Пані посол Канади про безпекову угоду, ракети СRV7, уран і своє повернення в Україну

Пані посол Канади про безпекову угоду, ракети СRV7, уран і своє повернення в Україну

"15 серпня виповниться рівно рік, як я перебуваю в Україні", – зауважила в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо пані посол Канади Наталка Цмоць. "Це для мене є поверненням в Україну. Я була тут дипломатом 12 років тому, а в 1990-их роках приїжджала проводити своє наукове дослідження. Моя любов до України є дуже глибокою і дуже давньою", – наголосила пані посол. Вона підбила підсумки саміту НАТО у Вашингтоні; відзначила ключові аспекти безпекової угоди між Україною і Канадою; відповіла на запитання про те, на якому етапі перебуває обіцяна Оттавою поставка в Україну списаних ракет CRV7; поінформувала, що для Канади означає постачання українського урану?

 

0:00 0:00
10
1x

Пані посол Канади в Україні Наталка Цмоць у студії Українського Радіо

Українська громада Канади зараз налічує 1,3 мільйона людей 

Як би ви охарактеризували довгострокову стратегію Канади у взаєминах з Україною?

Я би хотіла звернутися трішечки до історії. Канада є другом України впродовж дуже тривалого періоду і вона стала фактично першою західною державою, яка визнала незалежність України. Безперечно це багато в чому пояснюється сильною українською громадою Канади, яка зараз налічує 1,3 мільйона людей. І я одна з тих, хто належить до цієї громади і виросла в Канаді, підтримуючи Україну. Не тільки для представників української діаспори в Канаді, але й для канадців загалом новина про цю війну стала надзвичайним шоком. Канадці постали на підтримку України. Про це заявляв прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо – про непохитну підтримку України. Щоб підтвердити це, ми підписали декілька угод  з Україною. Однієї з останніх таких угод була безпекова угода між Канадою і Україною, підписана на 10 років.

Саміт НАТО у Вашингтоні був надзвичайно успішним для України

Яка позиція Оттави щодо перспективи приєднання України до НАТО?

Як член НАТО Канада вважає, що саміт був надзвичайно успішним і було надзвичайно чітко окреслено перспективи України і заявлено про незворотній шлях України до євроатлантичної інтеграції і до членства НАТО. Також там відбулася подія, в якій взяли участь союзники і партнери НАТО, включаючи президента Зеленського, де було зроблено спеціальну заяву, яка називається Ukraine compact, або договір щодо України. В ній було ще раз зазначено про єдність всіх членів НАТО у запрошенні України до альянсу, щойно буде така можливість.

Що Україна може робити для адвокації свого вступу в НАТО стосовно тих урядів, які не дуже сприймають ідею інтеграції України до альянсу?

Як посол Канади в Україні, я можу говорити лише від імені Канада. А Канада давним-давно заявляла, що будь-яка європейська країна має право працювати і прагнути до членства в НАТО. Це її справедливе рішення робити все від неї залежне, аби стати повноправним членом НАТО. Ми підтримуємо Україну і вважаємо, що Україна працює для того, щоб переконувати інші країни в тому, що вона має право стати членом НАТО. Канада підтримує Україну і також адвокує ці питання серед інших країн.

За підсумками саміту країни союзники  зобов’язалися зробити пропорційні внески для мінімального базового фінансування України на 2025 рік загальною сумою на 40 млрд євро. Великі пакети довгострокової безпекової допомоги очікуються від Канади – 367 млн доларів і Австралії – 170 млн. Що входитиме в ці пакети?

Вже на саміті Канада оголила про виділення 389 млн доларів для навчання українських пілотів для F-16 і 500 млн канадських доларів на військову допомогу. Якщо звернутися до безпекової угоди, яка була підписана у лютому цього року, то в ній йдеться про ширшу підтримку Канадою України.  Канада  – була однією з перших країн, яка з початком повномасштабного вторгнення виділила макроекономічну допомогу Україні і продовжує її виділяти для того, щоб фінансувати український бюджет, підтримувати функціонування української державної системи, щоб можна було надавати послуги, виплачувати пенсії і щоб лікарні і школи могли продовжувати працювати. ми зробили це для того, щоб Україна могла свої кошти перенаправити і зосередити на військові потреби.

Україна в лютому попросила Канаду надати списані ракети СRV7. Чи відомо вам на якій стадії перебуває процес передачі?

Наскільки я розумію, в Канаді є 83 тисячі ракет СRV7, але міністр Блер оголосив, що не всі вони є в робочому стані. Зараз в Канаді проводиться оцінка того, яка кількість з них може бути безпечно доставлена в Україну. 13 червня, перший транш – 2 тисячі цих ракетних двигунів, вже було доставлено в Україну.  

"Нам можна довіряти"

Чим особлива безпекова угода між Україною і Канадою?

У нашій безпековій угоді ми застосовували широкий підхід в інтерпретації гарантій безпеки. Оскільки, ми вважаємо цю війну екзистенційною, то такі гарантії мають включати в себе і економіку, і стабільність на додачу до безпеки і оборони. Тому з 3,2 млрд доларів, які було виділено на 2024 рік 75 млн було виділено на сферу миру і безпекової допомоги, що включає і розмінування, і кіберпідтримку, і підтримку розвідки. Сюди також входить і 15 млн на добудову музею Голодомору, оскільки ми вважаємо, що таким чином ми допоможемо світу зрозуміти, що це був справді геноцид.  

Чи потребує україно-канадська безпекова угода ратифікації парламентом?

Це була політична угода. І це був найшвидший спосіб підписати таку угоду. Якби ми слідували процесам ратифікації, це зайняло би роки. Ми провели переговори з українською стороною щодо цього питання і дійшли висновку, що своєчасність такої угоди є критичною. Ми є партнером, якому можна довіряти тому цю угоду буде безперечно дотримано з нашого боку. Вона дозволила одразу розпочати працювати над нею. Ми були однією з перших країн, яка підписала цю угоду 24 лютого цього року. Прем’єр-міністр Трюдо був з візитом в Україні. Це надало можливість імплементувати її фактично відразу.  

Угода про вільну торгівлю між Канадою та Україною

У вересні 2023 року Володимир Зеленський і Джастін Трюдо  підписали Угоду про вільну торгівлю між країнами. Проте в Канаді є критики вільної торгівлі з Україною. Чого від цієї угоди очікує Канада?

Це є модернізація вже чинної угоди. Це є найширша угода, яку Канада має з будь-якою іншою країною. Тут йдеться про двосторонні комерційні відносини і підтримку довготермінового економічного відновлення  України, а також торгівельні інтереси. Ця модернізована угода додає нові сторінки, нові розділи щодо того, що стосується торгівлі послугами, інвестиціями, полегшення в’їзду в Канаду для бізнесменів, цифрової торгівлі, стосунків у сфері зайнятості і довкілля. Крім того, в угоду включено додатковий розділ щодо корінних народів.

Які функції виконує бізнес-омбудсмен України Роман Ващук?

Мій колега і друг Роман Ващук, який був послом Канади в Україні впродовж 5 років зараз є бізнес-омбудсменом. Він таким чином працює не лише з посольством Канади в Україні та канадськими бізнесами, а з усіма посольствами і бізнесами і має широку підтримку і повагу від усіх посольств. Його роль є критичною, тому що він збирає представників усіх посольств для обговорення певних критичних для бізнесу питань. Крім того, він адвокує українській бізнес. Як омбудсмен він підтримує ці намагання України створити добрий бізнес клімат для інвестицій і допомагає Україні разом з іншими посольствами і міжнародними партнерами працювати над тим, щоб такий добри клімат було створено. Його думка є дуже важливою для канадський бізнесменів і його роль  в тому є дуже важливою, оскільки його знання, вміння і експертиза дуже високо цінуються і він має велику довіру з боку канадських інвесторів.

Постачання українського урану: не для використання в Канаді, а для його переробки 

Україна в рамках розширеної угоди про вільну торгівлю почала постачання урану до Канади. Що для Оттави означає постачання українського урану?

У квітні 2023 року між канадською компанією Cameco" і українським  Енергоатомом було підписано угоду про постачання урану. Цей уран постачається до Канади не для використання в Канаді, а для його переробки. Тобто, він переробляється в Канаді і повертається в Україну. Це робиться для того, щоб підсилювати і підтримувати безпеку атомної енергетики в Україні. Цей уран після повернення в Україну використовується для атомних електростанцій, які є в Україні. (йдеться про 9 атомних реакторів і енергоблоків)

Рік у Києві

У серпні виповнюється рік, як ви на посаді посла Канади в Україні. Що вдалося зробити?

15 серпня виповниться рівно рік, як я перебуваю в Україні. Канадські дипломати можуть перебувати в Україні, вони приїжджають на роботу на один рік. Я подала заявку, аби залишитися тут на ще один рік. Мені надзвичайно подобається тут працювати, це було для мене поверненням в Україну. Я була тут дипломатом 12 років тому, а в 1990-их роках приїжджала сюди проводити своє наукове дослідження. Моя любов до України є дуже глибокою і дуже давньою. Стосовно роботи, то є багато чого, що я могла би зробити і віддати для того, щоби зміцнити взаємини між Канадою і Україною.