Не блокування, а заборона у держорганах – Корсун про Telegram в Україні

Не блокування, а заборона у держорганах  – Корсун про Telegram в Україні

Говорити те, що ФСБ Росії повністю керує месенджером Telegram – це трішки перебільшення, вважає експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун. За його словами, "керувати таким величезним месенджером на майже мільярд користувачів не здатні навіть чекісти". Але Telegram – повністю російський продукт, зроблений за російські гроші і зараз фінансується кремлівськими фондами, каже фахівець. Крім того, зазначає Корсун, "Telegram – небезпечний і незашифрований". За оцінками Корсуна, від 70% до 80% українців  користуються Telegram. "Я проти заборони для громадян і блокувань. Це безперспективно і суперечить правам людини. В Україні йдеться про заборону використання в держорганах, як це зроблено у США, Британії тощо", – наголошує Корсун.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН

"Telegram – небезпечний і незашифрований"

Чому саме зараз заговорили про заборону використання Telegram для українських держслужбовців?

Telegram – повністю російський продукт, зроблений за російські гроші і зараз фінансується кремлівськими фондами. Крім того, він небезпечний і незашифрований.  Є безліч питань до криптографії. Не можна сказати, що Telegram якийсь унікальний і безальтернативний. Існує безліч інших месенджерів, який мають кращий захист і схожий функціонал. Нас почали чути в Раді національної безпеки України, зокрема в Національному координаційному центрі кібербезпеки. Рішення РНБО – це був перший крок. Зараз ми спостерігаємо другий і третій кроки, коли апарат Верховної Ради готує законопроєкти про заборону чи обмеження використання Telegram. Рекомендації РНБО беруть за основу ухвалення певних рішень.

Що менше ви залишаєте цифрових слідів, то менше шансів про вас дізнатися

Якщо людина не використовує Telegram, чи можна сказати, що її дані захищені?

Людина залишає безліч цифрових слідів, навіть про які не здогадується. Якщо ви зареєструвалися в будь-якому месенджері, ви автоматично повідомляєте адміністрації модель і марку свого телефону, операційну систему, версію браузера, розподілення екрану і безліч технічної інформації про свій смартфон. Але що менше ви залишаєте цифрових слідів, то менше шансів, що про вас дізнаються. Якщо в мене встановлений Signal, адміністрація цього месенджера знає якої марки в мене телефон, але Signal – це американська юрисдикція і я дуже сумніваюся, що ФСБ отримає цю інформацію від Signal. Кожен додаток у телефоні – це трекер, який ви самі собі ставите. Треба розуміти, що той, хто адмініструє цей додаток, знає про вас багато інформації. Зокрема, це він може мати доступ до контактів та геолокації.  

Усе, що є в інтернеті, залишається там назавжди. Не вичистиш

Як правильно користуватися Telegram, щоб там не було інформації, яка може нашкодити?

Ті обмеження, які плануються, стосуються винятково державних органів. Я проти заборони для громадян і якихось блокувань. Це безперспективно і суперечить правам людини. Йдеться про заборону використання в державних органах, як це зроблено в США, Британії тощо. Стосовно користування контентом, то в кожного з нас є два потужні інструменти: критичне мислення і здоровий глузд. Щоправда не всі їх вмикають. Слід розуміти, що коли ви щось відправляєте в інтернет, це залишається там назавжди. Вичистити повністю неможливо. Є веб-архіви. Де це все можна зберегти. Як то кажуть, скриншоти не горять. Тому виходити слід із концепції, що все, що ви викладаєте, залишається там назавжди. Тому перед тим, як щось викласти, слід змоделювати ситуацію, що це може побачити ваш запеклий ворог.

"Ти виграв мільйон"

Які шахрайські схеми використовуються у Telegram?

Перший сценарій: вам приходить лінк із незнайомого номера з підозрілим проханням щось швидко зробити. Тут алгоритм простий. Це на 99% шахрайство. Просто видаляємо і забуваємо. Але доволі часто трапляються ситуації, коли приходить доволі підозріле прохання зі знайомого номера. "Проголосуй за дитину", "ти виграв мільйон", "ти є на цьому відео" тощо. Тоді слід, не відкриваючи посилання, скопіювати його і перевірити на ресурсі, де зібрані всі світові антивіруси. За хвилину абсолютно безкоштовно буде здійснена перевірка щодо того, чи не було помічене це посилання у певних шахрайських схемах. 

Від 70% до 80% українців  користуються Telegram

Які месенджери не мають проблем із шахрайськими схемами?

Усі месенджери мають проблеми. Що більше людей користуються, то більше там таких випадків. Від 70% до 80% українців  користуються Telegram. Така сама пропорція у Windows. Тому чим популярніший продукт, тим більше в ньому шахраїв. Єдина відмінність у тому, що Telegram – це нешифрований месенджер. WhatsApp, Viber – шифровані. Випадків зламу акаунтів у Telegram безліч, тільки вони зараз не афішуються. До 2022 року злам будь-якого держресурсу спричиняв суспільний резонанс, то зараз повний режим мовчання. Про невдачі ми не повідомляємо. Дуже багато зламів відбуваються через  Telegram-канали. Тобто це точка входу.

Костянтин Корсун. Фото: facebook.com/kostiantyn.korsun

Чи пов'язаний був арешт засновника Telegram Павла Дурова у Франції з анонсованою модерацією месенджера?

Це пряма залежність. Говорити про те, що ФСБ керує Telegram – це трішки перебільшення. Дуров постійно шукає гроші. Не зрозуміло, на чому легально заробляє Telegram. Росія вкладається в ідеологію. Гроші їх не цікавлять, їх поки що вистачає. Тому вони вкладаються в Telegram, тому що це можливість хоча б частково контролювати його. Керувати таким величезним месенджером на майже мільярд користувачів не здатні навіть чекісти. Спецслужби Росії мають певний вплив на Дурова і це породжує дисбаланс у світовій конкуренції спецслужб. Французи скористалися тим, що Дуров – громадянин Франції і відповідно це величезний важіль впливу на нього. Вони цей важіль використали і тепер мають свої преференції. Тепер можна щонайменше говорити, що він співпрацює з російськими спецслужбами та з французькими. З якими ще – складно сказати. Кажуть, що Дуров ще громадян ОАЕ.

Найбільше користувачів Telegram у Росії, Білорусі, Казахстані, Індії, Бразилії, Ірані та Україні

Де знаходяться сервери Telegram?

Вони стоять найближче до користувачів. Це логічно з точки зору економіки телекомунікацій. Канали передачі даних, швидкість обробки сигналів – це зручність для користувача. Telegram позиціонується як дуже швидкий месенджер. Тобто, де більше користувачів, там і сервери. Крім України Telegram найбільше використовують в Росії, Білорусі, Казахстані, Індії, Бразилії, Ірані. Натомість в Європі і США він не має популярності. Крім того, є таке поняття, як оренда сервера. Ви можете орендувати сервер у будь-кого і будь-де. У нас Telegram легальний, Дуров не під санкціями, тому перепон для того, щоб мати сервер в Україні немає. Telegram мало відомий є Європі та практично не відомий в США.

На анонімних каналах не турбуються про чистоту інформації

Як відрізнити російський Telegram-канал від українського? Чи варто довіряти анонімним каналам?

Звісно, що на анонімних каналах людина не турбується про чистоту інформації, її правдивість і достовірність. Але через те, що в нас є певні обмеження в телерадіопросторі, люди шукають альтернативні канали і натрапляють зокрема і на анонімні. Інтернет створювався і популярний саме завдяки анонімності. Люди хочуть говорити правду, але бояться.