42 тисячі жінок у ЗСУ матимуть літню форму. Досвід розробки від ветеранки

42 тисячі жінок у ЗСУ матимуть літню форму. Досвід розробки від ветеранки

Нинішнє літо є першим, коли жінки-військовослужбовиці ЗСУ несуть службу в  новій, саме жіночій формі. Раніше Міноборони України затвердило зразок такої форми, офіційно поставивши її на забезпечення. Парамедикиня, учасниця руху Veteranka  Юлія Сідорова  в ефірі Українського Радіо ділиться власним досвідом розробки першої форми для жінок у війську і розповідає, яка наразі ситуація із забезпеченням літньою формою військовослужбовиць. "Міноборони затвердило певний мікс усього того, що було запропоновано. Перший тендер був на 50 тисяч форм. Враховуючи що на даний момент у війську близько 42 тисяч жінок, то це достатня кількість форми", – резюмує Сідорова. І передусім слід забезпечити літньою формою жінок, які воюють на передньому краї.  

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото: Міноборони України

Особливості жіночої форми в армії

Чи маєте ви вже відгуки про цей комплект жіночого літнього екіпірування і що до нього входить?

Поки що відгуків немає. Ми самі були ініціаторами впровадження жіночої військової форми у ЗСУ. Цей процес просувається не дуже швидко, враховуючи, що війна триває від 2014 року. Наш рух говорив про необхідність жіночої військової форми ще задовго до повномасштабного вторгнення. Я поки що не бачила цю форму, проте знаю що певна кількість жінок її отримала.

На вашу думку, в чому особливості жіночої форми та що саме має бути в наявності?

Нас запрошували у Департамент із речового забезпечення, де можна було побачити різні зразки форми. Жіноча форма відрізняється тим, що її відшивають за жіночими лекалами. Тобто, мають бути виточки, аби форма не тиснула в плечах. У повсякденному житті, коли ми йдемо на прогулянку, в офіс чи на роботу різниця із чоловічим одягом не так відчувається. Проте коли йдеться про участь у бойових діях, має бути максимальний комфорт. Короткі штани, наприклад, можуть призвести до потрапляння снігу чи бруду в берці тощо.

Які вимоги до білизни? Вона також має бути нат1уральною і комфортною, аби не заважати в екстремальних умовах?

З білизною ще складніше. Це залежить від того, які форми має жінка. У вересні 2023 року прийняли зразок жіночої білизни, яку мали видавати у 2024 році. Проте я її також не бачила. Поки що ми отримуємо чоловічу білизну, яку віддаємо своїм побратимам. Спочатку слід закрити питання форми, а потім вже переходити до білизни.

Перший тендер був на 50 тисяч форм. У ЗСУ близько 42 тисяч жінок

Який шлях довелося долати лобістам ідеї жіночої форми в армії?

Першим ініціатором цієї теми був саме жіночий ветеранський рух. Після початку повномасштабного вторгнення до цього всього долучилися декілька різних волонтерських ініціатив, які розробляли лекала жіночої форми. Ми всі, жінки-ветеранки, які безпосередньо брали участь у бойових діях, розуміли важливість цієї ініціативи і всюди про неї говорили. В певний момент до нас дослухалися і ми представили свої зразки лекал. Врешті Міністерство оборони затвердило певний мікс усього того, що було запропоновано. Відтак вони відшивають свою форму. Поки що це відбувається не так швидко, як би хотілося. Перший тендер був на 50 тисяч форм. Враховуючи що на даний момент у війську близько 42 тисяч жінок, то це достатня кількість форми.

Усі, хто робив запит на форму, обов’язково її отримає

Чи купують жінки закордонні зразки жіночої форми? І у що взагалі вдягнена жінка в українській армії?

Коли почалося повномасштабне вторгнення наш рух відкрив штаб швидкого реагування. Ми займалися постачанням форми з-за кордону. Більшість жінок або перешивають, або купують іноземну форму. Ніхто на собі не економить, адже усі хочуть, аби було максимально зручно. Хтось шиє форму на замовлення, оскільки розмірна сітка дуже велика. У когось може бути зріст 153 см, а чоловічої форми на такий зріст немає. Розмірна сітка нашої форми від 42 до 60 розміру, зріст – від 153 до 180 см. Крім того, в нас зараз триває проєкт, де ми пропонуємо жінкам замовити безкоштовну жіночу форму. Звісно там є черга, тому не так швидко можна її отримати. Проте ми працюємо і всі, хто робив запит на форму, обов’язково її отримає.

Форму для жінок шиють в Україні відповідно до потреб воєнного часу

Де шиють військову форму для українських захисниць  і чи вистачає в нас робочих рук?

Жіночу літню форми шиють українські фабрики, які виграли тендер від держави. Щодо робочих рук, то їх ніде не вистачає. Найголовніше, щоб людей зараз вистачало в армії. Запорука перемоги – це єдність тилу та фронту.

З якої тканини шиють жіночу форму? Це вітчизняна чи імпортна сировина? Які вимоги до складу тканини?

Мені не відомо, з якої тканини виготовляють затверджену форму, імовірно, що це українська сировина. У нас у цеху були моменти, коли з-закордону присилали певну кількість тканини безкоштовно, аби ми могли відшивати тактичні речі. Зараз ми купуємо українську тканину. Ми її перевіряємо, підпалюємо запальничкою тощо. Якщо говорити про зимову форму, то вона витримує температуру до мінус двадцяти градусів. Перш за все це має бути вогнетривка тканина з водонепроникними властивостями. Через це в будь-якому разі тканина буде синтетична. Щодо кольору, то існує затверджений однострій. Українська армія вдягнена в піксель. Проте ніхто не забороняє використовувати інші кольори під час бойового завдання. Це стосується і взуття. Головне, щоб воно було зручне і підходило відповідно до сезону.

Скільки потрібно часу, щоб забезпечити 42 тисячі жінок у лавах ЗСУ обома комплектами форми?

Це залежить від потужностей фабрик, які виграли тендер на пошиття форми. Перш за все слід одягнути жінок, які виконують бойові завдання і перебувають на передньому краю. Наш цех із весни 2022 року відшив 1200 комплектів жіночого тактичного одягу. Проте в нас дуже маленький цех. Мені складно розрахувати скільки потрібно часу, щоб вдягнути усіх жінок у війську, тому що я не знаю потужностей тих цехів і фабрик, які відшиватимуть форму на замовлення держави.

Відштовхувалися від іноземних зразків

Українську жіночу форму шиють відповідно до стандартів НАТО? Чи тепер НАТО шитиме свою жіночу форму відповідно до тих стандартів, які виходять із практики несення служби нашими жінками?

Це так само як з протоколами надання домедичної допомоги на полі бою. Вони створені вже досить давно і вивчають їх не військові. На основі війни протоколи коригують і роблять правки. Коли ми розробляли жіночу форму, то звісно відштовхувалися від іноземних зразків. Обставини змушують нас рухатися швидше у цьому напрямку. 

Юлія Сідорова. Фото: архів Юлії Сідорової