Застосунок Резерв+, ТЦК, ЦНАП… Усе про новий закон про мобілізацію від юристки

Застосунок Резерв+, ТЦК,  ЦНАП… Усе про новий закон про мобілізацію від юристки

Сьогодні, 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. У ньому йдеться зокрема про скасування строкової служби, зміни щодо відстрочки і термінів оновлення облікових даних. Також від сьогодні Міноборони запустило мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. У застосунку можна оновити військово-облікові дані. А з 18 червня у застосунку Резерв+ також з'явиться QR-код, відсканувавши який відповідні представники влади зможуть миттєво отримати інформацію про статус військовозобов'язаного, призовника або резервіста. Які зміни очікують на військовозобов'язаних – докладно розповіла в інтерв'ю Українському Радіо юристка ГО "Юридична сотня" Інна Сімакіна.

0:00 0:00
10
1x

Мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. Зображення: Міноборони України

ТЦК та СП, ЦНАП та застосунок Резерв+

Чи всі військовозобов'язані повинні оновити свої дані саме в ТЦК та СП, чи є якісь інші варіанти? 

Із сьогоднішнього дня, 18 травня, набули чинності зміни до закону "Про мобілізацію, мобілізаційну підготовку" і відповідно до норм цього закону всі військовозобов'язані, крім тих, які були виключені з військового обліку, мають оновити свої військово-облікові дані. Крім ТЦК та СП, оновити такі дані можна ще шляхом звернення до ЦНАПу відповідної територіальної громади, а також шляхом подання відповідних даних через застосунок Резерв+. 

Не всім вдається до цього застосунку зайти. Що вам відомо про його роботу станом на ранок 18 травня?

Наскільки мені відомо, то ті, хто намагався скористатися цим застосунком після півночі одразу, десь біля першої години ночі, вони зайшли до цього застосунку і оновили свої дані. Наразі проблеми з використанням цього застосунку можуть бути пов'язані з кількістю людей, які одночасно намагаються скористатися цим сервісом.

Оновити свої військово-облікові дані треба до 17 липня

Скільки є часу на виконання цієї норми закону?

На виконання цієї норми закону передбачено 60 днів, тобто до 17 липня треба буде оновити свої військово-облікові дані. Це не обов'язково робити сьогодні-завтра. 

Чи можна поїхати військовозобов'язаним в ЦНАПи маленьких місцевих громад і там скористатися послугами?

Наразі Центри надання адміністративних послуг підключені до єдиної загальноукраїнської системи. Тому питання щодо подачі цих нових військово-облікових даних військовозобов'язаним треба уточнювати безпосередньо в тому ЦНАПі, де військовозобов'язаний хоче подати ці оновлені дані. Але програма єдина для всіх, тобто її вчора підключили до всіх Центрів надання адміністративних послуг. До вчорашнього дня була дуже суперечливою інформація, чи встигнуть протестувати ЦНАПи цю програму, чи зможуть вони із сьогоднішнього дня надавати такі послуги.

Обмежено придатним до служби в армії теж слід оновити дані

Тобто можливо поновлювати облікові дані не за місцем прописки. Якщо ви живете в іншій місцевості, то можна прямо там це і зробити, або ж поїхати в не дуже залюднений регіон. До якого часу повинні оновити дані обмежено придатні до служби в армії?

Норма, яка стосується скасування з 4 травня статусу обмежено придатний. З 4 травня при розгляді питання придатності-непридатності до військової служби ВЛК вже не мають правових підстав встановлювати такі статуси. Щодо строків оновлення, то він становить 9 місяців з моменту набуття чинності закону. Тобто з 4 травня по 4 лютого 2025 року військовозобов'язаний має 9 місяців на те, щоб пройти знову повторно ВЛК. Але повторно пройти ВЛК можна виключно за направленням ТЦК та СП. 

Все одно треба спершу оновити дані і отримати вже направлення відповідне. Якщо протягом цих 9 місяців військовозобов'язаний чи військовозобов'язана зустрінуться десь із патрулем ТЦК та СП. Що тоді буде після цієї зустрічі, якщо на той момент ще буде залишатися в людини оцей не оновлений статус обмежено придатний?

Якщо не сплине строк 9 місяців, то людина має право скористатися правовими нормами на визначення свого статусу придатності протягом всього строку дії, передбаченого законом. Тобто до 4 лютого 2025-го року. Якщо зустрінеться з представниками ТЦК і та той час ще не будуть оновлені ці дані — нічого страшного тут взагалі не бачу. Немає тут правових підстав, щоб людину притягувати до якоїсь відповідальності.

А мобілізувати?

А мобілізувати можуть зовсім по-іншому. Для того, щоб мобілізували, людині мають вручити мобілізаційне розпорядження, тобто повістку…

Чотири види придатності для військовозобов'язаних

Якщо вручають повістку, мобілізаційне розпорядження людині, яка зараз має статус обмежено придатний. І от ще 9 місяців вона має на те, щоби визначили лікарі, чи ця людина все-таки тепер вже підпадає під статус придатний або під статус непридатний.

Насправді все трошки не так, тому що для того, щоб людина спочатку оновила свої дані, зокрема і щодо стану свого здоров'я у ВЛК, їй можуть вручити представники ТЦК та СП першу повістку для з'ясування облікових даних. А потім вже наступний вид повістки — це повістка для проходження ВЛК. А уже після того, як людина пройде ВЛК і ВЛК визначить її придатність до проходження військової служби, то тоді вже людині може бути надана повістка мобілізаційна, мобілізаційне розпорядження.

Щодо придатності, то буде діяти чотири види придатності для військовозобов'язаних. Тобто за станом здоров'я військовозобов'язані можуть бути визнані:

1. повністю придатними; 

2. придатними до служби у вищих військових навчальних закладах, ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатними до служби в десантно-штурмових військах, морській піхоті, Силах спеціальних операцій, підрозділах спеціального призначення; 

3. придатні за окремими спеціальностями — це можуть бути кандидати на вступ до вищих військових навчальних закладів;

4. придатні для виконання певних специфічних завдань. 

Щодо не придатності, то теж буде декілька різновидів не придатних: 1. непридатний до військової служби взагалі з виключенням з військового обліку;

2. тимчасово непридатні, які потребують лікування, відпустки чи звільнення;

3. непридатність з переоглядом через 6-12 місяців. 

Наразі вже будуть внесені відповідні зміни до 402 наказу Міністерства оборони України, який регулює саме питання визначення ступеню придатності і будуть застосовуватися вже інші оновлені норми.

Це спрощує спілкування військовозобов'язаних із представниками ТЦК та поліції

Якщо людина ВПО (внутрішньо переміщена особа) зараз в Києві, але не була зареєстрована у ТЦК Києва, тепер пройде оновлення, то чи буде одразу великий штраф і коли вступає в силу збільшення штрафів? 

Якщо оновить зараз свої дані, то не буде застосування штрафних санкцій. Коли людина вже оновлює свої облікові дані через електронну систему, тоді там з'являється відповідний QR-код, який можна пред'явити також потім, коли вас зупинили співробітники ТЦК чи поліції і за допомогою якого вже буде діяти програма зчитування штрих-коду, де буде оновлюватися інформація, що ви оновили свої облікові дані. Тобто це спрощує досить спілкування. Міністерство оборони, розробники повідомляли, що протягом 2-3 тижнів буде тестуватися вся ця система: якщо будуть якісь проблеми із застосуванням чи щось не буде спрацьовувати, вони уже будуть їх підлаштовувати, щоб система працювала.

Опікун визнаної судом недієздатної особи має право на відстрочку

Чи надається відстрочка, якщо є опікунство за матір'ю? 

Тут же головне питання: що таке опікунство. Відповідно до чинного законодавства, опікунство встановлюється над особою, яка визнана судом недієздатною. Тут не важить вік, тут має бути рішення суду спочатку про визнання особи недієздатною і про призначення опікуна. Якщо є таке рішення суду, то відповідно опікун недієздатної  особи має право на відстрочку.

Щодо інших відстрочок, то там передбачено, наприклад, якщо це дружина з III групою інвалідності, то має значення сам факт встановлення, що це є дружина, тобто цей факт треба підтвердити відповідно свідоцтвом про шлюб, що дружина має, наприклад, III групу інвалідності — це треба підтвердити відповідно довідкою МСЕК або також пенсійним посвідченням, і там вже зараз визначено законом умови щодо надання відстрочки — це наявність у дружини III групи інвалідності. Тобто це може бути у разі набуття III групи інвалідності внаслідок відсутності кистей рук, ступні, втрати кінцівки, онкологічного, наприклад, захворювання або психічного захворювання. Тобто сама по собі тільки наявність III групи інвалідності у дружини наразі чинним законом не дає підстав для відстрочки. Військовозобов'язаний має подати до ТЦК — бо тільки ТЦК розглядає питання щодо відстрочки — відповідну заяву…

Оновлення даних і власне надання відстрочки

… тобто оновлення даних — це один інструмент, який передбачає три варіанти: ТЦК та СП, ЦНАПи або систему Резерв+. А от надання відстрочки — то вже інший механізм й інший порядок дії. Правильно?

Так, це тільки через ТЦК. Що робить військовозобов'язаний? Він має подати документи, які підтверджують його право на відстрочку разом із заявою. Тобто всі документи, які додаються до заяви, бажано їх подавати — ми рекомендуємо подавати — в нотаріально засвідчених копіях. 23 ст закону "Про мобілізацію, мобілізаційну підготовку" визначає 24 підстави для надання відстрочки від мобілізації. А також іще п'ять підстав щодо переліку військовозобов'язаних, які не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації. 

А якщо втрачені військово-облікові документи?

Що робити, коли втрачені військово-облікові документи? Як виконати закон?

Коли втрачені документи, звернутися до ТЦК та СП. Треба подати відповідну заяву і будуть оновлені ці нові військово-облікові документи. Кабмін ухвалив нову постанову, якою визначена нова форма військового квитка. Буде виданий саме новий військовий квиток.

 

 

Останні новини
Це рішення не спирається на дані — експерт Скиба про зміни правил вступу в аспірантуру
Це рішення не спирається на дані — експерт Скиба про зміни правил вступу в аспірантуру
Промінь рекомендує: Mary Desh із треком "Нервові клітини"
Промінь рекомендує: Mary Desh із треком "Нервові клітини"
Дефіцит води в Україні становитиме 61-71% — експертка
Дефіцит води в Україні становитиме 61-71% — експертка
Обʼєднати людей музикою: Гурт Сліпток презентував сингл "Навіщо"
Обʼєднати людей музикою: Гурт Сліпток презентував сингл "Навіщо"
Камера фіксації швидкості на автошляхах має право на похибку ±3 км/год — адвокат
Камера фіксації швидкості на автошляхах має право на похибку ±3 км/год — адвокат
Новини по темі
Путівник військовозобов’язаного: від уточнення даних до оскарження висновку ВЛК – поради юриста
"Резерв+". Електронна черга ТЦК. Фортифікації і енергетика – Клименко про головне за тиждень
Веніславський: "Резерв+" працює, а черги до ТЦК СП – певний психологічний чинник
"Запит військових враховано". Держоператор тилу про новий каталог продуктів харчування ЗСУ
Закон про мобілізацію: які нові обов’язки у громадян щодо військового обліку? Коментують експерти