"Ворога треба бити в нього вдома". Федоренко про знищення складу боєприпасів у Росії

"Ворога треба бити в нього вдома". Федоренко про знищення складу боєприпасів у Росії

Ми показуємо західним партнерам: Росія — монстр, який сприймає тільки силу. Це констатує в ефірі Українського Радіо командир Батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92 ОШБр ім. кошового отамана Сірка Юрій Федоренко. Він проаналізував політичні та військові наслідки ліквідації складу з "Іскандерами", "Точками-У" та КАБами у населеному пункті Торопець Тверської області РФ. Лише силоміць можна припинити російський терор, зауважує Федоренко. А для цього Україні треба дозволи на застосування ракет у глибину держави-агресорки. Українські дрони працюють ювелірно, покриваючи вже значну частину території РФ. Однак найефективніші ураження військових об'єктів досягаються комбінованим рішенням, коли працюють безпілотники і водночас ракети, нагадує комбат.

0:00 0:00
10
1x

Знищення складу боєприпасів у населеному пункті Торопець Тверської області РФ, 18 вересня 2024 року. Скриншот із відео

"Росія — монстр, який сприймає тільки силу"

Як ви, як військовий, оцінюєте цей блискучий удар безпілотниками по ракетно-артилерійському арсеналу на території держави-агресорки? 

Маю гордість за українську націю, тому що саме цей удар — це не тільки надзвичайно важливе знищення боєспроможності РФ шляхом ліквідації одного зі складів зберігання, а це насправді цілий ланцюжок, який дав можливості нам виконувати подібні завдання. І цей ланцюжок складається із тих людей, які займаються технічним вдосконаленням, розробкою, модернізацією засобів ударних безпілотних систем, які спроможні бити достатньо глибоко по території Російської Федерації. Вони розгледіли в цьому потенціал, можливість і передбачили, зокрема, як державне фінансування, так і фінансування за рахунок наших партнерів. Звісно, це представники Сил оборони, які опанували відповідні засоби впливу, які ретельно планують кожну операцію, і як ви бачите, достатньо ювелірно виконують ці завдання на полі бою, оскільки насправді, якщо взяти останні півроку, бавовни на Російській Федерації було дуже і дуже багато. І низку ключових підприємств військового призначення було знищено саме за рахунок безпілотників, що виготовляються в Україні та застосовуються в Україні для збереження життя та здоров'я українців. Ворога потрібно бити в нього вдома. 

Водночас ще є політична, дуже важлива складова. Вона полягає в тому, що ми показуємо нашим партнерам: Російська Федерація — це монстр, який сприймає тільки силу. Відповідно, тільки силовим методом ми можемо досягти позбавлення можливості подальшого розгортання терору і агресії в світі. Для цього нам необхідні дозволи на застосування високоточної зброї в глибину Російської Федерації. Остільки найбільш ефективні ураження військових об'єктів досягаються комбінованим рішенням. Це коли працюють безпілотники і водночас ракети. Саме так Російська Федерація тероризує українців, саме так Російська Федерація намагається знищити нас і нашу державність. Тому я впевнений, що дозволи необхідні обов'язково будуть отримані. Питання лише – до виборів чи після виборів у США.

Складається враження, що наше стрімке просування продиктовано нашими технологічними спроможностями, ми постійно доводимо всьому світу і самим собі, що ми можемо збільшувати кількість і дальність польотів, збільшувати арсенал вибуховий, який несуть безпілотні літальні апарати. Ми стрімко висуваємося на передові ролі в світовій ієрархії, наш досвід вивчають, до нашого досвіду приглядаються. 

Є ще важлива складова, на яку варто звернути увагу і, зокрема, після того, як Україна переможе. Тривалий час нам нав'язували думку і тезу, що Україна — аграрна держава. Аграрна держава не може бути захищеною і економічно стабільною — виключно аграрною. Тільки продукт з доданою вартістю і зокрема технології —  це те, що забезпечує сталий розвиток економіки. Відповідно в Україні навмисно вбивалися технології, вирізалися заводи, скорочували штати, і це відбувалося, зокрема, за повного сприяння підтримки, фінансування РФ і їхніх ставлеників, які знаходились, зокрема, і в органах державного управління, і ухвалювалися відповідні рішення, на жаль, на той момент. І на сьогоднішній день насправді ми відроджуємося з попелу і відроджуємо свій потенціал технологічний. Дуже важливо зберегти технології всередині нашої держави і при перемовинах із партнерами досягати того, щоб вони фінансували виробництво в Україні і комплектуючих, і цілих комплексів безпілотних. Наші партнери — деякі країни — виділяючи гроші на підтримку України технологіями для ведення бойових дій оборонних, намагаються викуповувати у нас права на ті чи інші засоби, які показали себе ефективно на полі бою, всередині своїх держав — це вже буде їхній продукт — його виготовляти і постачати потім в Україну в рамках тої допомоги фінансової, яка була передбачена за рахунок їхнього бюджету — наших партнерів. Але сьогодні вони виділили гроші, завтра не виділили — технології залишилися в них, тобто таким чином навіть під час повномасштабної війни деякі наші партнери намагаються відщипнути від України. Тому ми маємо бути сконцентрованими максимально на тому, щоб забезпечити своє військо, зупинити ворога, забезпечити перемогу України, але зберегти і розвивати технології. Після перемоги України ми обов'язково маємо бути високотехнологічною державою. 

"Значну частину РФ ми спроможні закрити своїми безпілотниками"

1400 км… Чи є межа застосування все-таки безпілотних літальних апаратів? Чи може бути вона обмежена 2-3-4 тисячами км, чи насправді технологічні можливості безмежні і ми можемо подолати будь-яку відстань?

На поточний момент, звісно, ми обмежені певною відстанню — це безпосередньо залежить від технічних можливостей безпілотних систем, але за останній рік — це половинка 2023-го і 2024-й на поточний момент українські розробки стали залітати далі майже вдвічі порівняно з тим результатом, який був в середині 2023-го року. Точну відстань навмисно називати не буду — для ворога це також має бути певним знаком питання, але ми прогресуємо. Звісно межа настане обов'язково, не можна за рахунок безпілотників досягати іншого кінця світу на поточний момент, але так чи інакше значну частину Російської Федерації ми спроможні закрити своїми безпілотниками. Головне, щоб було фінансування на їхнє виготовлення не тільки за рахунок держбюджету України, а і за рахунок коштів від наших стратегічних партнерів. 

"Нам вдасться закрити українське небо за рахунок нашого розуму, можливостей і креативу Сил оборони"

Щодо іранських "шахедів"…

Якщо казати про "шахеди", то противник також змінює і тактику їхнього застосування, щоб обходити нашу протиповітряну оборону, і відповідно, проводить певні модернізації, які підвищують льотні характеристики і корисне навантаження, яке може нести на собі цей безпілотник. Водночас із тим змінюються і наші системи протиповітряної оборони, і мобільні вогневі групи, тому відсоток збиття безпілотників противника залишається надзвичайно високим на поточний момент. Також додатково це комунікація з партнерами України. Коли ми запитували в рамках військової допомоги додаткові засоби протиповітряної оборони, такі як Patriot, і Північноатлантичний альянс спроможний забезпечити їх в необхідній кількості для закриття міст України і збереження життів та здоров'я, але передають кволо. І кожен Patriot — це велика робота наших дипломатів на найвищому рівні — дуже складно з цим. Плюс портативні системи протиповітряної оборони, які мали б застосовуватись, зокрема і на передній лінії бойового зіткнення. Наші партнери зволікали і з цим. Як наслідок українська нація за рахунок своєї думки і того досвіду, який був в світі раніше, знайшла спосіб, як за рахунок наших безпілотників збивати безпілотники ворога різного типу, як ударні, так і розвідувальні. На сьогоднішній день більшість підрозділів в Силах оборони, які застосовують безпілотні системи, вже активно збивають ворожі розвідувальні засоби і певну категорію ударних. Не є винятком і батальйон "Ахіллес", який на своєму рахунку має вже значну кількість збитих засобів противника розвідки, зокрема ударних. Тому з тим, як модернізується і здійснює зміни в тактиці противник, розвиваємось і ми. Я впевнений в тому, що по більшій частині нам вдасться закрити українське небо за рахунок нашого розуму, можливостей і креативу Сил оборони, зокрема протиповітряних сил. 

Один FPV проти 5-7-ми ворожих торік, паритет і перевага зараз. Федоренко про дрони ЗСУ

Юрій Федоренко. Фото: facebook.com/fedorenkoys 

Чи можна сказати, що тепер у ворога починається паніка, тому що такі удари можуть бути завдані по решті складів? 

Я передчасно б не був настільки оптимістичний, тому що так чи інакше Російська Федерація буде робити все можливе, щоб захистити свої склади зберігання, захистити нафтопереробні підприємства і ті, які дають можливості тримати сталу динаміку ведення бойових дій проти України. Але водночас з тим і наші можливості щодо обходу протидії противника також розвиваються. Тому Україна буде зберігати за собою спроможність нищити військові категорії цілей, зокрема склади на території Російської Федерації. Єдине, на чому варто закцентувати увагу, що це дуже суттєвий результат, але на поточний момент на полі бою він вплине тим, що інтенсивність застосування артилерії, авіації противника з керованими авіабомбами знизиться на певний період часу. І тут дуже важливо, аби все-таки партнери дали ту можливість на застосування, щоб відпрацювати по інших складах, доки є така можливість. Тоді ми могли б говорити про те, що ми позбавили противника можливості нарощувати спроможності вчинення ударно-штурмових дій, терору українського населення і руйнування нашої інфраструктури, зокрема в тих містах, які є глибоко тилові. 

На норвезько-російському кордоні норвежці зафіксували стрибок радіації. За їхніми даними є слід цезію 137 та урану 235 — це складові пального для атомних реакторів і начинка для ядерної зброї. 

Треба бути дуже обережним в будь-яких коментарях, і ці коментарі мають відбуватися на інших рівнях представництва держави. Але за моїм переконанням Росія могла і зробити певні провокаційні дії, зараз розвивати напрямок в тому, що їхня ядерна зброя може опинитися під загрозою, як наслідок це може мати ризики для світу, що стосується радіоактивного забруднення і бла-бла-бла — все, що добре вміє робити Російська Федерація — видавати з себе жертву. Тому я б дуже був обережний щодо подібних коментарів загалом щодо стрибка радіації. Я впевнений, що найближчим часом на відповідних рівнях буде компетентно це питання відкомуніковано. 

Перспективи Сил безпілотних систем

Перспективи розвитку цього роду військ – Сил безпілотних систем. Які його перспективи? 

Тут треба сказати, для чого було утворено. Коли ми кажемо безпілотні системи, зазвичай ми уявляємо mavic-3, mavic-3 Thermal, на що донататили, FPV-дрон, і зараз на поточний момент це дрони, які б'ють по території Російської Федерації. Але безпілотні системи — це все, що перебуває на воді — а Україна, нагадую, топлідер у виробництві застосування водних та підводних дронів, це все, що їздить по землі — роботизована техніка — це те, що зберігає життя нашим військовим та допомагає набирати бойових спроможностей щодо знищення противника. І, звісно, це те, що перебуває в повітрі. Для того, щоб надійно об'єднати загальне управління, навчити набрати особовий склад і наростити бойові спроможності, зокрема правильно формувати необхідні запити на військово-промисловий комплекс, для цього необхідний був новий рід військ безпілотних систем, який обов'язково покаже потужний результат роботи вже в найближчі вісім місяців. І дійсно Україна в цьому питанні також є однією з революційних держав. 

КОНТЕКСТ

У ніч проти 18 вересня 2024 року дрони СБУ та Сил оборони ліквідували великий склад боєприпасів у Тверській області РФ. Про це Суспільному повідомило джерело у спецслужбах.

"Цієї ночі дрони СБУ, ГУР та ССО в прямому сенсі стерли з лиця землі великий склад головного ракетно-артилерійського управління міноборони рф в населеному пункті Торопець Тверської області”, — зазначило джерело. За даними джерел Суспільного, на складі зберігалися ракети, призначені для оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер", тактичних ракетних комплексів "Точка-У", КАБи (керовані авіабомби) та артилерійські боєприпаси. Зазначається, що після прильотів українських дронів розпочалася потужна детонація. Місцеві в пабліках запитували одне одного, чи це часом не прилетіла до них ядерна бомба. Була масштабна пожежа на ділянці завширшки 6 кілометрів. Місцева влада оголосила евакуацію населення.

“СБУ разом із побратимами із Сил оборони продовжує методично зменшувати ракетний потенціал ворога, яким той нищить українські міста. Працюємо далі, щоб організувати подібну "картину" на інших військових об‘єктах росії, які працюють на війну проти України", — повідомило джерело.