Загроза значних прикордонних боїв на Сумщині менша, ніж на Харківщині — Попович

Загроза значних прикордонних боїв на Сумщині менша, ніж на Харківщині — Попович

Про загрозу наступу російських окупантів на Харків взагалі мова не йде, зараз загарбники просуваються лише у прикордонні Харківщини. Це констатує в ефірі Українського Радіо військовий оглядач Денис Попович. Окупанти зараз вийшли на північні околиці Вовчанська (містечко за 4 кілометри від кордону з Росією), де точаться запеклі бої. А стосовно Сумщини, теж розташованої на кордоні із РФ, загроза прикордонних атак ворога існує, але вона очевидно є меншою, ніж у районі Харківщини.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Битва зовсім не за Харків, а за Вовчанськ

— Бачимо, як росіяни закидають ІПСО в усіх пабліках, що вони вже нібито ледь не в Харкові. Що ж насправді відбувається? 

Вони не в Харкові, безумовно. Тут і казати ні про що не потрібно. Вони зараз на північних околицях Вовчанська (містечко за 4 кілометри від кордону з Росією – ред.), де точаться запеклі бої. Зараз йде мова про бої за місто Вовчанськ і про бойові дії у прикордонній зоні на півночі Харківської області, які спрямовані на те, щоб ми туди відволікали свої резерви, а ворог тим часом користувався цією ситуацією. На превеликий жаль росіянам вдалося просунутися в цій сірій зоні і захопити там певну кількість населених пунктів, розташованих у прикордонні. Чому важливий Вовчанськ? Якщо вони захоплять його — кажемо якщо — і далі там закріпляться і будуть просувати туди сили, то тоді виникає загроза для Куп'янська. Вовчанськ є тилом або флангом куп'янського угруповання ЗСУ. А в Куп'янську ми чуємо, що там постійно щодня точаться бої і ворог намагається просуватися з іншого боку — з боку Луганської області, скажімо так. Якщо впаде Вовчанськ, тоді виникає питання захоплення Куп'янська. Оце от може бути загрозою суттєвою.

Сумщина: загроза атаки на кшталт просування на півночі Харківщини є, але очевидно менша

— Коли ми про Сумщину говоримо, то там дуже багато ворожих ДРГ працює. Які сили росіяни там сконцентрувалися зараз і що відбувається?

Там і ДРГ були, і обстріли були, через які оголошено евакуацію з певних населених пунктів певних районів на Сумщині. Але вона не є там обов'язковою, наскільки я розумію, вона там є добровільною. Це не ситуація, яка є навколо Вовчанська. Щодо Сумщини, то ми маємо на увазі першу версію інтерв'ю Кирила Буданова, яку він дав зарубіжній пресі і яка вчора (14 травня) була оприлюднена. Чи вона була неправильно перекладена, чи там були зміщені акценти, чи взагалі Буданов хотів сказати дещо інше? Інформація була витримана в такому тоні, що резервів більше начебто нема і ще треба 3-4 дні станом на вчора і ворог розпочне наступ на Сумщину. Однак потім уже з'явилися інші версії цього інтерв'ю Буданова, зокрема було відео-включення, в якому були пояснення більш конкретні з боку Кирила Буданова про те, що насправді на сьогоднішній день на території РФ навпроти Сумської області сконцентровані певні сили російської армії, які зараз не можуть діяти згідно з попередніми планами, бо якраз на Харківщині ведеться спротив із боку ЗСУ і там виникають проблеми у російських окупантів. 

Денис Попович. Фото: detector.media

Але щодо таких дій окупантів на Сумщині, які зараз на Харківщині — то така ймовірність існує, оскільки там справді є певна кількість російських військ і вони можуть розпочати подібні дії, що тривають на Харківщині. Але російських військ менше на Сумщині, ніж на Харківщині. Якщо ми кажемо про російське угруповання військ "Північ", які розташовували свої війська та інші навпроти кордонів біля Сумської та Харківської області, то загальна чисельність їхня була десь понад 50-53 тисячі. Понад 30 тисяч було сконцентровано довкола Харківської області, а решта довкола Сумської області зараз є. Тому тут їхня кількість менша, хоча вони могли там щось перекинути, якісь підкріплення додаткові, тому що кажуть, що активно доволі діє система радіоелектронної боротьби з боку РФ, але так чи інакше їх було менше. Тому загроза отаких от прикордонних операцій існує, але вона очевидно є меншою, ніж біля Харківської області станом на зараз. 

— Паралельно Харків сильно криють. У ворога із Сумщиною там зараз трохи інша тактика?

Щодо Харківщини та Харкова, то така зараз є ситуація і вона триває там не перший місяць. До речі, для Харкова ці бомбардування є набагато більш актуальними проблемами, ніж загроза російського наступу, про який зараз взагалі не йде мова. А якщо ворогу вдасться просунутися вперед у бік Харкова таким чином, що він зможе обстрілювати місце зі ствольної артилерії, то ця загроза обстрілу буде ще більшою.

КОНТЕКСТ

Наразі у Росії немає сил почати наступ саме з метою оточення і взяття обласного центру – Харкова. Загальна кількість російських військ, яка може бути задіяна в Харківській області – до 32 тисяч осіб (загалом угруповання російських військ "Північ" – до 53 тисяч, з урахуванням Курської та Брянської областей РФ). Як і раніше, цього не достатньо для наступу на Харків, зазначають військові експерти. Поки дії окупантів на півночі Харківщини мають обмежений характер. Але вони створили проблеми Силам оборони України.

Сумське угруповання російських загарбників менше харківського. Відповідно потенціал армії РФ на даному напрямі менше, ніж на Харківщині.

На сьогодні військ РФ для наступу на Сумщину недостатньо. Про це сьогодні, 15 травня повідомив речник оперативно-тактичного угрупування військ "Сіверськ" Вадим Мисник в ефірі телемарафону "Єдині новини". "Певне накопичення відбувається, але критичного угрупування не створено для проведення масштабного наступу. Тож якщо вони будуть якийсь напрямок обирати для таких дій, це буде помітно, наша розвідка працює. І відповідно до розвитку подій, ми будемо давати відповідь, свої оборонні заходи проводити".

Американський аналітичний центр Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW) констатує, що російські окупанти намагаються створити на півночі Харківщини "буферну зону", а не проникати вглиб, як раніше оцінював інститут. Російські війська продовжували здійснювати тактично значущі просування на північ і північний схід від Харкова й наразі, ймовірно, надають пріоритет створенню "буферної зони" вздовж кордону, а не створенню передумов для глибшого проникнення в північну частину Харківської області, стверджує ISW.

 

Останні новини
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Олександр Калінченко: Настав час для глибинних змін зсередини — в армії, волонтерстві й державі
Олександр Калінченко: Настав час для глибинних змін зсередини — в армії, волонтерстві й державі
Новини по темі
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
"Схід України був обеззброєний" – Порхун про звільнення Донбасу в 2014 році
Владислав Михальчук (Schmalgauzen): Найкращий комплімент — коли люди діляться своїми асоціаціями про наші пісні
Я Тоня: Я маю бути однією маленькою піщинкою, яка вплине на українську культуру та на її розвиток
"Це створить для нас можливості", – Селезньов про військову допомогу від партнерів