"Уже в цьому році" — Строкач про перші поховання загиблих Героїв на військовому меморіальному кладовищі

"Уже в цьому році" — Строкач про перші поховання загиблих Героїв на військовому меморіальному кладовищі

Національне військове меморіальне кладовище – це кладовище не в традиційному для України уявленні, зазначає заступниця директора державної установи "Національне військове меморіальне кладовище" (ДУ "НВМК") Світлана Строкач. "Воно базуватиметься на таких принципах, як уніфікація, простота і вишуканість", – зазначила Строкач. На цьому кладовищі не буде розділення щодо видів військ. Не буде поділу: рядовий чи генерал. "Плануємо завершити перший етап будівництва і провести перші поховання загиблих Героїв з усіма відповідними почестями вже в цьому році", – розповіла Строкач. 

Уряд України офіційно визначив розташування для Національного військового меморіального кладовища. Як поінформував прем'єр Денис Шмигаль, для цього Кабмін офіційно визначив дві ділянки у Гатненській громаді Фастівського району Київщини. 
 

0:00 0:00
10
1x

Проєкт колумбарію на Національному військовому меморіальному кладовищі, Київ, 7 грудня 2023 року. Фото: ДУ "НВМК"

Уніфікація, простота і вишуканість

— Розкажіть детальніше про сам Меморіал, про його особливості.

Національне військове меморіальне кладовище – це кладовище не в традиційному для України уявленні. Це – останній пункт постійної дислокації для наших Героїв, які загинули на полі бою або померли після закінчення війни. Воно буде відмінним від інших цивільних кладовищ і базуватиметься на таких принципах, як уніфікація, простота і вишуканість. Це буде меморіальний комплекс, який включатиме, крім стандартних секторів для поховань з уніфікованими намогильними спорудами, а також будинок жалоби, колумбарні стіни, крематорій та безпосередньо музейний комплекс. На кладовищі не буде жодного розділення щодо видів військ та військових звань. Адже в нашому розумінні армія – це однострій, однаковий за правом. Тобто найголовніше – це уніфікація. Не буде розділення: рядовий, чи сержант, чи офіцер, чи генерал. Усі будуть поховані з військовими почестями.

Місце розташування – Гатненська ОТГ Фастівського району Київської області, ділянка – понад 260 га. Орієнтир – це Південне кладовище. Наразі державною установою, яка виконує функцію не лише замовника будівництва, а й в подальшому буде повністю експлуатувати Національне військове меморіальне кладовище, запущено процедуру реєстрації земельної ділянки. Ескізний проєкт виготовлений наприкінці 2023 року. Паралельно розроблені проєктно-підготовчі роботи, які допоможуть в найближчі терміни підготувати цю ділянку для будівництва. Також ми проєктуємо першу чергу будівництва. У квітні плануємо отримати експертизу проєктної документації, після чого невідкладно розпочнемо саме будівництво першого пускового комплексу, до якого входять сектори для поховань, колумбарні стіни, будівлі й споруди, мережі, як зовнішні, так і внутрішні, які забезпечуватимуть повну експлуатацію об’єкта. Процес дуже комплексний, але важливо, що він розпланований і розбитий на черги з конкретними термінами. Тому плануємо завершити перший етап будівництва і провести перші поховання загиблих Героїв з усіма відповідними почестями вже в цьому році.

За приклад не лише Арлінгтонський національний цвинтар у США

— Чи матиме Національне військове меморіальне кладовище вигляд, подібний до Арлінгтонського національного цвинтаря у США (Арлінгтонський національний цвинтар (англ. Arlington National Cemetery) — військовий цвинтар в Арлінгтоні, штат Вірджинія, США, на території якого поховані учасники війн, президенти США, судді Верховного суду цієї держави, астронавти — ред.)? Чи брали ви його за приклад?

Звичайно. Закордонний досвід нам допомагає. Ми беремо за приклад не лише Арлінгтонський національний цвинтар у США. Приклади кладовищ, які ми беремо до уваги є в Бельгії, Італії, Канаді. Вони допомагають нам у процесі проєктування. Водночас ми прагнемо, щоб Національне військове меморіальне кладовище стало унікальним українським місцем, де будуть збережені українські військові традиції – від козацтва і визвольних змагань до початку-середини ХХ століття. Також ми застосовуємо і сучасні підходи, в тому числі використовуючи і закордонний досвід.

Хто має право бути там похований?

— Хто має право бути там похований?

Законом України "Про поховання та похоронну справу" визначений вичерпний перелік осіб, які мають право бути поховані на території Національного військового меморіального кладовища. Це – військовослужбовці, які захищали Незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.  Це не лише Герої, яким, починаючи з 2014 року, вручили орден "Золота зірка", а також військовослужбовці, нагороджені орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом "За мужність" трьох ступенів, орденом княгині Ольги трьох ступенів; учасники миротворчих операцій; учасники АТО, в тому числі добровольці; співробітники розвідувальних органів України під прикриттям та особи, залучені до конфіденційного співробітництва з розвідувальними органами України, які виконували свої завдання на визначеній території; залучені до конфіденційного співробітництва особи, які брали участь у виконанні завдань руху опору на визначеній території; особи з інвалідністю внаслідок війни.

— Що повинні робити родичі загиблого, щоб отримати право його поховати?

Поховання з почестями, подальше утримання, охорона і благоустрій Національного військового меморіального кладовища здійснюватиметься державною установою, яка має таку ж назву – "Національне військове меморіальне кладовище". І здійснюватиметься це винятково за рахунок держави. Тобто мета державної установи – забрати на себе головний біль родин, дати їм змогу переживати втрату і не хвилюватися за те, що одного дня не буде кому доглянути могилу рідної людини. Звернутися до нас можна буде кількома способами – телефонним дзвінком до адміністратора, який прийматиме заявки та реєструватиме час і дату поховання; також можна буде самостійно залишити заявку на сайті Національного військового меморіального кладовища. Пізніше ми надамо більше інформації. 
 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас
Нова допомога від США може надійти в Україну вже наступного тижня — Моцик
Китаю вигідна Росія-васал, яку не переможуть — Огризко