Литвин: Утеплити труби, поставити дверні доводчики ― це дає до 30% економії теплоенергії

Литвин: Утеплити труби, поставити дверні доводчики ― це дає до 30% економії теплоенергії

Прийдешньої зими відключення світла в Україні можуть тривати від 4 до 18 годин на добу. Про це йдеться у бюлетені, оприлюдненому Моніторинговою місією ООН. Як населенню підготуватися до зимового сезону та впоратись із відключеннями? В ефірі Українського Радіо свої рекомендації озвучив голова Асоціації енергоаудиторів України Вадим Литвин. Фахівець закликав звернути увагу на великі електроприлади. "Найбільше електроенергії за добу споживає бойлер та електричні плити, тому, якщо є можливість відмовитися від електробойлера на користь централізованого гарячого водопостачання або є дахова котельня з газовим котлом, це треба запускати. Це заощадить електроенергію і періоди відключень світла будуть коротшими. Якщо централізоване теплопостачання давно не працює, то потрібно довстановити на електричні нагрівачі таймери, щоб прилади не працювали принаймні у пікові години", ― наголосив Вадим Литвин.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото з відкритих джерел

 

Обов’язково мати вогнегасник у квартирі та на будинок

 

Наскільки держава готова, на рівні регіонів, до прийдешньої зими?

Зараз впроваджується багато заходів із децентралізованої генерації, когенерації, забезпечення роботи водоканалів і "Теплоенерго", для того щоб, коли навіть не буде світла в будинках, принаймні працювало опалення та водопостачання. Такі програми в багатьох містах є.

Що конкретно зараз можна зробити у багатоквартирному будинку? Зробімо аудит ситуації.

Я б почав із безпеки. Режим вимкнень електроенергії погано впливає на елементи мереж, тому що одночасно вмикається велика потужність, а кабелі можуть бути не пристосовані до цього. Тому варто спершу перевірити щитові у квартирі, на сходовому майданчику, чи немає там оплавленої ізоляції, поганих контактів, чи встановлені запобіжники або автоматичні вимикачі, щоб не спалити будинок. Другий момент ― треба обов’язково мати вогнегасник у квартирі та на будинок, тому що вірогідність пожеж у нашій ситуації висока, плюс люди широко використовують різні портативні прилади не завжди доброї якості. Зверніть увагу на ваші великі прилади. Найбільше електроенергії за добу споживає бойлер та електричні плити, тому, якщо є можливість відмовитися від електробойлера на користь централізованого гарячого водопостачання або є дахова котельня у новобудові з газовим котлом, це треба запускати. У результаті буде економія електроенергії, а періоди відключень світла будуть коротшими. Якщо вже давно не працює централізоване теплопостачання, то потрібно довстановити на електричні нагрівачі таймери, щоб вони принаймні не працювали у пікові години.

"На горищі може гуляти вітер, а це великі тепловтрати"

Як бути тим, хто живе на високих поверхах, адже після вимкнення світла там не буває навіть води?

У багатоквартирних будинках варіанту "не домовлятися" немає. Як мінімум, набагато дешевше зробити мініаудит системи електропостачання та вирішити всі питання. Хмарочоси хороші тим, що там живе багато людей, тому легше скинутись і зробити щось корисне. У першу чергу треба заживити тепловий пункт і насосну станцію, яка розташована у підвалі. Це можна зробити за допомогою генератора або інвертора з акумуляторною станцією. У багатьох містах на це діють місцеві програми допомоги. Зараз слушний момент це робити, адже приїхало багато обладнання. У новобудовах встановлено багато насосів, але якщо йдеться про старий фонд невисокої забудови до 9-10 поверхів, то насамперед треба по можливості утеплити трубопроводи, щоб не потрібно було зразу зливати воду, якщо теплопостачання буде відсутнє якийсь час. Але зливати систему все одно доведеться, тому має бути дренажний насос, і ваша ініціативна група має розуміти, який кран треба відкрити, а яку засувку закрити, щоб можна було нормально злити воду в каналізацію. Крім того, перевірте свої вікна, двері у місцях загального користування, наприклад, на горищі може гуляти вітер, а це великі тепловтрати.

Утеплювати будинок повністю або фасадами. Латкове утеплення суттєвого ефекту не дає

Чи залишається актуальним питання утеплення багатоквартирних будинків?

Щодо утеплення багатоквартирних будинків, ці програми залишаються актуальними. Але варто утеплювати будинок повністю або фасадами, тому що латкове утеплення суттєвого ефекту не дає, особливо якщо воно робиться не відповідно до технологічних карт виробників. Отже, програма утеплення правильна, але вона потребує дуже великих коштів. Є багато методів, які потрібно зробити заздалегідь, наприклад, поставити систему регулювання на централізоване теплопостачання, утеплити трубопроводи у підвалі та на горищі, поміняти продухи, поставити доводчики на дверях тощо. Ці заходи коштують дуже мало, але потенційно це дає до 30% економії теплової енергії.

Вадим Литвин. Фото: facebook/gviliv

Кондиціонери на обігрів ― вдвічі менше споживання електроенергії порівняно зі звичайним електрообігрівачем

Якщо переміститися конкретно в оселю людини, яку ревізію варто зробити перед зимою?

Найперше, треба визначитися з найбільш теплим приміщенням, де можна буде зігріватися. Такий собі пункт незламності у квартирі. Якщо брати багатоквартирний будинок, то окремо в квартирі мало що можна зробити, бо 80% економії ― це труби на горищах та в підвалах плюс регулювання, а 20% ― це ущільнення вікон і дверей, перевірка системи вентиляції. Для будинків з електроопаленням, де альтернативи немає, варто вмикати кондиціонери на обігрів, це буде вдвічі менше споживання електроенергії у порівнянні зі звичайним електрообігрівачем, радіатором. Якщо говорити про приватний будинок, то тут багато можливостей, насамперед, це використання різних твердопаливних котлів, а також можна зарезервувати невеличкий насос.

Щодо збереження електроприладів. На ринку є багато порівняно недорогих реле напруги, які вимикають електрику в квартирі, якщо йде перенапруга, а потім автоматично вмикають, коли напруга стабілізується. Загальна порада: якщо не було світла, а вам треба терміново ввімкнути пральну машину, то не робіть це одразу після появи електрики, зачекайте 5-15 хвилин.

Наскільки актуальні для квартири сонячні панелі?

Сонячні панелі непогані для літа, вони справді можуть зарядити акумулятори і ґаджети. Якщо говорити про зиму, то це акумуляторні системи, зарядні станції з інверторами або акумуляторами, які заряджаються, коли є електроенергія, а потім живлять критичне споживання, коли електрика відключена.

Літій-ферум-фосфатні батареї заряджаються 2 години, це економічно найдоцільніше рішення

Дизельні та бензинові генератори зараз рятують наш бізнес. Чи встановлює такі установки держава?

Якщо місцева влада забезпечить роботу водоканалів, теплопунктів, лікарень, шкіл, садочків ― це буде класно. За короткий час встановити генерацію, спроможну забезпечити повністю місто, практично нереально. На цей рік основна задача ― функціонування муніципальних підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста, щоб була вода і працювала каналізація.

Як обрати якісний та недорогий акумулятор?

Я прораховував вартість і дійшов висновку, що зарядна станція порівняно невеликої потужності на літій-ферум-фосфатних батареях ― це найбільш правильне та економічно доцільне рішення. Приміром, автомобільні акумулятори не можуть швидко заряджатися та розряджатися, на нормальну безпечну зарядку потрібно 10 годин, а цих годин може не бути. А літій-ферум-фосфатні акумулятори можуть заряджатися протягом приблизно 2 годин. Тому краще взяти меншу ємність, але надійніший та якісніший акумулятор. Питання вибухів та пожеж, спричинених акумуляторами, пов’язані здебільшого із саморобним пристроями.

Останні новини
Черги на житло для ветеранів скорочуються, це єдина ветеранська програма, яка діє ― нардеп Тарасенко
Черги на житло для ветеранів скорочуються, це єдина ветеранська програма, яка діє ― нардеп Тарасенко
Двопартійна підтримка України після виборів збережеться, бо зовнішня політика США залежить і від Конгресу — Преловський
Двопартійна підтримка України після виборів збережеться, бо зовнішня політика США залежить і від Конгресу — Преловський
Оплата праці державних службовців залежатиме від рівня складності та відповідальності завдань — Альошина
Оплата праці державних службовців залежатиме від рівня складності та відповідальності завдань — Альошина
Понад 70% граф декларації можуть бути автозаповнені при натисканні однієї кнопки — Павлущик
Понад 70% граф декларації можуть бути автозаповнені при натисканні однієї кнопки — Павлущик
Промінь рекомендує: Міша Правильний і Тур з треком "Прем’єр ліга"
Промінь рекомендує: Міша Правильний і Тур з треком "Прем’єр ліга"
Новини по темі
Черги на житло для ветеранів скорочуються, це єдина ветеранська програма, яка діє ― нардеп Тарасенко
Іран хоче зняття санкцій, а не відмови від постачання ракет Росії ― Данилов
ЗСУ відбили контратаку росіян і вдало маневрують. Гетьман про ситуацію на Курщині
Червоні лінії у протидії Росії є надуманими. Олещук про візит Зеленського до США
Втрати росіян на розбомблених дронами складах дуже великі — Попович