"Ривок" на Харків стане для окупантів самовбивчим". Киричевський про інтерв'ю Сирського

"Ривок" на Харків стане для окупантів самовбивчим". Киричевський про інтерв'ю Сирського

Сам факт появи інтерв'ю головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського є останнім елементом логічного переходу до нового етапу у війні, констатує оглядач Defense Express Іван Киричевський, коментуючи перше велике інтерв'ю Сирського. Киричевський відзначив Українському Радіо слова головнокомандувача ЗСУ про те, що Харків стане для російських окупантів "фатальним містом", якщо вони знову вирішать наступати на нього. ЗСУ готуються до різних сценаріїв, зокрема, що раптом окупанти захочуть виконати самовбивчий ривок на Харків, каже військовий експерт. Самовбивчий, бо в планах росіян було багато торік амбіцій стосовно швидкого відвоювання Купʼянська та Ізюма на Харківщині. Однак загарбники застрягли біля тамтешніх сіл. "А тут ми говоримо про мегаполіс, який ще ого-го як важко штурмувати", – каже Киричевський.


 

0:00 0:00
10
1x

Олександр Сирський. Фото: тг-канал Олександра Сирського

"Не лише росіяни атакують, але й ми контратакуємо"

"Сам факт появи інтерв'ю Сирського треба сприймати як останній елемент логічного переходу до нового етапу у цій війні. Тим більше, що одна важлива новина там теж є, озвучена головнокомандувачем, і вона звучить приблизно так: зараз не тільки росіяни атакують, але й наші війська контратакують", – зазначає Іван Киричевський, коментуючи перше велике інтерв'ю головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, яке він дав агенції Укрінформ. 

— Олександр Сирський деякий час тому почав говорити про те, що оголошено початок ротації військових частин на південному та східному фронтах. Перебуваючи на запорізькому напрямку, головнокомандувач зауважив про складну обстановку, але підкреслив успішний запуск процесу ротації. 

Тут треба дивитися зовсім в іншому ключі. Очевидно, що не тільки росіяни можуть готуватися до якихось дій на фронті влітку. Наша сторона може теж готуватися до дій. Всі ж вміють робити висновки зі своїх попередніх помилок, не тільки росіяни, але і наша сторона теж. Була заява командувача Сухопутними військами Павлюка про те, що росіяни готують угруповання на 100 тисяч "багнетів" для наступного влітку. З цього моменту все, що йде з нашої сторони, це більше навіть не елемент інформування, а елемент оперативної гри. Адже якщо росіяни вміють робити різного роду вкиди, то хто сказав, що нам не потрібно робити так само. Відповідно, те, що, скажімо, стосується безпосередньо воїнів, які тривалий час тримали передову, і їх треба замінити, то ці причетні люди складову знають. Нам же в даному випадку будь-які заяви нашого військового командування треба сприймати саме так.

Факти із заяви, умовно кажучи, щодо відведення деяких бригад із передових позицій противник може взяти до уваги для формування своїх оперативних планів. Але хто ж сказав, що озвучені для противника дані є правдивими.

"РФ рахує наш мобілізаційний потенціал уважніше, ніж ми самі"

— Щодо мобілізації головком заявив, що за рахунок перегляду наших внутрішніх ресурсів і уточнення бойового складу Збройних Сил, цифра –  йдеться про 500 тисяч резервістів — була суттєво зменшена. Далі Олександр Сирський говорить: "Ми очікуємо що у нас буде достатньо людей здатних захищати Батьківщину. Йдеться не лише про мобілізованих, а й про добровольців". Чому відбувся перегляд цієї цифри? 

Росіяни рахують наш мобілізаційний потенціал уважніше, ніж ми самі.  Минулої осені в росіян була конференція, де вони розраховували, що при поточних темпах бойових дій в нас демографічного мобілізаційного потенціалу вистачить на 5 років. Сама поява даних про подібного роду розрахунки ворога і могла дещо підкоригувати дані. По-друге, питання як цих всіх людей озброювати. Як вчити  цих плюс 500 тисяч мобілізованих, при обмеженій пропускній здатності. А, по-третє, тут знову ж таки треба розуміти, що все сказане головнокомандуючим ЗСУ Сирським призначене не тільки для вух нашої чи західної аудиторії, а з розрахунку, що вуха ворожої аудиторії теж будуть дуже уважно слухати і намагатися роботи з цього своєї висновки.

"Ривок" на Харків стане для окупантів самовбивчим

— Щодо напрямків, які залишаються зараз найбільш загрозливими. Що може бути в пріоритеті для росіян? Зокрема сам Олександр Сирський окремо виділив Харків.

Сирський не виділяв Харків, як місто, куди росіяни збираються пріоритетно наступати. Він відповів, дав такий собі своєрідний фідбек, коли журналіст зазначив, що є повідомлення про те, що росіяни збираються на Харків. "Що ви збираєтесь робити?" В даному випадку, знаєте, заявити, що ми нічого не робимо й вважаємо, що росіяни там наступати не будуть, було б неправильно.  Очевидно, що головний командир ЗСУ Сирський тут чинив логічно. Зрозуміло, що формування оперативних планів відбувається з поправкою на різні сценарії, в тому числі й щодо того, що раптом росіяни захочуть виконати самовбивчий "ривок" на Харків. Самовбивчий, тому що в планах росіян було за три дні на Купʼянськ та Ізюм, а влітку минулого року більше, ніж на півроку, застрягли біля сіл Синьківка і Табаївка Харківської області й їхні грандіозні плани взяти хоча б просто два значні міста на Харківщині не зазнали успіху. А тут ми говоримо про мегаполіс, який ще ого-го як важко штурмувати.  

"Ці півтора мільйона снарядів йтимуть партіями протягом кількох тижнів чи місяців"

— Поговорімо ще про ініціативу Чехії, яка заявила про остаточні підрахунки своїх зборів щодо закупівлі артснарядів. Йдеться про один мільйон, хоча за різними даними може бути і більше. Були заяви партнерів, що це допомагає навіть зараз, поки цей мільйон не надійшов на фронт, тому що військові знають, що запаси поповняться, і можуть використовувати наявні артснаряди не так економно, як використовували якби б не було щодо нових поставок.

Думаю, що ці півтора мільйона снарядів будуть йти партіями протягом кількох тижнів чи місяців. Проте півтора мільйона снарядів – це багато в даному випадку. Нам США за два роки війни поставили всього 2 мільйони снарядів. Проте тут буде ще пряма логістичні задача цей вал боєприпасів із різних куточків планети доставити. Тому в даному випадку доречно розводити європейську ініціативу щодо одного мільйона снарядів, яка взагалі то поступово реалізовується. Є підозри, що стримати росіян на фронті, це після падіння Авдіївки, допомогли навіть не чеські боєприпаси, а з інших територій. Чехи, наскільки вони самі говорили, шукають ці боєприпаси в різних куточках світу. Нюанс в тому, що навіть в ту саму артилерію калібру 155 міліметрів вміють виробляти ті країни  Азії чи Африки, які, скажімо так, на позір дружать з Росією, але з іншої сторони, на "утилізації" росіян теж не проти зробити грошей.

— Але все-таки Росія має чимало спроможностей, зважаючи на ваші слова. 

Якщо брати дані, які з'являються в відкритому доступі, то справді, з однієї сторони, ресурсна база у росіян не настільки широка, як вважається. Тому що, якщо брати всі номенклатури по техніці - бронетехніка, артилерія, то на два-три роки росіян вистачить, а далі у них виникають питання. Але тут логіка в тому, що західні ЗМІ просто знахабніли таке писати, мовляв "ви дєржитєсь". Вони самі не хочуть від чогось відмовитись просто тому, що от росіян там за два-три роки щось закінчиться. Можна не купувати дорогі F-35, можна не купувати якусь іншу техніку, "ви дєржитєсь", росіяни за два-три роки закінчаться. Навіщо витрачати гроші на дорогі винищувачі чи ракети? Вони просто в цьому плані знахабніли. 

Іван Киричевський. Фото: ФБ-сторінка Івана Киричевського

КОНТЕКСТ

8 лютого 2024-го року Олександр Сирський став новим головнокомандувачем ЗСУ, замінивши на цій посаді Валерія Залужного. Кілька років він командував Сухопутними військами ЗСУ, має досвід успішних військових операцій у 2022 році проти російських окупантів у районі Києва та на Харківщині.