Чорне море досі не очистилося після підриву Каховської ГЕС – еколог

Чорне море досі не очистилося після підриву Каховської ГЕС – еколог

Аномальна спека суттєво впливає на морську екосистему, яка і так перебуває у пригніченому стані через постійне забруднення внаслідок бойових дій на території Чорного моря. Про це в ефірі Українського Радіо розповідає виконувач обов'язки директора Науково-дослідної установи "Український науковий центр екології моря", кандидат географічних наук  Віктор Коморін. "За аномальних температур в морі розвиваються водорості, для яких такі температури є найбільш сприятливими для розмноження. Це як правило синьо-зелені водорості, серед яких є потенційно токсичні", – зазначає експерт. Крім того, внаслідок минулорічного підриву Каховської ГЕС в море потрапила велика кількість токсичних речовин. "Основного удару по екосистемі зазнав Дніпровсько-Бузький лиман. Він став основним буфером між Дніпром і Чорним морем. Велика кількість забруднюючих речовин залишилася саме на узбережжі цього лиману. І досі усе це забруднення потрапляє у воду і досягає одеського узбережжя",  – резюмує Коморін.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото REUTERS. 
Чорноморськ. Жінка перебирається через тетраподи, які загороджують берегову лінію від російського військового десанту

Придонні риби потерпають від браку кисню

Як аномально високі температури впливають на екологію Азовського і Чорного морів?

Аномально високі температури значною мірою впливають на всю морську екосистему. Море відгукується не лише на високу температуру, а й на те, як на екосистему впливає людина. Йдеться про забруднюючі і біогенні речовини. Надлишок біогенних речовин спричиняє цвітіння води поблизу узбережжя, а також в центральній частині шельфової зони Чорного моря.  Крім того,  зони цвітіння зосереджені біля джерел забруднення. Це станції біологічного очищення та інші очисні споруди. Слід зазначити, що цвітіння води – дуже негативне явище для рекреаційної здатності Чорного моря. І проблема полягає не лише у великій кількості мікроорганізмів у воді, а й у тому, які це має наслідки. В придонних шарах розвивається гіпоксійність – зони, де існує брак кисню для життя морських організмів, і аноксійність – коли утворюється не кисневі, а сірководневі зони. В таких водах кисневе життя неможливе. Придонні риби потерпають від цього, адже це явище характерне не лише для узбережжя, а й для глибини до 20 м. Відтак морська екосистема перебуває в пригніченому стані, коли будь-який інший негативний фактор, зокрема висока температура або токсичні речовини розхитують її, роблячи більш вразливою. За аномальних температур в морі розвиваються водорості, для яких такі температури є найбільш сприятливими для розмноження. Це як правило синьо-зелені водорості, серед яких є потенційно токсичні. Але це питання ще потребує додаткового вивчення, оскільки один організм у прісній воді може бути дуже токсичний, а в морській – ні.

Чорне море досі не очистилося після підриву Каховської ГЕС

Після підриву Каховської ГЕС Дніпро винесло в Чорне море тонни сміття. Як прісна вода вплинула на морську флору і фауну?

Внаслідок Каховської трагедії загинула більшість мідій поблизу одеського узбережжя. Солоність морської води відновилася протягом одного-двох місяців.  Проте основного удару по екосистемі зазнав Дніпровсько-Бузький лиман. Він став основним буфером між Дніпром і Чорним морем. Велика кількість забруднюючих речовин залишилася саме на узбережжі цього лиману. І досі усе це забруднення потрапляє у воду і досягає одеського узбережжя. Якщо подивитися на спектр забруднення для одеського регіону, то раніше переважало нафтове забруднення і подекуди токсичне. Натомість зараз маємо велику кількість хлорорганічних вуглеводнів і токсичні метали. Тобто навіть після того, як минув рік, коли велика кількість токсичних речовин перерозподілилася по всьому Чорному морю, ми досі зазнаємо впливу від тієї ситуації. Під час війни вирішити цю проблему не можливо. А взагалі у світі ведуться інноваційні розробки пов’язані з певним видом водоростей, які здатні абсорбувати токсичні речовини. Але це лише пілотні напрацювання. Тому наразі в нас немає інструментів, які б дозволили нам очистити море.

Віктор Коморін. Фото: Суспільне Одеса

Акустичне забруднення завдає збитків морській екосистемі

Наскільки міни небезпечні для морських мешканців?

Не лише міни, а й ракети та бомби, які падають в акваторію Чорного моря становлять небезпеку для морських мешканців. Акустичні удари можуть завдати значних збитків морській екосистемі. Проблема розмінування є актуальною для всіх причорноморських країн. Під час війни здійснити повне розмінування неможливо.

Обмеження рекреаційної та рибальської діяльності позитивно вплинуло на морську екосистему

Як впливає обмеження промислового вилову риби на флору і фауну?

Достеменно ми не знаємо, який це мало вплив. Є припущення, що обмеження рибальства мало би позитивно вплинути на стан морських ресурсів. Зараз можна побачити, що поблизу одеського узбережжя збільшилася кількість птахів і дельфінів, які як відомо йдуть за рибою. Тобто можна зробити висновок, що обмеження, як рекреаційної так і рибальської діяльності позитивно вплинуло на морську екосистему. Але більш точно можна буде сказати, лише дослідивши море після закінчення бойових дій.