На Заході Європи теж йдуть певні бойові дії — Ступак про діяльність російських спецслужб

На Заході Європи теж йдуть певні бойові дії — Ступак про діяльність російських спецслужб

Такі дані преси і відсутність інформації про затриманих вказують на те, що, найімовірніше, наразі затриманих осіб немає. Це припускає аналітик, колишній працівник СБУ (2004-2015) Іван Ступак, аналізуючи інформацію CNN про спробу вбивства гендиректора німецького збройового концерну Rheinmetall Арміна Паппергера. "Це було перехоплення планів, люди, очевидно, в Німеччині не перебували, можливо, їх тільки шукають", – каже Ступак. І додає: це не означає, що все закінчилося. Є різні підприємства на території Франції та Великобританії, є американські компанії, є головні інженери, на яких тримається вся технічна частина, тому потрібно вживати комплексних заходів і дивиться на це питання ширше.

0:00 0:00
10
1x

Армін Паппергер, генеральний директор німецького виробника зброї і постачальника автомобілів Rheinmetall, виступає на віртуальній пресконференції в Дюссельдорфі, Німеччина, 14 березня 2024 року. Фото: Getty Images/AFP/INA FASSBENDER

 

На Заході Європи теж йдуть певні "бойові" дії

Почнімо з недавньої інформації CNN про спробу вбивства гендиректора німецького збройового концерну Rheinmetall – найбільшого на Заході підприємства-виробника озброєнь для України – Арміна Паппергера. За цими даними преси, про підготовку замаху дізналися спецслужби США, вчасно повідомили німецьких колег і запобігли вбивству, надавши найвищий ступінь захисту для цього підприємця. Що ви, як колишній співробітник СБУ, думаєте про оприлюднення такої інформації?

Інформація дуже цікава. Цікава з точки зору розуміння, що відбувається за лаштунками. Щоб не було хибного враження, що, мовляв, війна йде десь на сході – в Україні. А чим далі на захід, тим нібито спокійніше. Але там теж йдуть певні бойові дії. КАБи не летять, але є діяльність певних спецслужб. Особливо диктаторських режимів. У Путіна вони працюють ефективно, користуючись іноді незграбністю західних демократичних урядів: то уряди змінюються, то у них криза парламентська, то урядова. В диктаторських режимів такого немає. Там все відпрацьовується на тривалий період часу. Що мене особисто в цій новині і здивувало, і не здивувало. Так, було розуміння, що будуть полювати на певних лідерів думок. Росіяни будуть їх підкуповувати, шантажувати, погрожувати, вбивати. У цій новині мене дивує відсутність подробиць поки що.

Спочатку цю новину оприлюднило CNN, потім її підтвердило Financial Times. Німці кажуть: "так, ми попрацювали", але деталей немає. В чому фішка американської розвідки, і в чому фішка російської розвідки? В Росії – це акцент на людей: завербувати, шантажувати, купити людину. Це класичний радянський приклад роботи радянського типу розвідки. Американці працюють більш сфокусовано на техніці: підгледіти за 150 км, перехопити імейл, зламати пошту, перехопити смс чи телефонну розмову. Я припускаю, що така інформація була отримана за допомогою саме технічних засобів. Щось американці десь підслухали, підгледіли, повідомили німцям, і німці спрацювали. Ми не знаємо, чи дійсно там були причетні росіяни або вихідці з колишнього Радянського Союзу. Можливо, це взагалі були громадяни третіх країн. Це могли бути й кримінальні елементи, яких могли залучити до виконання такої роботи. Яке було завдання – вбити чи залякати? Може взагалі бути третя версія: наприклад, Армін Паппергер відбив дружину у свого колеги, і той замовив його певним кримінальним колам. Може бути і така версія, як би конспірологічно вона не звучала. Але це життя, і все може бути.

У згаданому вже нами матеріалі пишуть, що розвідувальні дані свідчать про те, що Росія готова вбивати приватних осіб. Відповідно, це показує, наскільки далеко вона може зайти в паралельній тіньовій війні, яку вона веде на Заході. Тобто війна точиться в Україні, Росія атакує Україну, але Росія готова вбивати приватних осіб країн Заходу задля того, аби підтримка міліла. Якби теоретично трапився б якийсь замах, якщо Росія системно планувала замахи на кількох осіб, наприклад, було б вбито громадянина Європейського Союзу, країни НАТО – це вже 5 стаття статуту НАТО?

Абсолютно ні!

А як тоді трактувати ці дії?

Питання в тому, як слідство побачить всю цю історію. Якщо б, не дай Боже, відбулася така подія в Німеччині, слідчі почали б розглядати різні версії. Зрозуміло, що російська присутність була б там номером один. Але крім неї вони вивчали б різні версії. До речі, у гендиректора збройового концерну Rheinmetall місяць тому невідомі спалили заміський будинок.

Слідчі повинні встановити прямий зв'язок із Російською Федерацією. Або ж це можуть бути колишні ображені співробітники Rheinmetall, яким очільник, приміром, 20 років не давав підвищення на посаді. Це може бути, з однієї сторони, роботою Російської Федерації, і слідчим це буде довести набагато складніше. З іншого боку, до цього можуть бути залучені і російські дипломати, які могли передавати і озброєння, і гроші, і підроблені паспорти. Це теж предмет дослідження для слідчих органів.

Що б це було? 5-тої статті точно не було б. Через кримінальне розслідування, якби була причетна РФ і про це вже було заявлено парламентаріями в Бундестазі, потрібно одразу висилати російських дипломатів і негайно скорочувати дипломатичну присутність РФ у Німеччині. Тобто це справді дуже серйозні кроки. Якщо це Росія, яка мета їхньої роботи? Залякати німців, мовляв росіяни до всіх дотягнуться. Щоб людина, яка б прийшла на посаду загиблого, була набагато меншою за масштабами, не була б такою рішучою, щоб була більше зациклена на якихось внутрішніх процесах. А зменшення постачання озброєння Україні, звісно ж, на руку росіянам.

Іван Ступак. Фото з відкритих джерел

Цікаво, як сам очільник збройового концерну Rheinmetall реагує на цю інформацію: він і не спростував, і не підтвердив спробу замаху. А в інтерв'ю сказав, що "він завжди почувається у безпеці, і він дуже щаслива людина". Чи можна його слова розцінювати так, що він і надалі співпрацюватиме, наприклад, з Україною і по поставках зброї, і по розвитку спільного виробництва? Чи зарано, спираючись на таку коротку цитату, робити якісь висновки?

Сподіваюся, фахівці правильно переклали його слова з німецької. Особисто я відчув силу в цих словах. Зріла людина говорить про те, що вона захищена, про те, що тільки спробуйте до неї підійти. Ці слова і відсутність інформації про затриманих осіб вказують на те, що, найімовірніше, затриманих осіб немає. Це було перехоплення планів, люди, очевидно, в Німеччині не перебували, можливо, їх тільки шукають. Але станом на момент оприлюднення цієї інформації, затриманих зловмисників немає. Але це не означає, що все закінчилося. Є різні підприємства на території Франції та Великобританії, є американські компанії, є головні інженери, на яких тримається вся технічна частина, тому потрібно вживати комплексні заходи і дивиться на це питання ширше.

Росія має тривалу історію політичних вбивств

Погляньмо ширше, зокрема, в історію. В історії часто можна знаходити якщо не достеменні відповіді, то принаймні якусь поживу для міркувань. Росія має тривалу історію політичних вбивств, від них страждали, зокрема, і українські діячі. Якщо згадати часи Холодної війни, чи влаштовував СРСР політичні вбивства політичних діячів саме європейської країни? Чи США?

Так. І перший випадок, який спадає на думку, це прем'єр-міністр Швеції, який був застрелений в 70-80 роки. І досі немає чіткої відповіді, що це було, і хто це був? Згадаймо і замах на Папу Римського Івана Павла ІІ з боку турецького громадянина. Були версії, що його підіслав КДБ Радянського Союзу. І таких прикладів, думаю, багато. В КДБ був спеціальний підрозділ, який спеціалізувався саме на таємних вбивствах. А інший підрозділ спеціалізувався на способах вбивств: отруєння, підриви, вбити показово або спровокувати серцевий напад. Вони експериментували з різними отрутами. До речі, "новачок", яким намагалися отруїти свого часу Скрипалів, теж родом із Радянського Союзу. Це дуже сильна речовина. Радіоактивний полоній, яким отруїли Литвиненка, теж йде звідти ж.

Ще в червні 8 міністрів закордонних справ Європейського Союзу закликали заборонити російським дипломатам вільне пересування по Європейському Союзу, обмежити перебування в країнах, де вони акредитовані. Про це йдеться у їхньому листі до верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики Жозепа Борреля. Наскільки такий захід може бути ефективним? Які ще превентивні заходи можливі проти такої діяльності Росії?

Є дві столиці світового шпигунства. Це Відень і Женева. У Відні велика кількість представників Російської Федерації працює під дипломатичним прикриттям. Це близько сотні людей. Наші дипломати кажуть, що знають в обличчя буквально 10-15. Про решту ми не знаємо, де вони, чим вони займаються, як вони переміщуються Європою, які завдання виконують. Тому, як на мене, перший необхідний захід – суттєво зменшити кількість російських дипломатів до зрозумілої кількості. Нехай їх буде 20-30, але не сотня.

КОНТЕКСТ

У 2024 році Rheinmetall планує виробити 700 тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів. А до російського повномасштабного вторгнення в Україну він виробляв лише 70 тисяч. За два роки концерн наростив виробництво снарядів у 10 разів, а до 2027 року планує вийти на показник у 1,1 млн снарядів на рік.