"Честь професії-2024": ювілей, рекордна кількість матеріалів і вдосконалені критерії номінацій

"Честь професії-2024": ювілей, рекордна кількість матеріалів і вдосконалені критерії номінацій

Цього року ми маємо рекордну кількість матеріалів – 1240, зазначила Українському Радіо керівниця проєктів Національної асоціації медіа і керівниця конкурсу професійної журналістики "Честь професії" Інна Мельникова, розповідаючи про 15-ту церемонію оголошення і нагородження переможців цього конкурсу. Церемонія відбудеться 30 травня нинішнього року. 1240 – це загальна кількість в усіх шести номінаціях, уточнює Мельникова. І додає: "Плюс цього року ми маємо п'ять спеціальних номінацій". Серед фіналістів конкурсу є вісім проєктів Суспільного. "Від Суспільного, як і щороку, багато матеріалів", – констатує Мельникова.

0:00 0:00
10
1x

Зображення: facebook.com/honorofprofession

"Цього року невеличкий ювілей – нам 15 років"

В українських журналістів з 2010 року існує власний професійний конкурс – "Честь професії", побудований на тих принципах, що й найкращі професійні журналістські конкурси у світі, такі як Пулітцерівська премія. 30 травня відбудеться 15-та церемонія оголошення і нагородження переможців конкурсу "Честь професії". Як цьогоріч буде відбуватися церемонія?

Цього року ми відзначаємо невеличкий ювілей – нам 15 років. До цього ювілею ми зробимо спеціальний ролик, який будемо демонструвати на церемонії. Ми відзначимо в цьому ролику, як починався конкурс, чого ми досягли за ці роки, як змінилися матеріали, як змінилися теми, над якими працюють журналісти. На церемонію будуть запрошені учасники наглядової ради, журі, відбіркової комісії і, звісно, учасники.

Рекордна кількість матеріалів 1240 у всіх шести номінаціях

Скільки робіт подавалося на конкурс цього року?

Цього року ми маємо рекордну кількість матеріалів – 1240. Це загальна кількість в усіх шести номінаціях. Плюс цього року ми маємо п'ять спеціальних номінацій. Серед спеціальних номінацій є дві нові в темі "психологія". Це "Професійне висвітлення теми психічного здоров'я в медіа", яка наразі є дуже важливою. Перша спецномінація зроблена від проєкту "Психічне здоров'я в Україні". І друга спецномінація – "Журналістський внесок в ментальний розвиток суспільства". Вона від громадської організації "Асоціація політичних психологів України". Ці дві спецномінації створені для того, щоб привернути увагу до змін в законодавстві щодо людей, які мають психологічні потреби. Це нині дуже важливо, і це доводить кількість матеріалів, поданих в ці дві номінації: у першій – 42 матеріали, в другій – 64. Ми розуміємо, що саме журналісти і прагнуть висвітити ці важливі теми. Вони актуальні нині для всіх: і військових, і цивільних.

Як журналісти, які подаються, пояснюють свою мотивацію?

У кожного поданого матеріалу своя мотивація. Для когось це привернути увагу до свого матеріалу, для когось це бажання отримати схвалення журналістської спільноти, для когось це висвітлення важливої проблеми, яка нині актуальна в суспільстві. Для регіональних і локальних медіа основна мотивація – це розвиток і пізнаваність регіональних ЗМІ.

Близько 90% учасників подають свої матеріали щороку

Є у вас постійні журналісти чи редакції, які подаються з року в рік?

Так. І це нас дуже тішить. Близько 90% учасників подають свої матеріали щороку. Також з'являється і нове покоління молодих журналістів. І для нас дуже важливо, щоб для них подача матеріалів на конкурс "Честь професії" була своєрідним Оскаром в професійній діяльності. Для них також важливо визнати свій професійний рівень, як вони працюють, чи в правильному напрямку рухаються. Тому і вони подають матеріали. Хочу відзначити, що цього року в шортлист потрапило дуже багато саме молодих журналістів. І це тішить, що вони досконало працюють, не бояться брати складні теми, не бояться відповідальності, чесності, борються за справедливість і привертають таким чином увагу до своїх матеріалів.

Серед фіналістів конкурсу вісім проєктів Суспільного

Цього року серед фіналістів конкурсу "Честь професії" вісім проєктів Суспільного. Розкажіть, про що ці матеріали, і в яких вони номінаціях.

Справді, від Суспільного, як і щороку, багато матеріалів. Найбільше робіт було подано в номінацію "Найкращий репортаж" і "Найкраще новинне висвітлення резонансної події". Найбільше журналісти прагнули привернути увагу до людей, про яких були зняті ці матеріали, показати обличчя людей, які зазнали травми, пережили дуже важкі події в своєму житті, але працюють і відновлюються. Журналісти хотіли показати силу і незламність цих людей, як і всього українського народу, показати їхній досвід. Також Суспільне подавало матеріали в номінації "Розслідування". Журналісти висвітлюють проблеми, які є нині в суспільстві. Деякі матеріали були подані в спеціальній номінації "Найкращий матеріал на тему прав жінок, дотримання гендерної рівності" від громадської організації "Жінки в медіа". Це висвітлення проблем, з якими стикаються волонтерки, медикині, жінки-військовослужбовиці. Також у номінації, яку я сьогодні згадувала, це "Журналістський внесок у ментальний розвиток суспільства". Це матеріали про психологічний стан нашого суспільства, про ментальне здоров'я.

Критерії для кожної номінації вдосконалені

Яких змін зазнав конкурс "Честь професії" з 2010 року? Чи змінилися умови конкурсу? Чи змінився підхід до стандартів оцінювання?

Стандарти і критерії були вдосконалені. Їх розробляла одна з учасниць нашої Наглядової Ради. Це Діана Дуцик. Вона розробила критерії для кожної номінації. Вони були вдосконалені й чітко прописані. За ними легко зрозуміти, чи підходить матеріал для певної номінації. Це, безумовно, відіграє свою роль. І ми плануємо провести зустріч і обговорити з учасниками журі, відбіркової комісії та Наглядової Ради, які критерії важливі для кожної номінації. Адже бувають такі ситуації, коли дуже сильні матеріали не підходять до тієї чи іншої номінації: це, наприклад, новина, а не репортаж. Сподіваюся, така зустріч буде корисною. Ми плануємо її зробити онлайн, щоб усі охочі могли долучитися.

Покажемо, як живе закулісся конкурсу

Чи отримуєте ви фідбек від людей, далеких від професії? Як вони оцінюють результати конкурсу? Чи згодні з оцінкою журі?

Ми порушували в цьому році питання, як більше розширити аудиторію конкурсу "Честь професії". Щоб звичайний слухач, звичайний глядач чи звичайний читач міг бачити і розуміти, які це матеріали. Адже не всі, хто не працює в цій професії, розуміють всі нюанси й деталі, не знають, на скільки це кропітка і ретельна робота. І дуже складна. Від нашого конкурсу ми робимо подкаст, де будемо залучати гостей з медійної сфери і показувати, як живе закулісся конкурсу. Як журналісти працюють з матеріалом, які моменти вони проживають, з якими складними ситуаціями стикаються. Думаю, це буде дуже цікаво. Сподіваюся, ми привернемо увагу громадськості, яка не працює в медіасфері.

Вибір журі

Хто цього року увійшов до складу журі й брав участь в оцінюванні матеріалів?

На жаль, не стало двох людей, які зробили великий внесок у розвиток журналістики – Інни Кузнецової та Володимира Мостового. Вічна їм пам'ять. Вони були і є провідниками для молодих журналістів. Цьогоріч до складу Наглядової ради увійшли Христина Коціра, головна редакторка hromadske, Олена Лептуга, головна редакторка харківської незалежної медіагрупи "Накипіло". Ці дві учасниці будуть на церемонії і будуть залучені, як вручанти. До журі у нас цього року також входить кілька учасників із Наглядової Ради. Так відбувається майже кожного року. Учасники журі у нас відбираються незалежною Радою експертів. Таким чином відбувається незалежне голосування. І вони обирають цьогорічних журі. З Наглядової Ради – це Андрій Куликов, співзасновник "Громадського радіо", голова Комісії з журналістської етики, Олег Хоменок, медіатренер, старший радник з питань медіа Internews Network, Христина Коціра, головна редакторка hromadske. Останні кілька років у нас лідирує серед голосування Ради експертів журналіст Отар Довженко. Він завжди набирає найбільшу кількість балів для ухвалення його увійти до складу журі. Повністю зі складом журі можна ознайомитися на нашій сторінці.

Має бути етика. Насамперед у ці складні часи

Чи враховуєте ви, що нині журналістам іноді доводиться відступати від стандартів через війну? Це навіть зміни в законодавстві, які не дозволяють під час війни робити ті чи інші речі.

Цього року, як і минулого, є спеціальна номінація від Комісії журналістської етики – "Найкращий матеріал на тему дотримання професійних стандартів та журналістської етики під час війни". І там чітко прописано, що все ж не варто відхилятися від професійних стандартів при реалізації свого матеріалу. Тут є межа. Так, ми розуміємо що у нас сьогодні війна, і є деякі аспекти, які на це впливають. Але професійність потрібно враховувати. І, звичайно, має бути етика. Насамперед у ці складні часи.