"Це ніяка не відлига" — Савва про обмін ув'язненими між Росією та Заходом

"Це ніяка не відлига" — Савва про обмін ув'язненими між Росією та Заходом

Це найбільший обмін із часів Холодної війни за кількістю фігурантів, констатує Українському Радіо член експертної ради Центру громадянських свобод, голова правління ГО Експертна група "Сова", політолог Михайло Савва, маючи на увазі недавній обмін ув'язненими між Росією та Заходом. Путін "рятує своїх" – компанію злодіїв (вбивцю, хакера, шахрая, шпигунів). А Захід врятував путінських заручників, незаконно заарештованих у РФ та Білорусі західних діячів і російських політичних в'язнів. Тому не можна казати, що Москва отримала більше вигоди від цього обміну, наголошує Савва. І додає: для Росії "це ніяка не відлига". 

0:00 0:00
10
1x

Прибуття до Вашингтона звільнених у рамках великого обміну з РФ американських громадян, 1 серпня 2024 року. Фото: AP

Найбільший обмін із 1985 року

Чи можна говорити, що це найбільший обмін з часів Холодної війни і як ви поясните, чому він відбувся саме зараз? 

Це дійсно найбільший обмін за кількістю звільнених людей із 1985 року. Тоді у червні між НДР та Федеративною Республікою Німеччини обміняли 27 людей. Цього разу було звільнено 24 дорослих і 2 дітей.  Діти, звичайно, не були у в'язницях в Словенії. Просто, поки їх батьки були у в'язниці, вони перебували в прийомних сім'ях. Фактично, це така ж кількість людей, як під час великого обміну 1985 року. Чому саме зараз? На мою думку, тут немає жодної конспірології, все доволі просто. Розмови про цей обмін йшли з 2022 року. Ідея належала західним політикам. Тому що, на їх думку, потрібно було звільнити Олексія Навального. Передусім Навального. Люди з команди Путіна підтримували ці перемовини, але Навального звільняти вони не хотіли. Навального все ж вбили фактично. І після цього нещодавно перемовини щодо цього обміну активізувалися. Тут є ще один фактор. Особистий. Цим обміном з боку Росії займалася так звана п'ята служба Федеральної служби безпеки. Колишній керівник цієї служби пішов на іншу посаду, йому 70 років було, і він став помічником керівника ФСБ. Тобто він звільнив посаду і останні місяці вже не займався фактично нічим, тому що він був фігурантом купи скандалів, в тому числі корупційних. Новий керівник 5-ї служби почав демонструвати свою користь. Він значно прискорив ці перемовини щодо обміну, і обмін відбувся. Я хочу підкреслити – це ніяка не відлига. В жодному сенсі ми не можемо сказати про зміну політики. Просто московський режим продемонстрував, що Путін, як вони дуже часто кажуть, "своїх не кидає".

Путін "рятує своїх" – компанію злодіїв

Як готуються такі обміни? Чи можна говорити про те, що РФ отримала більше вигоди від цього обміну?

Ні, не можна. В російського режиму і в країн, які брали участь з боку колективного Заходу, зовсім різні системи цінностей. Тобто, це не можна зважити де більше – де менше? Тому що для Путіна, безумовно, цінністю є демонстрація принципу, що він "рятує своїх". Але хто для нього свої? Якщо подивитися цей перелік, там 8 людей, яких повернула РФ (дорослі і двоє дітей), то це шпигуни, це кілер Красіков, це шахрай і все. Це люди, які працювали на російський режим, люди, які вбивали, займалися шахрайством, викрадали особисті дані. Наприклад, хакер, який викрадав інформацію про банківські карти громадян Сполучених Штатів. Тобто це – компанія злодіїв.

"Не поповнюйте обмінний фонд Путіна"

З іншого боку, 16 людей, які виїхали в країни Заходу, це правозахисники, це опозиційні політики в РФ, і це люди, які стали жертвами в прямому сенсі. Наприклад, Еван Гершкович, журналіст The Wall Street Journal, проводив розслідування. Він розслідував, як вербують людей до приватної військової компанії "Вагнера". "Вагнер" воює в Україні, це відома структура. Всі пам'ятають минулого року спробу заколоту з боку керівництва "Вагнера" (мається на увазі покійний нині Євген Пригожин – ред.), як вони йшли на Москву. І Гершкович розбирався, як вони знаходять рекрутів, хто цим займається, як ПВК "Вагнера" допомагає російська держава? Його заарештували ніби за шпигунську діяльність, хоча він був журналістом. Декілька людей в цьому переліку, я маю на увазі громадян Німеччини, Сполучених Штатів, теж були жертвами. Тому що там хлопчисько, він ще студент, неповнолітній, сфотографував біля Майкопа будівлі військової частини РФ. І за це отримав термін покарання. Тобто цих людей повернули. І для таких я б порадив: просто не потрібно їздити в сучасну Росію. Не потрібно і все. Тому що потім вашим урядам потрібно буде вас витягувати. А якщо ви добровільно їдете в РФ, то просто потенційно поповнюєте обмінний фонд Путіна.

Михайло Савва / facebook

Режим Путіна дарма бореться за повернення іміджу нормального

Експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв зробив допис у фейсбуці і зазначив, що в деяких російських ЗМІ вже почали говорити про те, що цей обмін – нібито символ російської договороздатності. Мовляв, ось Москва може навіть зі злими американцями говорити і домовлятися. А тому, якщо раптом будь-які інші переговори зірвуться, наприклад, з Україною, то винна в цьому буде Україна, а не Москва. Тому, як інструмент пропаганди, це вже роздувається усіма можливими методами. Яка ваша думка,  наскільки дійсно росіяни можуть використовувати цей обмін у подальших перемовинах з Україною. І, наприклад, звинувачувати Україну, тиснути на наших партнерів, щоб вони тиснули на нас, якщо ми не будемо погоджуватися на ті чи інші вимоги Москви? 

Російський режим уже це робить. Вони вже звинувачують Україну в тому, що ось нібито "Москва завжди була за мир", а ось "київський режим не хоче починати перемовини". Але це дійсно, як ви сказали, просто пропаганда. Для режиму Путіна зараз принципово важливо повернути імідж нормальності. Після нападу на Україну, після початку повномасштабної агресії, цей режим втратив нормальність. Тобто, його у світі почали сприймати як певну аномалію, як щось ненормальне. Відповідно, для того, щоб вести перемовини, потрібно, щоб тебе сприймали, як щось нормальне. І зараз йде величезна пропагандистська робота, щоб цей імідж повернути. 

Чи вдасться їм зробити так, щоб Захід їх сприймав такими, що нібито з ними можна далі говорити і домовлятися?

На мою думку, стратегічно ні. Це вже назавжди. Тому що те, що відбувається зараз, руйнує навіть натяк на те, що режим Путіна є нормальним.

КОНТЕКСТ

Напередодні відбувся масштабний обмін ув'язненими між Росією та західними державами.

Кого звільнила Росія:

За інформацією Кремля, Путін підписав  укази про помилування: Пола Вілана, Кевіна Ліка, Евана Гершковича, Демурі Вороніна, Володимира Кара-Мурзи, Алсу Курмашевої, Лілії Чанишевої, Вадима Останіна, Ксенії Фадєєвої, Олександри Скочиленко, Іллі Яшина, Андрія Пивоварова, Олега Орлова. Зазначається, що рішення про підписання указів ухвалено з метою повернення громадян РФ, затриманих та ув'язнених на території іноземних держав. Крім того у списках звільнених громадянин Німеччини Ріко Крігер, якого засудили у Білорусі до смертної кари у справі про вибух на залізничній станції Озерище неподалік Мінська у жовтні 2023 року.

Кого Захід віддав Росії в рамках обміну:

Вадима Красікова. У серпні 2019 року його засудили у Німеччині до довічного терміну за вбивство колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі. Слідчі довели, що вбивство скоєно на замовлення російської влади.

У лютому 2024 року також повідомлялося, що Красікова можуть обміняти на російського опозиціонера Олексія Навального. Угода про обмін мала також включати американського морського піхотинця Пола Вілана та журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича. Невдовзі Навальний загинув у російській в'язниці.

Артема і Анну Дульцевих, з якими повернули також двох їхніх неповнолітніх дітей. Подружжя затримали у Словенії за шпигунство на користь РФ. Пара видавала себе за громадян Аргентини.

Михайла Мікушина, затриманого в Норвегії за шпигунство на користь Росії. Прикидався бразильським академіком.

Павла Рубцова, затриманого в Польщі за шпигунство, і який представлявся іспанським журналістом Пабло Гонсалесом.

Спецслужбіста Вадима Конощенка, якого етапували з Естонії до США за звинуваченням у допомозі в закупівлях електроніки та обладнання для російського військово-промислового комплексу. 

Російського хакера Романа Селезньова, засудженого у США до 27 років тюрми за кіберзлочини та крадіжку персональних даних.

Владислава Клюшина, засудженого в США за IT-злочини, який, за даними ЗМІ, є колишнім російським розвідником.

Обміняних, у тому числі кіллера  Красікова, біля трапу літака зустрів у Москві особисто Володимир Путін. Він привітав їх із "поверненням на батьківщину та подякував за вірність присязі".

Останні новини
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
Додатковий простір для думок: Гурт Тонка видав акустичний альбом
Додатковий простір для думок: Гурт Тонка видав акустичний альбом
Існує технічна можливість модернізації МІГ-29 до рівня F-16 Block 70/72 –  Геннадій Хазан
Існує технічна можливість модернізації МІГ-29 до рівня F-16 Block 70/72 – Геннадій Хазан
Перший повноформатний реліз: vioria видала альбом "Кістки"
Перший повноформатний реліз: vioria видала альбом "Кістки"
Україна не одна і ніхто не буде ламати нас йти на невигідні умови ― Семенюк про результати "Кримської платформи"
Україна не одна і ніхто не буде ламати нас йти на невигідні умови ― Семенюк про результати "Кримської платформи"
Новини по темі
Саміт Кримської платформи: понад 60 учасників і удар по аргументах путінферштеєрів
На сьогодні 85% об'єктів "Укренерго" забезпечені належним захистом — Шмигаль
"Це дуже крутий результат". Підсумок Паралімпіади-2024 для України
"Найголовніше для РФ сьогодні – показовість у протистоянні з Заходом". Бутирська про БРІКС як інструмент
Україні потрібна зброя для ведення контрнаступальних дій хоча б на тактичному рівні – Мусієнко