що ця програма вплине на зростання ВВП навіть. І що "Національний кешбек" може додати 0,25 відсоткового пункту до зростання ВВП до кінця року. 

Так, це немало, і тим паче до кінця року. Ми маємо розуміти, що ця програма буде діяти лише квартал і, виходячи з цього, нібито на наступний рік це аж 2% ВВП. Для того, щоби це підтвердити, необхідно вести статистику і сказати, що ось, будь ласка, був певний виробник української продукції, обсяги виробництва у нього були, наприклад, 100 млн, а от після того, як він зареєструвався в програмі, тепер у нього обсяг реалізації 200 млн. Тоді ми можемо сказати, що так, внаслідок дії цієї програми у нього збільшилися обсяги реалізації, це звичайно позитив і воно впливає на ВВП. Але статистики такої ще немає. І чи буде вона взагалі — питання залишається відкритим.

Якщо такий прогноз не збудеться… 

Немає статистики… Яким чином я, як економіст, зможу це перевірити? Абсолютно ніяк. Наприклад за програмою "5-7-9" (державна програма "Доступні кредити 5-7-9" створили за ініціативою Президента України та Кабміну, щоб підтримати розвиток малого бізнесу. ФОП або юридична особа, що є учасником програми, може отримати позику до 50 млн грн на строк до 3 або до 5 років, залежно від цілей фінансування — ред.) — проведемо певну паралель — та ж сама ситуація. Це програма кредитування підприємств. Коли ви берете в банках кредит за комерційними умовами — а це приблизно близько 20%, різницю відсотків 5-7-9 вам компенсує держава. І знову ж таки, щоби сказати, що ця програма діє, необхідно показувати не кількість підприємств, які отримали дані кредити, а треба показувати, як у них змінюється ситуація. За рахунок отримання кредиту вони, наприклад, збільшили обсяги реалізації, створили робочі місця. На сьогоднішній день по робочих місцях є певна інформація, але це все одно обмеження, щоб оцінити ефективно цю програму. Вони постійно звітують, що от ми уклали ще тисячі угод, видали ще 5 млрд гривень відповідних кредитів за цією програмою. А ефект де? Ви акцентуєте увагу виключно на тому, що ви використали бюджетні кошти. Але це не є мета, заради якої ця програма функціонує. Ця програма функціонує саме за рахунок того, щоби запускати відповідно українські підприємства. А ви кредитуєте часто ті підприємства, які і так є прибутковими. Підприємства торгівлі, наприклад, які показали один із найкращих показників прибутків після банків за 2023 рік, а ви їх кредитуєте. Для чого ви тоді своїм рішенням збільшили прибуток власників цих торговельних мереж.

Без обмежень з боку держави

Якщо я живу в маленькому містечку і купую товари  у приватного підприємця, то доступу до цієї програми не буде?

Все має співпасти: ви маєте бути зареєстрованими, банк, в якому відкритий рахунок має бути зареєстрований, це підприємство у вашому маленькому містечку, і той товар, який ви купуєте у того виробника також має бути зареєстрований. Якщо він зареєструється, ви будете отримувати кешбек. Тут нема обмежень з боку держави для того, щоб брати участь в цій програмі. Є питання до самого підприємства, чи воно проявить таку ініціативу, чи погодиться, наприклад, передавати інформацію щодо ваших покупок, в податкову, щоб можна було перевірити, чи ви дійсно купуєте українські товари. 

Якщо "Національний кешбек" не буде сприяти зростанню українського виробництва, то що має бути ухвалено там Верховною Радою чи урядом?

Нещодавно уряд ухвалив програму щодо нібито кешбеку, але вже іншого плану. Якщо сільськогосподарський виробник купуватиме техніку українського виробництва, то він отримає компенсацію там, якщо я не помиляюсь, 15% від вартості. Оце програма правильна, вона діє у всьому світі і вона є ефективна. Свого часу білоруси запровадили через український державний банк таку саму програму компенсації. Це був взагалі парадокс, коли український державний банк сприяє, щоб українські сільськогосподарські виробники купували сільськогосподарську техніку білоруського виробництва. Це було до широкомасштабного вторгнення. А для виробників української техніки були кабальні умови в розмірі 20% кредитів під лізинг, щоб купити цей кредит. А оце програма уряду України правильна.